Máte chuť na guláš? Zkuste projednou odklon od těch tradičních a vyzkoušejte skvělý drůbeží guláš.
Drůbeží guláš je jemnější než vepřový, skýtá však stejně příležitostí k úpravám dle fantazie jako jeho známější vepřový protějšek.
Kuře, krůtu, slepici či drubky tak zpracujeme v oblíbený pokrm plný dobrého koření i zeleniny.
Jak na to? Nejlepší tipy se nachází v těchto 4 receptech na guláš z drůbežího masa!
Kuřecí guláš
Na kuřecí guláš se dají použít prsní i stehenní řízky v plátcích nebo krájené na kostky. Komu nevadí obírání kostí v omáčce, tak se hodí i kuře porcované na kousky nebo kuřecí čtvrtky. Kůže však předem stáhneme.
INGREDIENCE
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 papriky
- 3 rajčata
- 6 cherry rajčátek
- 500 g kuřecího masa (řízků)
- sůl, pepř
- chilli
- mletá paprika
- hrst pažitky na ozdobu
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžička hladké mouky
- 3 lžíce oleje
POSTUP
- Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a zprudka osmahneme na rozpáleném oleji.
- Stáhneme teplotu, přidáme pokrájenou cibuli a česnek.
- Osolíme, okořeníme a přidáme nakrájená rajčata a papriku.
- Dusíme pod pokličkou asi 10 minut, občas promícháme.
- V hrníčku rozšleháme studenou vodu s hladkou moukou a vmícháme do guláše, přidáme kečup a podusíme dalších 5 minut. Častěji mícháme, aby se zahuštěná omáčka zespoda nepřichytila.
- Podáváme s brambory nebo kvalitními těstovinami, posypané nadrobno nasekanou pažitkou.

Objevte podobné tipy
Krůtí guláš
Na krůtí guláš je nejlepší vykostěné maso z krůtích stehen nebo předem povařených křídel. Ale i krůtí prsa lze využít podobně jako u kuřecího guláše. A stejně tak i do krůtího guláše můžeme přidávat obdobné suroviny.
INGREDIENCE
- 500 g krůtího masa
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky kari koření
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Na másle zprudka orestujeme krůtí nakrájené na kostičky a cuketu na špalíčky.
- Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Přidáme ke směsi a mícháme.
- Potom stáhneme teplotu a přidáme nakrájená rajčata a papriky.
- Osolíme, okořeníme, přidáme sojovou omáčku.
- Lehce podlijeme.
- Zakryjeme pokličkou a dusím asi 15 minut.
- Pokud je cuketa měkká, můžeme podávat.
- Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem.

Slepičí guláš
Slepičí guláš děláme z předem uvařené slepice, která přece jenom potřebuje delší dobu na změknutí masa. Proto nejlépe využijeme tlakový hrnec.
Očištěnou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, pak maso obereme, nakrájíme na kousky a připravíme obvyklým způsobem guláš. Předem uvařené maso již nepotřebuje delší tepelnou úpravu, proto můžeme i ostatní suroviny tepelně upravit dříve než do pánve vložíme maso.
INGREDIENCE
- maso z 1 slepice
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 papriky
- 3 rajčata
- petrželová nať
- 3 lžíce másla
- sůl, pepř
- mletá paprika
- gulášové koření
POSTUP
- Slepici vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme do změknutí.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, pak zprudka orestujeme cibuli česnek a papriku.
- Stáhneme teplotu a vložíme rajčata, osolíme, okořeníme, zalijeme lehce vývarem a přikryjeme pokličkou.
- Necháme podusit 5 minut a přidáme maso ze slepice. Společně podusíme ještě 5 minut.
- Podáváme posypané čerstvou petrželovou natí, jako příloha se hodí brambor nebo rýže.

Tip: Pokud ještě tlakový hrnec doma nemáte a ocenili byste rady při jeho výběru, inspirujte se našimi tipy na výběr tlakových hrnců v naší recenzi.
Drůbkový guláš
Vaříme jej většinou z drůbkové směsi, kterou tvoří srdíčka, žaludky a kousek jater.
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- 3 papriky
- 3 rajčata
- 3 cibule
- 500 g drůbků
- mletá paprika
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky hořčice
POSTUP
- Cibuli jemně pokrájíme a zprudka osmahneme na másle
- Posypeme ji paprikou, zamícháme a přidáme omyté drůbky pokrájené na menší kousky.
- Přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
- Dusíme s 2 lžícemi vody asi 20 minut.
- Zakapeme sójovkou a osolíme a okořeníme.
- Zahustíme hladkou moukou a dochutíme hořčicí.
- Podusíme dalších 5 minut.
- Podáváme s bramborem, rýží nebo bramborovým knedlíkem,

Drůbeží guláše jsou lepší, když je šťáva co nejvíce přírodní, proto zahušťujeme nanejvýš jen trochou mouky, trochou strouhaného chleba nebo nastrouhaným syrovým bramborem.
Jako přílohu podáváme rané brambory, různé noky, dušenou rýži či těstoviny, někdy se hodí i malé bramboráčky.
Většinou jsou nejlepší přílohou kynuté knedlíky, které si můžete připravit podle našich receptů.