5 luxusních receptů na guláš z drůbežího masa. Jaký vyzkoušíte jako první?

Máte chuť na guláš?

Zkuste projednou odklon od těch tradičních a vyzkoušejte naše skvělé recepty na drůbeží guláš 5x jinak.

Je jemnější než vepřový, skýtá však stejně příležitostí k úpravám dle fantazie jako jeho známější vepřový protějšek.

Kuře, krůtu, slepici či kachnu tak zpracujeme v oblíbený pokrm plný dobrého koření i zeleniny.

Užijte si to!

Kuřecí guláš

Na kuřecí guláš se dají použít prsní i stehenní řízky v plátcích nebo krájené na kostky. Komu nevadí obírání kostí v omáčce, tak se hodí i kuře porcované na kousky nebo kuřecí čtvrtky. Kůži však předem stáhneme.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule nakrájené na plátky
  • 1 zelená paprika, nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 90 g nakrájené slaniny
  • 4 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 800 g kuřecích stehen, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 400 g nakrájených rajčat v konzervě
  • sůl a pepř na dochucení

K podávání:

  • rýže nebo těstoviny / kaše / pečené brambory / chléb
  • zakysaná smetana (volitelně)
  • 2 lžíce petrželky (volitelně)

POSTUP

  • Cibuli, papriku a olivový olej dáme do velkého hrnce a 5 minut s pokličkou restujeme, dokud cibule a paprika nezměkne.
  • Přidáme nakrájenou prorostlou slaninu a zvýšíme plamen.
  • Smažíme 3 minuty, dokud se slaninka, paprika a cibule trochu nezbarví.
  • Ztlumíme plamen a přidáme papriku, kmín a česnek.
  • Restujeme 1 minutu.
  • Přidáme kuře, rajčata v konzervě, sůl a pepř a přivedeme k varu.
  • Ztlumíme plamen, přikryjeme poklicí a vaříme 45 minut.
  • V případě potřeby můžeme přidat trochu vody.
  • Případně můžeme tento guláš vařit i v troubě při 180 stupních Celsia po stejnou dobu nebo trochu déle.
  • Podáváme s rýží, zakysanou smetanou a posypané petrželkou.
Guláš z kuřecího masa se zeleninou v hrnci se lžící.
www.easypeasyfoodie.com

Máme pro vás i 5 úžasných receptů na guláš z divočáka, který se vám bude v ústech jen rozplývat!

Guláš z krůtího masa s cuketou

Na krůtí guláš je nejlepší vykostěné maso z krůtích stehen nebo předem povařených křídel. Ale i krůtí prsa lze využít podobně jako u kuřecího guláše. A stejně tak i do krůtího guláše můžeme přidávat obdobné suroviny.

INGREDIENCE

  • 1 kg krůtích stehen (bez kosti a kůže)
  • 600 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mletá sladká červená paprika, mletý kmín, sušený majoránka, čerstvý tymián – dle chuti
  • hrst čerstvých žampionů (nebo půl hrsti sušených hub namočených ve vodě)
  • 1 zelená paprika
  • 2 rajčata
  • 1 bobkový list
  • 2-3 cukety
  • 1 chilli paprička
  • zeleninový vývar nebo voda (podle potřeby)
  • sůl, mletý pepř dle chuti
  • olej

POSTUP

  • V kastrolu na rozpáleném oleji důkladně opečeme z obou stran celé vykostěné krůtí stehno.
  • Skaramelizované částečky na dnu kastrolu vytvoří základ chutné omáčky.
  • Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
  • Mezitím ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Několikrát ji podlijeme malým množstvím vody, aby řádně zcela změkla a zároveň se nepřipálila.
  • Přidáme najemno nakrájený česnek, mletý kmín, mletou sladkou červenou papriku a majoránku.
  • Krátce osmahneme, aby se rozvinula chuť, barva a vůně koření.
  • Přidáme nakrájené maso a větvičky tymiánu, chvíli promícháváme a poté přidáme žampiony, nakrájenou papriku a rajčata nakrájené na menší kousky.
  • Osolíme, opepříme.
  • Po pár minutách přilijeme do kastrolu vývar nebo vodu, maximálně však do výšky masa.
  • Přidáme bobkový list.
  • Dusíme pomalu přikryté do změknutí masa.
  • Na závěr přidáme cuketu nakrájenou na plátky a čerstvé chilli.
  • Uvařený guláš dochutíme solí, pepřem a čerstvou nebo sušenou majoránkou.
  • Podáváme ozdobené narychlo opečenými tenkými pásky cukety.
Krátí guláš v hrnci s plátky cukety.
www.dobrejedlo.pluska.sk

Vyzkoušejte také naše luxusní recepty na bezmasé vegetariánské guláše nejen pro vegetariány!


Slepičí guláš

Slepičí guláš děláme z předem uvařené slepice, která přece jenom potřebuje delší dobu na změknutí masa. Proto nejlépe využijeme tlakový hrnec. Očištěnou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, pak maso obereme, nakrájíme na kousky a připravíme obvyklým způsobem guláš. Předem uvařené maso již nepotřebuje delší tepelnou úpravu, proto můžeme i ostatní suroviny tepelně upravit dříve než do pánve vložíme maso.

INGREDIENCE

  • maso z 1 slepice
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 papriky
  • 3 rajčata
  • petrželová nať
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • gulášové koření

POSTUP

  1. Slepici vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme do změknutí.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, pak zprudka orestujeme cibuli česnek a papriku.
  3. Stáhneme teplotu a vložíme rajčata, osolíme, okořeníme, zalijeme lehce vývarem a přikryjeme pokličkou.
  4. Necháme podusit 5 minut a přidáme maso ze slepice.
  5. Společně podusíme ještě 5 minut.
  6. Podáváme posypané čerstvou petrželovou natí, jako příloha se hodí brambor nebo rýže.
Guláš ze slepičího masa a zelenina v hrnci s vedle položenou miskou rýže.
www.effortlessfoodie.com

Pokud ještě tlakový hrnec doma nemáte a ocenili byste rady při jeho výběru, inspirujte se našimi tipy na výběr tlakových hrnců v naší recenzi.

Guláš z husího masa se smaženými knedlíčky

Guláš si můžete připravit i z husy. Není to sice úplně tradiční, ale o to je výsledek chutnější. Tento pokrm je skvělý jako slavnostní či nedělní oběd a zajisté uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.

INGREDIENCE

  • 3 malá husí prsa (každé asi 500 g)
  • 2 lžíce husího tuku
  • 2 velké cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 0,5 svazku majoránky, čerstvé
  • 1 bio citron
  • 5 větviček pelyňku
  • sůl a pepř
  • 0,5 lžičky mleté sladké ​​papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 300 ml červeného suchého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 ml vody
  • 2 plátky slaniny
  • 4 stonky pažitky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce studené vody

POSTUP

  • Z husích prsou stáhneme kůži (necháme si ji, můžeme ji ještě použít) a nakrájíme je na 3 cm kostky.
  • Dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
  • Citron omyjeme horkou vodou a oloupeme ho škrabkou.
  • Otrháme lístky majoránky, cibuli a česnek nakrájíme na jemné plátky, dáme stranou do mísy s pelyňkem, kmínem a citronovou kůrou.
  • V pekáči rozehřejeme husí sádlo.
  • Maso opečeme, posypeme paprikou a krátce orestujeme.
  • Nyní přidáme zbylé ingredience z mísy a opékáme asi 3 minuty.
  • Zalijeme vínem a vývarem, krátce povaříme a přikryté dusíme 1,5 hodiny na středním plameni.
  • Na knedlíky smícháme mouku, vejce, špetku soli a 150 ml vody.
  • Necháme asi 10 minut odstát.
  • Knedlíky tvoříme 2 navlhčenými lžičkami a necháme je vařit ve vroucí osolené vodě cca 5 minut.
  • Slaninu opečeme dokřupava a vyjmeme z pánve.
  • Na stejném tuku smažíme knedlíky asi 5 minut a vmícháme nasekanou pažitku.
  • Nyní smíchejte 1 lžíci vody s kukuřičným škrobem, směsí zahustíme guláš a přivedeme k varu cca na minutu.
  • Guláš servírujeme spolu s knedlíky a rozdrobenou slaninkou.
Husí guláš na talíři.
www.independent.co.uk

Kachní guláš s pastiňákem

Takový guláš jste zaručeně ještě nejedli! Připravte si guláš z kachního masa podle našeho receptu a už nikdy nebudete chtít jiný. Je to delikatesa!

NGREDIENCE

  • 1 větší kachna (nebo 2 menší)
  • 4 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sladká mletá paprika
  • pikantní mletá paprika
  • mletý kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 5 pastiňáků

POSTUP

  • Kachnu omyjeme, osušíme a nožem oddělíma prsa a stehna.
  • Stáhneme z nich kůži, zbylé kosti a křídla posekáme na menší kousky.
  • Maso z prsou nakrájíme na větší kostičky, stehna rozdělíme v kolenním kloubu.
  • Staženou kůži vyškvaříme v hrnci nebo v kotlíku na tuk (začneme ve studeném hrnci).
  • Kůži z hrnce vyjmeme.
  • Na kachním tuku osmahneme osolené a okořeněné kousky stehen dohněda.
  • Maso vyjmeme.
  • Ve stejném hrnci pomalu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  • K cibuli přidáme kachní stehna, spolu promícháme a přidáme rajčatový protlak.
  • Po chvíli zasypeme maso a cibuli sladkou i pikantní mletou paprikou, mletým kmínem a trochou sušené majoránky.
  • Vše spolu promícháme.
  • Po chvíli přiddáme nasekané kosti, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a přikryté necháme pomalu vařit 45-60 minut.
  • Do guláše přidáme kachní prsa a oloupané nakrájené pastiňáky.
  • Vaříme dalších 10 minut, poté z něj vyjmeme všechny kosti a dochutíme, případně přidáme čerstvou majoránku.
Guláš z kachního masa se zeleninou v hrnci, který drží žena.
www.dobrejedlo.pluska.sk

Ochutnejte také naše zajímavé gulášové recepty z brambor pro malé i velké mlsouny. Jsou vynikající!

Drůbeží guláše jsou lepší, když je šťáva co nejvíce přírodní, proto zahušťujeme nanejvýš jen trochou mouky, trochou strouhaného chleba nebo nastrouhaným syrovým bramborem.

Jako přílohu podáváme rané brambory, různé noky, dušenou rýži či těstoviny, někdy se hodí i malé bramboráčky.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X