Drůbeží guláš – bude vám chutnat a oblíbíte si ho

Drůbeží guláš je jemnější než vepřový, skýtá však stejně příležitostí k úpravám dle fantazie jako jeho známější vepřový protějšek.

Kuře, krůtu, slepici či drubky tak zpracujeme v oblíbený pokrm plný dobrého koření i zeleniny.

Jak na to? Nejlepší tipy se nachází v těchto 4 receptech na guláš z drůbežího masa!

Maso na drůbeží guláš

Především je to všudypřítomné kuřecí maso, ale výborné jsou i guláše z krůtího nebo slepičího masa. Využít se dají i drůbky, a to buď ty, co si koupíme spolu s drůbeží nebo samostatně prodávané.

 Společně s masem dusíme nejčastěji:

  • zeleninu: Kromě nezbytné cibule to mohou být papriky, rajčata, samozřejmě cukety nebo patisony. Hodí se i kořenová zelenina, fazolky, hrášek, květák, kapusta i zelí. Do guláše můžeme přidat i sterilované lečo nebo nakládanou zeleninu. Pro přiostření chuti použijeme česnek nebo feferonku.
  • houby: Mohou být jak čerstvé, tak mražené nebo předem namočené sušené. Houby raději podusíme předem a pak je přidáváme do guláše. Rovnou dáváme pouze na lístky nakrájené žampiony nebo čerstvé hřiby.
  • uzeninu: Guláš můžeme doplnit různými klobásami, párky nebo jinou uzeninou, ale většinou je škoda ovlivňovat jemnou chuť drůbežího masa.
  • koření: Kromě papriky použijeme podle chuti i další koření či kořenící přípravky na dochucení guláše jako je kečup, hořčice, rajský protlak a kořenící omáčky. Zjemnit můžeme naopak sladkou nebo zakysanou smetanou.

Kuřecí guláš

Na kuřecí guláš se dají použít prsní i stehenní řízky v plátcích nebo krájené na kostky. Komu nevadí obírání kostí v omáčce, tak se hodí i kuře porcované na kousky nebo kuřecí čtvrtky. Kůže však předem stáhneme.

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • 3 rajčata
  • 6 cherry rajčátek
  • 500 g kuřecího masa (řízků)
  • sůl, pepř
  • chilli
  • mletá paprika
  • hrst pažitky na ozdobu
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce oleje

POSTUP

  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a zprudka osmahneme na rozpáleném oleji.
  2. Stáhneme teplotu, přidáme pokrájenou cibuli a česnek.
  3. Osolíme, okořeníme a přidáme nakrájená rajčata a papriku.
  4. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut, občas promícháme.
  5. V hrníčku rozšleháme studenou vodu s hladkou moukou a vmícháme do guláše, přidáme kečup a podusíme dalších 5 minut. Častěji mícháme, aby se zahuštěná omáčka zespoda nepřichytila.
  6. Podáváme s brambory nebo kvalitními těstovinami, posypané nadrobno nasekanou pažitkou.
Recept na kuřecí guláš
foto zdroj: zena.cz

Krůtí guláš

Na krůtí guláš je nejlepší vykostěné maso z krůtích stehen nebo předem povařených křídel. Ale i krůtí prsa lze využít podobně jako u kuřecího guláše. A stejně tak i do krůtího guláše můžeme přidávat obdobné suroviny.

INGREDIENCE

  • 500 g krůtího masa
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle zprudka orestujeme krůtí nakrájené na kostičky a cuketu na špalíčky.
  2. Olopeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Přidáme ke směsi a mícháme.
  3. Potom stáhneme teplotu a přidáme nakrájená rajčata a papriky.
  4. Osolíme, okořeníme, přidáme sojovou omáčku.
  5. Lehce podlijeme.
  6. Zakryjeme pokličkou a dusím asi 15 minut.
  7. Pokud je cuketa měkká, můžeme podávat.
  8. Servírujeme s bramborem, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem.
Recept na krutí guláš
foto zdroj: pinterest.com

Slepičí guláš

Slepičí guláš děláme z předem uvařené slepice, která přece jenom potřebuje delší dobu na změknutí masa. Proto nejlépe využijeme tlakový hrnec.

Očištěnou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, pak maso obereme, nakrájíme na kousky a připravíme obvyklým způsobem guláš. Předem uvařené maso již nepotřebuje delší tepelnou úpravu, proto můžeme i ostatní suroviny tepelně upravit dříve než do pánve vložíme maso.

INGREDIENCE

  • maso z 1 slepice
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 papriky
  • 3 rajčata
  • petrželová nať
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • gulášové koření

POSTUP

  1. Slepici vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme do změknutí.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, pak zprudka orestujeme cibuli česnek a papriku.
  3. Stáhneme teplotu a vložíme rajčata, osolíme, okořeníme, zalijeme lehce vývarem a přikryjeme pokličkou.
  4. Necháme podusit 5 minut a přidáme maso ze slepice. Společně podusíme ještě 5 minut.
  5. Podáváme posypané čerstvou petrželovou natí, jako příloha se hodí brambor nebo rýže.
Recept na slepičí guláš
foto zdroj: pinterest.com

Drůbkový guláš

Vaříme jej většinou z drůbkové směsi, kterou tvoří srdíčka, žaludky a kousek jater.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 3 papriky
  • 3 rajčata
  • 3 cibule
  • 500 g drůbků
  • mletá paprika
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky hořčice

POSTUP

  1. Cibuli jemně pokrájíme a zprudka osmahneme na másle
  2. Posypeme ji paprikou, zamícháme a přidáme omyté drůbky pokrájené na menší kousky.
  3. Přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
  4. Dusíme s 2 lžícemi vody asi 20 minut.
  5. Zakapeme sojovkou a osolíme a okořeníme.
  6. Zahustíme hladkou moukou a dochutíme hořčicí.
  7. Podusíme dalších 5 minut.
  8. Podáváme s bramborem, rýží nebo bramborovým knedlíkem,
Recept na drůbkový guláš
foto zdroj: pinterest.com

Další skvělé recepty na lahodné guláše jsou zde: segedinský guláš se zelím a hovězí guláš z kližky.

Tipy na závěr:

Drůbeží guláše jsou lepší, když je šťáva co nejvíce přírodní, proto zahušťujeme nanejvýš jen trochou mouky, trochou strouhaného chleba nebo nastrouhaným syrovým bramborem. Jako přílohu podáváme rané brambory, jemné knedlíky a různé noky, dušenou rýži či těstoviny, někdy se hodí i malé bramboráčky.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 14 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00