Polévka z drůbežích drůbků se vaří z drůbežích vnitřností a případných okrojků od masa.
Játra, srdíčko a žaludek bývaly dříve součástí prodávané drůbeže. Dnes se nabízejí především samostatně, takže si polévku můžeme uvařit i bez koupené drůbeže.
Polévka z kuřecích, slepičích nebo kachních drůbků je velmi jemná, dají se do ní použít různé zavářky, můžeme ji různě kořenit a tím vším obměňovat její chuť.
Podívejte se na 3 skvělé recepty z drůbků.
Polévka z kachních drůbků
Jednoduchá a chutná polévka z poctivých surovin bude chutnat určitě všem.
INGREDIENCE
- drůbka z 1 kachny
- 1/2 menší bulvy celeru
- 2 petržele
- 1 mrkev
- 1 omytá cibule
- 4 kuličky pepře
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku neloupané
- kousek libečku
- sekaná petržel
POSTUP
- Srdíčko, žaludek a krk opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
- Droby vložíme do hrnce.
- Zalijeme studenou vodou a osolíme.
- Zavaříme do varu a sesbíráme nečistoty, které vyplavou na povrch.
- Přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, kuličky pepře, snítku libečku.
- Polévku vaříme při nízké teplotě 1,5 – 2 hodiny.
- Vývar scedíme do jiného hrnce.
- Krky obereme, srdíčko a žaludek nakrájíme na malé kousky, zeleninu také.
- Do polévky můžeme zavařit játrovou zavářku, nebo udělat z jater knedlíčky. Na závěr přidáme do polévky nakrájenou petrželku.
zdroj: igurmet.cz
Objevte podobné tipy
Polévka z husích drůbků
INGREDIENCE
- balíček husích drůbků
- 2 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- hladká petrželka
POSTUP
-
Drůbky vložíme do litru studené vody, přidáme sůl a koření a hodinu vaříme mírným varem.
-
Před koncem vaření si v kastrůlku vedle na másle osmahneme pokrájenou cibulku, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a osmahneme ji, až pustí barvu a vůni.
-
Drůbky opatrně vyndáme z vývaru, obereme křidýlka a krky, pokrájíme vnitřnosti a všechno dobré a kvalitní vrátíme do polévky.
-
Přidáme osmaženou zeleninu, povaříme ještě pět minut a pak ochutnáme, jestli je zelenina měkká.
-
Hotovou polévku posypeme petrželkou.
zdroj: marianne.cz
Bílá drůbková polévka kaldoun
Kaldoun se říkalo v minulosti drůbežím drobům a zadělávaná polévka s droby patří dnes k nedělnímu stolu.
INGREDIENCE
- kachní nebo husí drůbky
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve, petržele
- 3 lžíce hladké mouky
- 40 g másla
- 50 ml smetany
- 4 kuličky černý pepř, nové koření
- muškátový oříšek nebo květ
- sůl
POSTUP
- Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit.
- Jakmile vystoupí pěna, sebereme ji a polévku okořeníme celým černým pepřem a novým kořením.
- Přidejte nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek.
- Necháme hodinu povařit.
- Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.
- V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem.
- Přidáme špetku muškátového květu.
- Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.
zdroj: albert.cz
K drůbkovým polévkám můžeme připravit takzvané vložky: celestýnské nudle, na kostičky nakrájené svítky, vaječné sedliny, kapání, bylinkové nočky a klasické polévkové těstoviny.
Zkuste také velice oblíbený drůbeží guláš.