Polévka z drůbežích drůbků se vaří z drůbežích vnitřností a případných odkrojků od masa.
Ačkoli to asi nezní moc lákavě, jedná se o skvělou a zdravou pochoutku.
Navíc je polévka z drobů velice jemná, dají se do ní použít různé zavářky, můžeme ji různě kořenit a tím vším obměňovat její chuť.
Inspirujte se našimi recepty na drůbkové polévky 5x jinak a uvidíte, že si pochutnáte!
Polévka z kuřecích drobů
Jednoduchá a výživná kuřecí polévka se spoustou zeleniny vás zaručeně zahřeje a dodá potřebné vitamíny. Navíc skvěle chutná!
INGREDIENCE
- kuřecí drůbky
- 200 g kuřecího masa bez kostí, nakrájeného na kousky velikosti sousta
- 1 l vody
- 3 – 4 lžíce granulovaného kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 stroužek, drcený
- trochu sušené cibule
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na plátky
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájeného, včetně listů
- 2 brambory, nakrájené na kostky
- 6 – 12 cherry rajčat
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- ½ šálku předvařené rýže
- 2 jarní cibulky
- kapka citronové šťávy
- 3/4 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky šalvěje
- 3 snítky koriandru, nasekaného, plus něco navíc na ozdobu
POSTUP
- Droby a kuřecí maso opláchněte ve vodě a sceďte.
- Do třílitrového hrnce se silným dnem vložte prvních sedm ingrediencí a přiveďte k varu.
- Přikryjte a snižte teplotu na mírný plamen.
- Duste asi hodinu.
- Přidejte dalších jedenáct ingrediencí a znovu přiveďte k varu.
- Duste, dokud mrkev nezměkne a rýže není hotová, asi 30 minut.
- Přidejte nať z jarní cibulky a lístky koriandru.
- Promíchejte a dochuťte.
- Podávejte spolu s tortilla chipsy nebo preclíky.

Pokud milujete pokrmy z vnitřností, určitě vás budou zajímat i naše recepty na kuřecí játra. Vyzkoušejte některou z našich pochoutek!
Drůbková polévka s domácími knedlíčky
Dušené husí droby, luxusní vývar, sušené ovoce a hřejivé koření dohromady vytváří jedinečnou kombinaci, kterou si zamilujete! Servírujte s domácími knedlíčky a máte úžasnou sváteční polévku.
INGREDIENCE
Na polévku:
- 1 kg husích nebo kachních drobů (jako jsou krky, křídla, žaludky a srdce, ale ne játra)
- 6 šálků vody
- 3 nebo 4 celé hřebíčky
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 celé bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžíce kachního tuku nebo másla
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený
- 1 celá mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1/4 šálku rozinek
- 1/4 šálku sušených brusinek
- 10 celých sušených švestek zbavených pecek a rozpůlených
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky cukru
Na knedlíčky:
- 1 kg moučných brambor
- 2 lžíce rozpuštěného kachního tuku nebo másla
- 1 kachní nebo slepičí vejce, lehce rozšlehané
- 1/4 šálku strouhanky
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- cca 1/2 šálku hladké mouky
POSTUP
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte droby a přiveďte k varu.
- Nezapomeňte sbírat pěnu.
- Přidejte hřebíček, majoránku a bobkové listy a špetku soli.
- Přikryjte, nechte vařit na mírném plameni, a vařte 2 až 4 hodiny, dokud maso nezačne opadávat z krku a křídel.
- Mezitím ve velké pánvi rozehřejte kachní sádlo.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte, aby zkaramelizovala.
- Bude to trvat asi 20 minut.
- Jakmile je pěkně opečená, vypněte oheň a odstavte.
- Během vaření polévky vypracujte těsto na knedlíky.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Každou bramboru propíchejte po celém těle hroty vidličky a poté je potřete kachním sádlem.
- Brambory vložte na mřížku do trouby a pečte 1 hodinu.
- Vyjměte je z trouby, rozlomte, aby se uvolnila pára, a nechte 15 až 30 minut vychladnout.
- Uvařené brambory oloupejte a v míse rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte vejce, strouhanku, sůl, muškátový oříšek a mouku a promíchejte.
- Těsto nehněťte jako těsto na chleba, knedlíčky by byly velmi těžké.
- Dejte stranou.
- Jakmile je maso měkké, vypněte sporák a vylovte žaludky, srdce, krky a křídla.
- Nakrájejte nahrubo žaludky a srdce a stáhněte všechno maso z krků a křídel.
- Všechno maso vraťte do polévky.
- Přidejte celer, mrkev, karamelizovanou cibuli, rozinky, brusinky a švestky. Znovu zapněte oheň a polévku přiveďte zpět k varu.
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na vaření knedlíků.
- Z těsta tvarujte malé kuličky, na každou použijte asi 1 polévkovou lžíci těsta.
- Když jsou všechny knedlíky vytvarované, opatrně je ponořte do vroucí vody.
- Knedlíčky nechte vařit na mírném varu.
- Když knedlíčky vyplavou na porvrch, což by mělo trvat 4 až 5 minut, vyndejte je z vody ven.
- Do polévky přidejte ocet a cukr, poté dochuťte solí a pepřem.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Chcete-li podávat, naaranžujte do každé misky několik knedlíčků a kolem nalijte horkou polévku.

Objevte podobné tipy
Polévka se zeleninou, krůtími droby a jalapeňos
Skvělá zeleninová polévka, která vás nasytí, zahřeje a jako bonus potěší vaše chuťové buňky!
INGREDIENCE
- 900 – 1 000 g krůtích drobů
- 1 500 – 2 000 ml studené vody
- 1 lžíce soli
- 6 – 8 kuliček celého černého pepře
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
- 1 menší nakrájená cibule
- 2 – 3 střední karotky
- 1 větší petržel
- 1 řapíkatý celeru
- ½ čerstvé zelené papřičky jalapeño
- 2 – 3 stroužků česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- vroucí vody dle potřeby
- 2 předvařené růžičky květáku
- 5 – 6 lžic dětské krupice
- 1 lžíce změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
POSTUP
- Uvařte si vývar z pokrájených krůtích drobů.
- Očistěte a pokrájejte karotku a petržel na kousky.
- Restujte nakrájenou cibuli na oleji.
- Přidejte pokrájenou zeleninu a přidejte jalapeño.
- Vše promíchejte a krátce orestujte.
- Nakrájejte řapíkatý celer a přidejte do polévky, opět chvíli restujte.
- Nakonec přidejte prolisované stroužky česneku, mletou sladkou papriku a mletý černý pepř.
- Zalijte přecezeným horkým vývarem a dolijte vařící vodou.
- Maso z krku oberte, spolu s droby nakrájejte a nechte stranou.
- Do polévky protlačte přes síto na halušky krupicové nočky.
- Ty přípravíte tak, že smícháte dětskou krupici, máslo, vejce a špetku soli a promícháte v jednotné těsto.
- Do hotové polévky vložte rozkrojené růžičky květáku a pokrájené maso droby a servírujte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Bílá polévka z husích drobů
Ačkoli to pro někoho zní možná neuvěřitelně, i drůbková polévka může být delikatesou a tento recept je toho důkazem. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
- 2 husí trupy
- 2 cibule
- 1 lžíce husího sádla
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 100 g hladké mouky
- 1 balení husích drobů
- 50 ml olivového oleje
- sůl
- celý černý pepř
- nové koření
- mletý černý pepř
- muškátový ořech
- petrželová nať
- 250 ml smetany na vaření 15 %
POSTUP
- Husí trupy a droby uvařte ve vodě, do které dejte kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli.
- Přidejte nové koření a celý pepř.
- Droby uvařte doměkka a vyjměte.
- Vývar vařte dále.
- Na sádle orestujte na kostičky nakrájenou cibulku.
- Přidejte hladkou mouku a chvilku restujte.
- Jíška musí být světlá.
- Zalijte smetanou a scezeným vývarem.
- Pomalu vařte a přidejt na kostičky nakrájené brambory.
- Když jsou uvařené, přidejte nakrájené husí droby a kořenovou zeleninu z vývaru.
- Osolte a opepřete.
- Ke zjemnění přidejte kostku másla a muškátový oříšek.
- V olivovém oleji rozmixujte petrželovou nať, kterou osolte a opepřete.
- Do polévky přidejte pár kapek tohoto pesta.

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na domácí upečenou husu. Pořádné jídlo pro celou rodinu!
Zeleninová polévka s drůbky a rýží
Neuvěřitelná snadná polévka s levnými a chutnými ingrediencemi! Připravte si ji už dnes.
INGREDIENCE
- 1 balíček slepičích drůbků
- 10 g sádla
- 120 g kořenové zeleniny
- 40 g rýže
- podle chuti sůl, pepř, petrželka
POSTUP
- Drůbky vložte do studené vody a vařte.
- Zeleninu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na sádle.
- Přidejte ji k drobům, osolte a opepřete.
- Uvařené droby oberte, maso posekejte.
- Do polévky zavařte rýži.
- Nakonec přidejte uvařené maso a posekanou nať.

K drůbkovým polévkám můžeme připravit takzvané vložky: celestýnské nudle, na kostičky nakrájené svítky, vaječné sedliny, kapání, bylinkové nočky a klasické polévkové těstoviny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!