Drůbková polévka i pro podporu imunity

Polévka z drůbežích drůbků se vaří z drůbežích vnitřností a případných okrojků od masa. Játra, srdíčko a žaludek bývaly dříve součástí prodávané drůbeže. Dnes se nabízejí především samostatně, takže si polévku můžeme uvařit i bez koupené drůbeže.

Polévka z kuřecích, slepičích nebo kachních drůbků je velmi jemná, dají se do ní použít různé zavářky, můžeme ji různě kořenit a tím vším obměňovat její chuť.

1. Polévka z kachních drůbků

Jednoduchá a chutná polévka z poctivých surovin bude chutnat určitě všem.

INGREDIENCE :

  • drůbka z 1 kachny
  • 1/2 menší bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • 1 omytá cibule
  • 4 kuličky pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku neloupané
  • kousek libečku
  • sekaná petržel

POSTUP :

  1. Srdíčko, žaludek a krk opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  2. Droby vložíme do hrnce.
  3. Zalijeme studenou vodou a osolíme.
  4. Zavaříme do varu a sesbíráme nečistoty, které vyplavou na povrch.
  5. Přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, kuličky pepře, snítku libečku.
  6. Polévku vaříme při nízké teplotě 1,5 – 2 hodiny.
  7. Vývar scedíme do jiného hrnce.
  8. Krky obereme, srdíčko a žaludek nakrájíme na malé kousky, zeleninu také.
  9. Do polévky můžeme zavařit játrovou zavářku, nebo udělat z jater knedlíčky. Na závěr přidáme do polévky nakrájenou petrželku.

Polévka z kachních drůbků

zdroj : igurmet.cz

Mnoho lidí ze strachu před nadbytečným přísunem kalorií vyřazuje ze svého jídelníčku polévky. Není to příliš rozumné, protože ve většině případů jsou polévky docela zdravé, moc se po nich netloustne a navíc díky tomu, že nás zasytí, můžeme dalšího jídla sníst výrazně méně což je hlavně případ vývarů.

Vývary mohou snižovat tlak a omezit riziko vzniku aterosklerózy, ale aby se tento zdravotní účinek projevil, nesmíme je přesolit.

V chladnějších ročních obdobích zvyšuje imunitu – zvláště užitečný může být po nějaké zimní procházce, kdy tělo rozehřeje a souběžně mu dodá potřebné živiny, které například v horkém čaji nejsou.

2. Polévka z husích drůbků

INGREDIENCE :

  • balíček husích drůbků
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • hladká petrželka

POSTUP :

  1. Drůbky vložíme do litru studené vody, přidáme sůl a koření a hodinu vaříme mírným varem.
  2. Před koncem vaření si v kastrůlku vedle na másle osmahneme pokrájenou cibulku, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a osmahneme ji, až pustí barvu a vůni.
  3. Drůbky opatrně vyndáme z vývaru, obereme křidýlka a krky, pokrájíme vnitřnosti a všechno dobré a kvalitní vrátíme do polévky.
  4. Přidáme osmaženou zeleninu, povaříme ještě pět minut a pak ochutnáme, jestli je zelenina měkká.
  5. Hotovou polévku posypeme petrželkou.

Polévka z husích drubků

zdroj : marianne.cz

3. Bílá drůbková polévka kaldoun

Kaldoun se říkalo v minulosti drůbežím drobům a zadělávaná polévka s droby patří dnes k nedělnímu stolu.

INGREDIENCE :

  • kachní nebo husí drůbky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve, petržele
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 40 g másla
  • 50 ml smetany
  • 4 kuličky černý pepř, nové koření
  • muškátový oříšek nebo květ
  • sůl

POSTUP :

  1. Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit.
  2. Jakmile vystoupí pěna, sebereme ji a polévku okořeníme celým černým pepřem a novým kořením.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek.
  4. Necháme hodinu povařit.
  5. Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.
  6. V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem.
  7. Přidáme  špetku muškátového květu.
  8. Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.

Bílá drůbková polévka kaldoun

zdroj : albert.cz

K  drůbkovým polévkám můžeme připravit tak zvané vložky: celestýnské nudle,  na kostičky  nakrájené svítky, vaječné sedliny, kapání, bylinkové nočky a klasické polévkové těstoviny.

 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit

10:00