Oblíbené jídlo z dětství dukátové buchtičky

Jedním ze sladkých jídel, kterým pohrdne jen velmi málo strávníků, jsou dukátové buchtičky. Jde o pokrm oblíbený především mezi dětmi, ale rádi si jej dají i dospělí. Dukátové buchtičky můžeme podávat jako hlavní chod po vydatnější polévce nebo v menším množství jako moučník.

Dukátové buchtičky bývají nejčastěji doplněny vanilkovým krémem. Při přípravě se používá vanilkový lusk. Ten má silné pozitivní účinky na organismus, i když se konzumuje v koncentrované formě. Podporuje imunitní systém, má antiseptické účinky, urychluje funkci srdečního svalu, zprůchodňuje cévy a je výborným přírodní afrodiziakem.

1. Dukátové buchtičky s šodó

INGREDIENCE :

na těsto

  • 350g hladké mouky + na poprášení
  • špetka soli
  • 100g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 14g droždí
  • 170ml mléka
  • 100g másla + na vymazání pekáče

na krém šodó

  • 125 ml bílého vína
  • 30 g cukru
  • 2 lžičky šťávy z citronu
  • vajíčko a žloutek
  • horká vodní lázeň

na dokončení :

  • 1 a 1/2 lžíce másla na potření buchet
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 3 lžíce másla na smíchání s rumem

POSTUP :

  1. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme cukr a vejce, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
  2. Zaděláme ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby.
  3. Povrch lehce poprášíme moukou a zakryté necháme na teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
  4. Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujeme stejně velké kousky.
  5. Tvoříme z nich kuličky, každou zvlášť potřeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily a skládáme je do tukem vymazaného pekáče.
  6. Pečeme je v předehřáté troubě při 160 °C asi 20 minut.
  7. Připravíme si krém.
  8. Ve vodní lázni šleháme víno a v něm rozpustíme cukr.
  9. Za stálého šlehání přidáme vajíčko, žloutek a citronovou šťávu.
  10. Vyšleháme ve vodní lázni společně v krém do mírného zhoustnutí.
  11. Horké buchtičky ještě potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.

Dukátové buchtičky s šodó

zdroj : laskominyodmaryny.cz

2. Dukátové buchtičky z celozrnné mouky s vanilkovým krémem

INGREDIENCE :

na těsto

  • 1 kostka droždí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 250 ml mléka
  • 200 g hladké celozrnné mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 2 žloutky
  • lžička soli
  • lžička citronové kůry
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g rozpuštěného másla nebo olej na vytření pekáče

na krém

  • 800 ml mléka
  • 1 balíček (37 g) vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilka celá
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 žloutky
  • 20 g másla

POSTUP :

  1. Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut).
  2. Pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké).
  3. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísíme.
  4. Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky.
  5. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem.
  6. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
  8. Mezitím připravíme krém.
  9. Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek.
  10. Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového lusku a provaříme alespoň dvě minuty.
  11. Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.
  12. Upečené buchtičky přeléváme vanilkovým krémem.

Dukátové buchtičky z celozrnné mouky s vanilkovým krémem

zdroj : ajinyrecepty.cz

3. Bezlepkové dukátové buchtičky s žloutkovým krémem

INGREDIENCE :

  • 320 – 360 g bezlepkové mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného zchladlého másla + cca 50-70 g na obalení buchtiček
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • citronová kůra z 1 citronu
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • máslo a rum na potření

na žloutkový  krém :

  • 750  ml mléka
  • 6 žloutků
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce rumu

POSTUP :

  1. V mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Pak přidáme žloutky, sůl, citronovou šťávu, olej, bezlepkovou mouku a citronovou kůru z dobře omytého citrónu.
  3. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Na pomoučeném vále (bezlepkovou moukou) utvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme rovnoměrné kousky.
  5. Tvoříme kuličky, které naskládáme na pečícím papírem vyložený plech.
  6. Každou kuličku obalíme v rozpuštěném másle, aby se nelepily k sobě.
  7. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova.
  8. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rumem.
  9. Připravíme si vanilkový krém.
  10. Svaříme mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a necháme na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat a pak přecedíme.
  11. Žloutky rozmícháme se zbytkem cukru a postupně k nim zašleháme polovinu horkého mléka.
  12. Zbytek mléka znovu zahřejeme a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs.
  13. Mícháme na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink.
  14. Krém se nesmí vařit.
  15. Dochutíme rumem.
  16. Upečené buchtičky přeléváme žloutkovým krémem.

Bezlepkové dukátové buchtičky s žloutkovým krémem
zdroj : mojobchod.sk

4. Briošky s vanilkovou náplní

INGREDIENCE :

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce práškového cukru
  • 3 lžíce hnědého krupicového cukru
  • 3  vejce
  • 115 ml vlažné vody
  • 42 g droždí
  • 140 g másla (rozpuštěného)
  • 1 bílek a 1 lžíce vody na potření

na krém

  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 200 g hnědého cukru
  • 70 ml sladké smetany
  • 90 g másla
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP :

  1. Droždí rozmícháme v trošce vody.
  2. Smícháme všechny sypké ingredience, poté přidáme vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí.
  3. Vše pak společně smícháme, a během zpracovávání postupně do těsta přidáme také změklé máslo a zbytek vody.
  4. Těsto dobře propracujeme.
  5. Hotové těsto přikryjeme fólií a necháme ho minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici (ideálně přes noc).
  6. Po vyjmutí z lednice těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 16 kusů.
  7. Tvarujeme buchtičky a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Troubu si předehřejeme na teplotu 190°C.
  9. Vytvarované buchty necháme alespoň hodinu kynout na plechu.
  10. Před vložením do trouby je potřeme bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypeme cukrem.
  11. Pečeme asi 15 minut.
  12. Mezitím si připravíme krém.
  13. V rendlíku smícháme škrob s cukrem, přilijeme smetanu a umístíme na sporák.
  14. Směs zahříváme na středním plameni a za stálého míchání postupně přidáme žloutky.
  15. Jakmile se vše spojí, přidáme také semínka z vanilkového lusku a extrakt.
  16. Mícháme, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat.
  17. Odstavíme ze sporáku a vmícháme máslo, krém vymícháme do hladka.
  18. Necháme vychladnout.
  19. Hotovým krémem pak naplníme upečené buchtičky.
  20. K plnění použijeme cukrářský sáček s menším okrouhlým nástavcem.

Briošky s vanilkovou náplní

 zdroj : blog.kitchenaid.cz

Pokud máte rádi tuto sladkou dobrotu, určitě zkuste i dukátové buchtičky s různými obměnami třeba s přidáním majonézy do těsta, omáčkou z máku a povidel, nebo s kysanou smetanou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *