Vynikající recepty na buchtičky s krémem. Jídlo našeho dětství v mnoha variantách

Patříte mezi fanoušky sladkých jídel a rádi vzpomínáte na své dětství? Pak vyzkoušejte recepty na dukátové buchtičky.

Tento pokrm patří k oblíbeným pochoutkám a stojí za to ochutnat i jiné varianty.

Potěšte své potomky, příbuzné, ale i kamarády a oslaďte jim život s touto lahůdkou.

Klasické dukátové buchtičky

Lahodné mini kynuté buchty zalité vynikající pudinkovou omáčkou, které se říká šodó miluje snad každý. U nás na ně nedáme dopustit, přičemž mají své místo i v zahraničních kuchyních.

Klasické šodó bylo vyráběno z vína a vajec, ale po čase jej nahradilo mléko s pudinkem, aby bylo možné tento pokrm servírovat v školních jídelnách. Díky tomu se stalo oblíbeným pokrmem zejména u dětí.

Ostatně existují i další pokrmy, které naše děti milují. Připomeňme si například recepty na sladkou žemlovku.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 40 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • Vanilkový pudink
  • 100 ml rostlinného oleje

Postup

  • Do malého kastrůlku dáme 50 ml mléka a zahřejeme, aby bylo mléko vlažné.
  • Odstavíme a přidáme droždí a 1 lžičku cukru. Jemně promícháme a odložíme 5 minut stranou.
  • Ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, olej a připravený kvásek.
  • Vypracujeme těsto, které poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a odložíme na teplé místo cca na 40 minut.
  • Mezitím si připravíme plech na pečení a vyložíme jej pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vymažeme plech rostlinným olejem.
  • Těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 8 – 12 stejných dílů.
  • Z každého dílu vyválíme dlouhý váleček, položíme na plech a potřeme olejem. Takto pokračujeme se všemi díly, až plech zcela zaplníme.
  • Pomocí ostrého nože nakrájíme na dílky/kostky o velikosti cca 2 – 3 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 5 – 8 minut odpočívat.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Plech odkryjeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 25 minut dozlatova.
Buchtičky z dukátu s pudinkovou omáčkou.
Zdroj: https://tasteisyours.com/

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Když máme chuť na typicky českou pochoutku, nemusíme chodit do restaurace. Naopak si jí zvládneme připravit vlastnoručně v domácím prostředí a tak skvělou, že se budeme olizovat až na hlavě.

Ingredience:

Na buchtičky:

  • 1 lžička sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2/3 hrnku vlažného mléka
  • 1/2 kostky nesoleného másla
  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 vaječný žloutek
  • Špetka soli

Na vanilkovou omáčku:

  • 6 vaječných žloutků
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkové esence

Na dohotovení:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu

Postup

  • Droždí nasypeme/nadrobíme do misky, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vlažného mléka a při pokojové teplotě necháme 10 minut pracovat.
  • Zbývající mléko nalijeme do malého hrnce, přidáme máslo a necháme společně rozehřát.
  • Mouky prosejeme do misky, přihodíme špetku soli, zbytek cukru, vejce, mléko s rozpuštěným máslem a kvásek.
  • Hněteme tak dlouho, až nám vznikne hladké těsto, které vložíme do mísy a dáme na teplé místo na 1 hodinu kynout.
  • Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů a plech na pečení namažeme olejem nebo rozpuštěným sádlem.
  • Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do dlouhého válečku o průměru 2,5 až 3 cm. Nakrájíme na stejně velké kousky a rukou vytvarujeme do tvaru kuličky.
  • Naskládáme do vymazaného pekáče těsně vedle sebe, přičemž potřeme rozpuštěným máslem tak, aby se dostalo i mezi buchtičky. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut, dokud nezískají zlatavý nádech.
  • Poté vyjmeme upečené buchtičky z trouby a potřeme je horkým rozpuštěným máslem s rumem.
  • Na omáčku dáme žloutky do mísy, přidáme cukr, vanilku a důkladně našleháme. Smetanu ke šlehání ohřejeme v hrnci a pomalu ji za stálého míchání vlijeme do vaječné směsi.
  • Celou směs poté přelijeme zpět do hrnce od smetany a na mírném ohni zahříváme, dokud omáčka neztuhne.
  • Poté přecedíme do čisté misky a necháme vychladnout. Během chladnutí občas promícháme.
  • Buchtičky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a můžeme servírovat.
Mini buchty s pudinkovou omáčkou a vůní vanilky.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Nadýchané těsto na buchty se sosem s vanilkou

Každý má ten svůj oblíbený recept na dukátové buchtičky, ale není na škodu vyzkoušet občas trochu jiný a zjistit, jak bude chutnat a v čem se liší od toho našeho.

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • Špetka soli
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na omáčku:

  • 2 vaječné žloutky
  • 4 lžíce přírodního cukru
  • 1 – 2 polévkové lžíce vanilkové esence
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  • Mouku prosejeme do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a třetinu vlažného mléka. Trochu promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
  • Mezitím dáme ohřát zbývající mléko a rozpustíme v něm máslo s cukrem (nemusí se vařit). Odstavíme a přidáme vaječné žloutky, citronovou kůru, sůl a důkladně zamícháme.
  • Vzniklou směs přilijeme do mísy k mouce s kváskem a vypracujeme hladké těsto, které se musí lehce oddělovat od stěn mísy a měly by se na něm tvořit bublinky.
  • Poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Vymažeme pekáč máslem a zatím odložíme.
  • Těsto vyklopíme na vál, znovu prohněteme a vyválíme z něj dlouhý váleček o tloušťce asi 3 cm.
  • Odkrajujeme kousky těsta a skládáme vedle sebe do pekáčku. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a povrch buchtiček potřeme zbývajícím rozpuštěným máslem.
  • Vložíme do trouby na nejnižší rošt a pečeme cca 35 minut do zlatohněda.
  • V průběhu pečení buchtiček dáme do misky vaječné žloutky, cukr i smetanu a našleháme do pěny.
  • Přidáme vanilkovou esenci a vše znovu promícháme. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme škrob, přilijeme vaječnou směs a důkladně promícháme.
  • Na mírném ohni pomalu zahříváme a stále mícháme, aby byla omáčka krémová. Nesmí se začít vařit, jinak by se srazila.
Buchtičky z dukátu s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.kochwiki.org/

Luxusní buchtičky se šodó z vaječného koňaku

Buchtičky z dukátu jsou populární sladkou pochoutkou, která má své fanoušky mezi dětskými i dospělými labužníky. Připravit je můžeme nejen v troubě, ale i napařované. Tahle receptura je tak trochu netradiční, protože jsou buchty plněné náplní.

Ingredience:

Na buchtičky:

  • 1 kostka droždí
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 750 ml mléka
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 5 lžic cukru
  • Špetka soli
  • Sklenice marmelády (lepší pikantnější)

Na omáčku:

  • 1 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 100 ml vaječného koňaku
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  • Rozpustíme 1 lžíci cukru v teplém mléce a přidáme rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
  • Mouku prosejeme do mísy, přidáme ostatní suroviny, a nakonec i připravený kvásek. Hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto.
  • Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo pracovní plochu, prohněteme a vyválíme cca 2 cm silný plát, ze kterého vykrájíme stejně velké čtverce.
  • Do střední části každého z nich dáme trochu marmelády, kterou máme rádi, překlopíme, uzavřeme a vytvarujeme jako buchtu.
  • Naskládáme do pekáčku, který vymažeme máslem a necháme 10 minut odpočívat.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Pekáč s buchtičkami vložíme do trouby a pečeme asi 25 – 30 minut dozlatova.
  • Zatímco pečeme buchtičky, připravíme si omáčku.
  • Dáme ohřát mléko na střední oheň, rozmícháme v něm oba pudinky a vaříme asi 3 minuty, až začne mléko houstnout.
  • Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, promícháme a necháme ještě 30 sekund vařit.
  • Poté vypneme sporák a za stálého míchání přilijeme vanilkovou esenci s vaječným koňakem.
  • Mícháme tak dlouho, až bude směs hezky hladká a všechny suroviny se propojí.
  • Pak už jen stačí vyndat z trouby buchtičky a naservírovat přelité vanilkovou omáčkou.
Perfektní těsto na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: http://www.einfachrezepte.com/

Lahodné kynuté bochánky s omáčkou z pudinku

Vybrat ten nejlepší recept na dukátové buchtičky není snadné, protože každému chutná něco jiného. Tato varianta tak trochu připomíná sladké rohlíky, ale když hotové buchty zalijete pudinkem, uvidíte, jaká je to dobrota.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 2 hrnky vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 1/2 lžíce sušeného droždí
  • 6 1/2 hrnku hladké mouky

Na potření:

  • 2 lžíce másla
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Na omáčku:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 velké vaječné žloutky (ideálně vejce velikosti L)

Postup

  • V míse smícháme vodu, mléko, máslo, cukr, sůl i kvasnice. Necháme asi 8 minut odpočívat, dokud nezačne droždí pěnit.
  • Do nádoby kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme tekutou směs a spustíme hnětení těsta pomocí háku.
  • Necháme hníst asi 5 minut, dokud se nezačne tvořit měkká a krásně hladká kulička těsta. To musí být pružné a na dotek jemně lepkavé.
  • Mísu vymažeme či vystříkáme olejem a vložíme do ní hotové těsto. Olejem postříkáme i povrch těsta, zakryjeme plastovým krytem a necháme 20 minut kynout při pokojové teplotě.
  • Nakynulé těsto vyklopíme na pracovní plochu, trochu prohněteme a potom rukama jemně roztáhneme do obdélníku. Rozkrojíme na 4 dlouhé proužky, které trochu poválíme a z každé nakrájíme 6 stejných kousků těsta.
  • Všech 24 kousků těsta vytvarujeme do kuličky, přičemž ruce si postříkáme olejem, aby se těsto nelepilo.
  • Naskládáme je do pekáče vyloženého pečícím papírem, zakryjeme opět plastovým krytem a necháme 25 minut kynout na teplém místě.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme pekáč s buchtičkami a pečeme 25 minut do zlatohněda.
  • Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem.
  • Mléko a smetanu na omáčku dáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme k varu, poté odstavíme.
  • V misce smícháme žloutky s cukrem. Za stálého míchání začneme do žloutků přilévat mléko se smetanou. Musíme opravdu pomalu a po částech, jinak se nám žloutky uvaří a omáčka začne hrudkovatět.
  • Když máme vše smícháno, přelijeme omáčku zpět do hrnce a na mírném ohni zahříváme cca 5 minut, dokud omáčka neztuhne.
  • Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme vanilku, promícháme a můžeme servírovat. Omáčka je skvělá, jak teplá, tak vychlazená.
Sladké buchtičky jako lehká večeře.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Sladké mini bulky s vanilkovým sosem

Dukátové buchtičky se šodó jsou tradiční pochoutkou v Česku i na Slovensku, ale narazit na ně můžeme i v zahraničí. Šodó se vyrábělo z vína a vajec, ale postupně byla pěna nahrazena vanilkovým pudinkem s mlékem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 40 g krystalového cukru
  • Špetka soli
  • Strouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 100 ml slunečnicového oleje

Postup

  • Do malého hrnce dáme ohřát 50 ml mléka, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a zasypeme 1 lžičkou cukru. Odložíme na 5 minut stranou.
  • Ve velké míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, vodu, citronovou kůru, olej a připravený kvásek.
  • Těsto zpracováváme po dobu 5 minut. Hotové těsto v míse zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout na teplém místě.
  • Plech na pečení potřeme rostlinným olejem nebo použijeme pečící papír.
  • Těsto dáme na pracovní plochu a nakrájíme cca na 8 – 12 menších kusů. Každý kousek těsta vyválíme do dlouhého válečku, položíme na plech a potřeme olejem.
  • Takto zpracujeme všechny kusy těsta a poté ostrým nožem nakrájíme na stejně velké dílky (buchtičky).
  • Těsto necháme na plechu 5 minut odpočinout a mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Pečeme 20 – 25 minut, až dokud nebudou mít zlatavý povrch.
  • Podáváme s oblíbenou omáčkou dle vlastní chuti, ideálně vanilkový sos.
Vynikající mini buchtičky se smetanovou omáčkou s pudinkem.
Zdroj: https://www.tastyfoodtour.com/

Malé buchtičky s cukrem a omáčkou

Tohle je v podstatě miniaturní verze klasických buchet. Cukrový posyp a vanilková omáčka jen zvýrazní jejich skvělou chuť, kterou nezapomenete.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 2 a 1/4 lžičky suchého droždí
  • 3/4 hrnku teplého mléka
  • 1 velké vejce
  • 1/4 hrnku změklého neslaného másla
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 a 3/4 hrnku hladké mouky

Na posyp a potření:

  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku sušeného mléka

Postup

  • Do malé misky dáme teplou vodu a rozpustíme v ní droždí. Necháme cca 5 minut odstát, dokud se na povrchu netvoří bublinky.
  • Připravíme si velkou mísu a dáme do ní mléko, máslo, vejce, cukr i sůl a důkladně promícháme.
  • Vmícháme připravený kvásek a přisypeme po částech mouku. Zpracujeme těsto, aby se z něj utvořila kulička.
  • Hotové těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme zhruba 10 minut. Musí být jemné, elastické a hladké.
  • Vložíme ho do skleněné misky, zakryjeme plastovým krytem a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout.
  • Poté rozdělíme těsto nožem na menší kousky asi tak 2 x 3 cm a vytvarujeme z nich kuličky.
  • Ty naskládáme do olejem vymazaného pekáče, aniž by byly těsně u sebe. Znovu zakryjeme plastovým víkem, aby mohly další hodinu odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, našleháme vejce a smícháme sušené mléko s cukrem.
  • Rozšlehaným vejcem potřeme povrch buchet a posypeme polovinou suché směsi.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 17 – 20 minut. Buchty musí získat zlatavý odstín.
  • Hotové buchty vyndáme z trouby, počkáme až trochu vychladnout a poté na ně rozprostřeme zbytek suché směsi mléka s cukrem.
  • Nakonec servírujeme s oblíbenou omáčkou, kterou uděláme, jak máme ve zvyku.
Mini housky sypané cukrem a polévané pudinkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.womanscribbles.net/

Droždí/kvasnice používáme v kuchyni běžně. Mrkněte na toto zajímavé video, díky kterému se dozvíte vše, co by měl člověk o droždí vědět.

Here's Everything You Need To Know About Yeast

Tip: Nechce se vám kvůli všemu pouštět klasický sporák, když děláte například polevu nebo odpalované těsto?

Pak mrkněte na velký test vařičů do kuchyně i na cesty. Určitě si vybere každý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X