Jen málokdo odmítne snad nejoblíbenější dětský pokrm – dukátové buchtičky.
Pokud jste stále duší dítětem, tak máte štěstí. My také a dukátové buchtičky si dopřáváme pravidelně.
Proto jsme pro vás připravili 4 naše nejoblíbenější recepty na buchtičky na mnoho způsobů.
Dukátové buchtičky se šodó
INGREDIENCE :
- 350g hladké mouky + na poprášení
- špetka soli
- 100g cukru krupice
- 1 ks vejce
- 14g droždí
- 170ml mléka
- 100g másla + na vymazání pekáče
- 125 ml bílého vína
- 30 g cukru
- 2 lžičky šťávy z citronu
- vajíčko a žloutek
- horká vodní lázeň
- 1 a 1/2 lžíce másla na potření buchet
- 1 lžíce tuzemského rumu
- 3 lžíce másla na smíchání s rumem
POSTUP :
- Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme cukr a vejce, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
- Zaděláme ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby.
- Povrch lehce poprášíme moukou a zakryté necháme na teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujeme stejně velké kousky.
- Tvoříme z nich kuličky, každou zvlášť potřeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily a skládáme je do tukem vymazaného pekáče.
- Pečeme je v předehřáté troubě při 160 °C asi 20 minut.
- Připravíme si krém.
- Ve vodní lázni šleháme víno a v něm rozpustíme cukr.
- Za stálého šlehání přidáme vajíčko, žloutek a citronovou šťávu.
- Vyšleháme ve vodní lázni společně v krém do mírného zhoustnutí.
- Horké buchtičky ještě potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.
zdroj : laskominyodmaryny.cz
Objevte podobné tipy
Dukátové buchtičky z celozrnné mouky s vanilkovým krémem
INGREDIENCE :
- 1 kostka droždí
- 4 lžíce třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 200 g hladké celozrnné mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 2 žloutky
- lžička soli
- lžička citronové kůry
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 g rozpuštěného másla nebo olej na vytření pekáče
- 800 ml mléka
- 1 balíček (37 g) vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilka celá
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 žloutky
- 20 g másla
POSTUP :
- Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut).
- Pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké).
- Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísíme.
- Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky.
- Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem.
- Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
- Mezitím připravíme krém.
- Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek.
- Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového lusku a provaříme alespoň dvě minuty.
- Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.
- Upečené buchtičky přeléváme vanilkovým krémem.
zdroj : ajinyrecepty.cz
Bezlepkové dukátové buchtičky se žloutkovým krémem
INGREDIENCE :
- 320 – 360 g bezlepkové mouky
- 250 ml mléka
- 50 g rozpuštěného zchladlého másla + cca 50-70 g na obalení buchtiček
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
- máslo a rum na potření
- 750 ml mléka
- 6 žloutků
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce rumu
POSTUP :
- V mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Pak přidáme žloutky, sůl, citronovou šťávu, olej, bezlepkovou mouku a citronovou kůru z dobře omytého citrónu.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Na pomoučeném vále (bezlepkovou moukou) utvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme rovnoměrné kousky.
- Tvoříme kuličky, které naskládáme na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku obalíme v rozpuštěném másle, aby se nelepily k sobě.
- Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova.
- Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rumem.
- Připravíme si vanilkový krém.
- Svaříme mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a necháme na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat a pak přecedíme.
- Žloutky rozmícháme se zbytkem cukru a postupně k nim zašleháme polovinu horkého mléka.
- Zbytek mléka znovu zahřejeme a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs.
- Mícháme na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink.
- Krém se nesmí vařit.
- Dochutíme rumem.
- Upečené buchtičky přeléváme žloutkovým krémem.
zdroj : mojobchod.sk
Briošky s vanilkovou náplní
INGREDIENCE :
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce práškového cukru
- 3 lžíce hnědého krupicového cukru
- 3 vejce
- 115 ml vlažné vody
- 42 g droždí
- 140 g másla (rozpuštěného)
- 1 bílek a 1 lžíce vody na potření
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 200 g hnědého cukru
- 70 ml sladké smetany
- 90 g másla
- 8 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP :
- Droždí rozmícháme v trošce vody.
- Smícháme všechny sypké ingredience, poté přidáme vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí.
- Vše pak společně smícháme, a během zpracovávání postupně do těsta přidáme také změklé máslo a zbytek vody.
- Těsto dobře propracujeme.
- Hotové těsto přikryjeme fólií a necháme ho minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici (ideálně přes noc).
- Po vyjmutí z lednice těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 16 kusů.
- Tvarujeme buchtičky a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu si předehřejeme na teplotu 190°C.
- Vytvarované buchty necháme alespoň hodinu kynout na plechu.
- Před vložením do trouby je potřeme bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypeme cukrem.
- Pečeme asi 15 minut.
- Mezitím si připravíme krém.
- V rendlíku smícháme škrob s cukrem, přilijeme smetanu a umístíme na sporák.
- Směs zahříváme na středním plameni a za stálého míchání postupně přidáme žloutky.
- Jakmile se vše spojí, přidáme také semínka z vanilkového lusku a extrakt.
- Mícháme, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat.
- Odstavíme ze sporáku a vmícháme máslo, krém vymícháme do hladka.
- Necháme vychladnout.
- Hotovým krémem pak naplníme upečené buchtičky.
- K plnění použijeme cukrářský sáček s menším okrouhlým nástavcem.
zdroj : blog.kitchenaid.cz
Jak vidíte, buchtičky můžete zalít různými krémy a téměř vždy chutnají skvěle. Pokud vám krémy v těchto receptech nestačí, určitě si pročtěte našich pět receptů na krémy. Věříme, že budou i na dukátových buchtičkách chutnat skvěle.