Vánoční koláčky s důlkem uprostřed asi nejsou pro nikoho žádnou neznámou.
Ale věděli jste, že má mnoho chutných i zdravých variant?
Nebo že tohle jednoduché, ale velice dobré cukroví pečou i za „velkou vodou“?
V následujícím článku si představíme hned 5 jednoduchých receptů na důlkové cukroví, které zvládnete levou zadní.
Dobrou chuť!
Sádlové důlkové cukroví
Sádlové důlkové cukroví s kakaem je oblíbenou klasikou, a to nejen na Vánoce. Těsto je díky sádlu velice vláčné a s náplní si můžete vyhrát dle fantazie. Co byste do sádlového cukroví dali vy?
INGREDIENCE
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 170 g sádla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce kakaa
- linecká marmeláda (nebo jakákoliv jiná, kterou máte rádi)
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem, mletými ořechy a kakaem.
- Poté přidejte sádlo a vypracujte těsto.
- Pokud by byla směs moc sypká, přidejte více sádla.
- Těsto dejte do lednice alespoň na 2 hodiny odstát.
- Vyndejte těsto z lednice a tvořte z něj v dlaních kuličky zhruba o průměru 2 cm.
- Do kuliček udělejte důlky a naplňte je marmeládou.
- Takto připravené je vložte na plech s pečícím papírem a dejte péct na 160 °C zhruba po dobu 10 minut.

Máme pro vás i výborné recepty na vánoční cukroví z hrnku 5x jinak. Inspirujte se!
Oříškovo-skořicové důlkové cukroví
Vyzkoušejte zase něco trochu nového. Příprava tohoto cukroví je opravdu jednoduchá a jeho chuť naprosto luxusní.
INGREDIENCE
- 2 bílky
- 150 cukru
- 200 g mletých lískových oříšků (případně můžete použít i jiné mleté ořechy)
- 2 lžíce mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1-2 lžíce pikantnější džemu
POSTUP
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte do směsi moučkový cukr – výsledkem by měl být hladký a lesklý sníh.
- Z tohoto vzniklého sněhu odeberte do zdobícího sáčku cca 2-3 polévkové lžíce.
- Ke zbylé směsi lehce vmíchejte vanilkový extrakt a mleté ořechy smíchané se skořicí.
- Ze směsi vlhkýma rukama dělejte kuličky velikosti zhruba jako vlašský ořech, které ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
- Když máte udělané všechny kuličky, vlhkým prstem do každé kuličky udělejte jamku.
- Jamky vyplňte sněhem, který jste si odložili – můžete dělat pouze se sněhem, nebo pod sníh kapku pikantního džemu, který pěkně osvěží chuť cukroví.
- Pečte v troubě zahřáté na 100 ° C cca 40 – 45 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte na plechu úplně vychladnout.
- Skladujte v uzavřené dóze.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?
Objevte podobné tipy
Důlkové cukroví s mandlemi
Příprava tohoto cukroví je velice jednoduchá, rychlá a lze ho připravit už na začátku adventu.
INGREDIENCE
- 300 g mletých lískových oříšků
- 200 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 bílek
- 100 g mandlí
- trochu tuku na potření plechu
POSTUP
- Na kuchyňskou desku nasypte mleté oříšky, cukr, celé vejce a sníh z bílků.
- Vypracujte hladké těsto a vytvaruje malé kuličky, které zploštěte prstem.
- Přendejte je na plech vymazaný tukem.
- Do jamky vložte mandli.
- Pečte na mírné teplotě.

Americké důlkové cukroví
Důlkové cukroví mají rádi i za oceánem. V jakých variacích jej tam dělají a v čem je jiné? Recept na americké důlkové „cookies“ najdete právě tady.
INREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- koktejlové třešně
Postup:
- Vyšlehejte nejprve máslo s cukrem a vejcem.
- Poté přidejte mouku, jedlou sodu a vanilkový a mandlový extrakt.
- Vypracujte těsto a nechte jej uležet po dobu 1 hodiny.
- Poté z těsta tvořte malé kuličky, udělejte do nich důlek a dejte na plech s pečícím papírem.
- Pečte na 180 °C po dobu 10-12 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a do důlků dejte koktejlové třešně.

Zdravé důlkové cukroví
Mlsat o Vánocích zdravě a bez výčitek? Proč ne. V následujícím receptu na zdravé ovesné důlkové cukroví si ukážeme, jak na to jen s minimálním množstvím cukru. Už jste zkoušeli také naše recepty na špaldové cukroví?
INGREDIENCE
- 120 g hladké mouky
- 100 g mletých ovesných vloček
- 70 g cukru moučka
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 100 g kokosového oleje
- 1 vejce
- marmeláda bez cukru
POSTUP
- Smíchejte všechny suché ingredience a poté přidejte kokosový olej a vejce.
- Vypracujte těsto (v případě potřeby přidejte více oleje) a tvořte kuličky.
- Udělejte do nich důlky a naplňte oblíbenou marmeládou bez cukru.
- Vložte do trouby a pečte na 180 °C po dobu 10-15 minut.

Jak je vidět, důlkové vánoční cukroví lze připravit na různé způsoby, a i vy určitě máte ten svůj.
Malé bochánky navíc udělají radost i mimo vánoční dobu.
Lze je plnit různými druhy náplně a využít do nich například sezónní ovoce a džemy.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!