Důlkové vánoční cukroví asi pro nikoho není žádnou neznámou.
Ale věděli jste, že má mnoho chutných i zdravých variant?
Nebo že tohle jednoduché, ale velice dobré cukroví pečou i za „velkou vodou“?
V následujícím článku si představíme hned 4 jednoduché recepty, které zvládnete levou zadní.
Dáte přednost sádlu nebo raději kokosovému oleji?
Inspirace v článku.
Důlkové mandlové cukroví
Máslové, aromatické, jemně sladké. Takové je křehké důlkové cukroví s mandlemi, které si představíme v následujícím receptu. Jeho příprava je velice jednoduchá, rychlá a cukroví lze připravit už na začátku adventu.
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 70 g cukru krystal
- 85 g kokosového oleje
- 60 g jablečného pyré (může být přesnídávka)
- 1 lžička mandlového aroma
- 2 vejce
- 60 g mandlí
Postup:
- V misce smíchejte všechny suché ingredience.
- Poté přimíchejte kokosový olej, jablečné pyré, mandlové aroma a vejce a vypracujte těsto.
- Vytvořte z těsta kuličky a udělejte v nich důlek.
- Do důlku dávejte celé mandle.
- Cukroví vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 12-15 minut.
- Navrch můžete posypat moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Sádlové důlkové cukroví
Sádlové důlkové cukroví s kakaem je oblíbenou klasikou, a to nejen na Vánoce. Těsto je díky sádlu velice vláčné a s náplní si můžete vyhrát dle fantazie. Co byste do sádlového cukroví dali vy?
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 170 g sádla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce kakaa
- Linecká marmeláda (nebo jakákoliv jiná, kterou máte rádi)
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem, mletými ořechy a kakaem.
- Poté přidejte sádlo a vypracujte těsto. Pokud by byla směs moc sypká, přidejte více sádla. Těsto dejte do lednice alespoň na 2 hodiny odstát.
- Vyndejte těsto z lednice a tvořte z něj v dlaních kuličky zhruba o průměru 2 cm.
- Do kuliček udělejte důlky a naplňte je marmeládou.
- Takto připravené je vložte na plech s pečícím papírem a dejte péct na 160 °C zhruba po dobu 10 minut.

Americké důlkové cukroví
Důlkové cukroví mají rádi i za oceánem. V jakých variacích jej tam dělají a v čem je jiné? Recept na americké důlkové „cookies“ najdete právě tady.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 lžička jedlé sody
- Koktejlové třešně
Postup:
- Vyšlehejte nejprve máslo s cukrem a vejcem. Poté přidejte mouku, jedlou sodu a vanilkový a mandlový extrakt.
- Vypracujte těsto a nechte jej uležet po dobu 1 hodiny.
- Poté z těsta tvořte malé kuličky, udělejte do nich důlek a dejte na plech s pečícím papírem.
- Pečte na 180 °C po dobu 10-12 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a do důlků dejte koktejlové třešně.

Zdravé důlkové cukroví
Mlsat o Vánocích zdravě a bez výčitek? Proč ne. V následujícím receptu na zdravé ovesné důlkové cukroví si ukážeme, jak na to jen s minimálním množstvím cukru. Už jste zkoušeli také naše špaldové cukroví?
Ingredience:
- 120 g hladké mouky
- 100 g mletých ovesných vloček
- 70 g cukru moučka
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 100 g kokosového oleje
- 1 vejce
- Marmeláda bez cukru
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience a poté přidejte kokosový olej a vejce.
- Vypracujte těsto (v případě potřeby přidejte více oleje) a tvořte kuličky.
- Udělejte do nich důlky a naplňte oblíbenou marmeládou bez cukru.
- Vložte do trouby a pečte na 180 °C po dobu 10-15 minut.

Jak je vidět, důlkové vánoční cukroví lze připravit na různé způsoby, a i vy určitě máte ten svůj.
Malé bochánky navíc udělají radost i mimo vánoční dobu.
Lze je plnit různými druhy náplně a využít do nich například sezónní ovoce a džemy.