Máte rádi nasládlou chuť mrkve?
Recepty s dušenou mrkví se dají nakombinovat opravdu dobře a s čímkoliv si jen usmyslíte.
Existuje mnoho variant jak připravit mrkev jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Ale také existuje mnoho výborných způsobů, jak si vařenou mrkev vychutnat i jen jako bezmasé jídlo.
Nuže, pojďme na to.
Jednoduchá dušená mrkev s máslem
Příprava této varianty dušené mrkve je opravdu jednoduchá a není zapotřebí si lámat hlavu s náročnými ingrediencemi a postupy.
Pojďme na to.
Ingredience
- 5 středně velkých mrkví
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžíce cukr krupice
- ½ čajové lžičky soli
- 50g másla (2 polévkové lžíce) – nerozpuštěného
- hrst čerstvě nasekané petržele
Postup
- Připravte si všechny potřebné ingredience.
- Mrkev opláchněte a oloupejte, uřízněte a zlikvidujte konce.
Nakrájejte mrkev na tenké plátky. - Nakrájenou mrkev vložte do středně velkého hrnce a přilejte hrnek vlažné vody.
- Následně přidáte sůl a cukr.
- Hrnec s mrkví umístíte na plotýnku a necháte přivést k varu. Průběžně mícháte.
- Poté snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte hrnec a vařte asi 20 minut, nebo dokud nebude mrkev křehká.
- Mrkev sceďte, vhoďte do ní 2 polévkové lžíce másla a nasekanou petržel.
- Následně promíchejte a můžete podávat.

Pikantní vařená mrkev
Máte rádi sladkou a jemnou chuť jídla, či dáváte přednost něčemu trochu ostřejšímu ?
Jestli ano, pak je tento recept pro vás jako dělaný !
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 5 středně velkých mrkví
- ¼ hrnku hnědého cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- špetka mletého pepře, dle chuti
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Postup
- Rozpalte rostlinný olej v pánvi na střední teplotu.
- Mezi tím omyjete, očistíte, zbavíte mrkev konců a nakrájíte na plátky.
- Do rozpáleného oleje vložíte mrkev s hnědým cukrem, skořicí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Za průběžného míchání necháte mrkev podusit po dobu 10 až 15 minut.
- Až se vám bude zdát mrkev křehká, glazovaná a potažená kořením, můžete stáhnout s plotýnky a za okamžik podávat.
Pro větší pikantnost můžete přimíchat špetku sušeného chilli koření.

Mrkev s mletým hovězím masem
Skvělé jídlo se sladko-slanou chutí. Pokud máte čerstvou mrkev, můžete uvařit dva svazky mrkve v jednom litru mírně osolené vody a tekutinu si ponechat na vaření (místo konzervy).
Ingredience
- 900g mletého hovězího masa
- 500g mrkve
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 středně velká cibule
- 1-2 stroužky česneku
- rostlinný olej
- Kajenský pepř dle chuti (nepovinné)
Postup
- Mrkev očistíte, oloupete a nakrájíte na tenké plátky.
- Následně vložíte do hrnce s vodou, přidáte špetku soli, přivedete k varu a za stálého míchání necháte asi 15 až 20 minut podusit, dokud není mrkev měkká.
- Na vedlejší plotýnce si mezitím v pánvi rozehřejete olej.
- Do rozpáleného oleje dáte mleté hovězí maso a necháte zhnědnout.
- Až bude maso hotové, vyjměte ho z pánve.
- Cibuli zbavíte slupky, nakrájíte na plátky a vložíte do pánve, kde se předtím nacházelo maso.
- K cibuli přidáte pepř, sůl, lisovaný česnek a za průběžného míchání necháte vařit, dokud není cibule měkká.
- Hotovou mrkev přidáte na pánev a pár lžic z mrkvové šťávy přidejte do pánve taktéž.
- Hotové maso taktéž přidáte do pánve a vše za průběžného míchání nechte 15 až 20 minut vařit.
- Postupně přidávejte více šťávy z vařených mrkví, aby se směs na pánvi mohla ještě chvíli dusit. (Pokud nemáte dostatek tekutiny z vařených mrkví, přidejte trochu vody). Směs na pánvi by měla lepit.
- Necháte tekutinu trochu vyvařit dokud není směs akorát lepkavá, dle vaší chuti.
- Můžete podávat s rýží či vařenými bramborami.

Objevte podobné tipy
Vařená mrkev s kuřecím masem
Rádi byste vaší rodině uvařili něco výživného a zároveň i zdravého k nedělnímu obědu?
Myslím si, že po tomhle jídle budou vaši strávníci slintat ještě několik dní poté.
Ingredience
- rostlinný olej
- 8 kuřecích stehen nebo kuřecích prsou, vykostěné, bez kůže
- 2 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z poloviny citronu
- lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky suchého tymiánu
- 8 větších mrkví, nakrájených na plátky
- pánev / hrnec, který je odolný proti troubě
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Kapku oleje rozpalte na pánvi.
- Ve velké misce důkladně smíchejte kuřecí stehna s dijonskou hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným tymiánem, aby se kuře rovnoměrně obalilo.
- Obalené kuře přendejte do horké pánve a vařte 6 až 8 minut, dokud maso nebude dozlatova osmažené.
- Vypněte sporák, obraťte kuře a přidejte nakrájenou mrkev, jak na kuře, tak i okolo něj.
- Pánev s kuřecím masem a mrkví přendejte do trouby a opékejte 30 minut.
- Ze začátku pánev pečlivě zadělejte/přiklopte alobalem a na posledních 10 minut alobal sejměte (po propíchnutí masa vidličkou by měla být šťáva čistá a ne červenorůžová).
- Pánev poté vyjměte z trouby a můžete podávat.

Opečené brambory s mrkví
Příloha nebo hlavní jídlo?
Fantazii se meze nekladou, tak jen s chutí do toho.
Ingredience
- 500g mrkve
- 500g brambor
- 60g másla
- 2 cibule
- petrželová nať
- špetka pepře a soli
Postup
- Do kastrolu dáte máslo, na kterém osmažíte do zlata cibuli nakrájenou na kostičky.
- Na ni vložíte mrkev nakrájenou na kolečka a chvíli dusíte.
- Potom přidáte nakrájené kousky brambor a za stálého míchání opékáte, dokud zelenina není měkká.
- Nakonec přidáte sůl, pepř, nasekanou petrželovou nať a můžete podávat, buď jako chutnou přílohu nebo jako výborný bezmasý pokrm.

TIP: Pro inspiraci, co dělat se zbylou mrkví mrkněte na tyto skvělé recepty na dorty z mrkve.
Hrášek s dušenou mrkví
Když nevíte, jakou ideální přílohu dát k opečenému masu.
Dušenou mrkví a hráškem určitě neurazíte.
Ingredience
- 450g baby carrot
- 450g mraženého hrášku
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř (dle chuti)
Postup
- Opláchněte mrkev, vysušte ji a vložte do středně velkého kastrolu.
- Mrkev podlijete studenou vodou a přivedete k varu.
- Vařte 2 minuty a poté vypněte oheň. Mrkev necháte v horké vodě stát další 3 minuty.
- Po 3 minutách mrkev vyzkoušejte; pokud je měkká, pokračujte v receptu. Pokud ne, nechte 2 až 4 minuty déle stát v horké vodě.
- Když je mrkev měkká, přidejte do hrnce mražený hrášek a vložte hrnec zpět na plotýnku na vyšší teplotu.
- Vařte další 2 minuty.
- Když je hrášek měkčí a horký, zeleninu dobře sceďte a vraťte zpět do hrnce.
- Hrnec na chvíli vraťte na plotýnku, přidejte k zelenine máslo a důkladně zamíchejte, aby se máslo rozpustilo zbytkovým teplem a aby se zelenina pořádně obalila rozpuštěným máslem.
- Dle chuti osolte a opepřete.
- Ihned podávejte a vychutnejte si jemnou kombinaci chutí.

Proč bychom měli jíst mrkev pravidelně?
Mrkev je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších druhů zeleniny.
Jistě si většina z vás vzpomene, když vám rodiče a prarodiče říkali, abyste jedli hodně mrkve, protože je zdravá na oči.
Ano, mají pravdu. Mrkev, jak je známo, obsahuje mnoho cenných vitamínů (B, C, D, E, K) a minerálů (např.: sodík, vápník, jód draslík, hořčík, fosfor, selen, mangan, měď, železo), včetně antioxidantů.
Tedy pokud si dáváte mrkev pravidelně, děláte pro sebe a své tělo dobrou věc, protože:
- Mrkev snižuje hladinu cholesterolu
- Vařená mrkev na průjem, syrová je na zácpu
- Mrkev je důležitá pro oči a imunitu
- Zpevňuje a podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy
- Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
- Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny
A to jsme neprošli ani zdaleka všechny blahodárné účinky mrkve.
Zajímavost na závěr:
Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Je jím od roku 2003 vždy 4. dubna. Kromě České republiky mrkev oslavují i další země jako Japonsko, Velká Británie, Austrálie, Rusko, Itálie, Švédsko a Francie. Oslavy jsou ve stylu večírků, dětských oslav s kostýmy a mrkvovými recepty různých chutí.
A jakou další dobrotu si můžete připravit z mrkve? Inspirujte se těmito zdravými recepty na smoothie z mrkve.