6 poctivých receptů s dušenou mrkví. Zdravé a přes to velice chutné!

Máte rádi nasládlou chuť mrkve?

Recepty s dušenou mrkví se dají nakombinovat opravdu dobře a s čímkoliv si jen usmyslíte.

Existuje mnoho variant jak připravit mrkev jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Ale také existuje mnoho výborných způsobů, jak si vařenou mrkev vychutnat i jen jako bezmasé jídlo.

Nuže, pojďme na to.

Jednoduchá dušená mrkev s máslem

Příprava této varianty dušené mrkve je opravdu jednoduchá a není zapotřebí si lámat hlavu s náročnými ingrediencemi a postupy.
Pojďme na to. 

Ingredience

  • 5 středně velkých mrkví
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1 lžíce cukr krupice
  • ½ čajové lžičky soli
  • 50g másla (2 polévkové lžíce) – nerozpuštěného
  • hrst čerstvě nasekané petržele

Postup

  • Připravte si všechny potřebné ingredience.
  • Mrkev opláchněte a oloupejte, uřízněte a zlikvidujte konce.
    Nakrájejte mrkev na tenké plátky.
  • Nakrájenou mrkev vložte do středně velkého hrnce a přilejte hrnek vlažné vody.
  • Následně přidáte sůl a cukr.
  • Hrnec s mrkví umístíte na plotýnku a necháte přivést k varu. Průběžně mícháte.
  • Poté snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte hrnec a vařte asi 20 minut, nebo dokud nebude mrkev křehká.
  • Mrkev sceďte, vhoďte do ní 2 polévkové lžíce másla a nasekanou petržel.
  • Následně promíchejte a můžete podávat.
vařená mrkev s petrželí
zdroj: thespruceeats.com

Pikantní vařená mrkev 

Máte rádi sladkou a jemnou chuť jídla, či dáváte přednost něčemu trochu ostřejšímu ?
Jestli ano, pak je tento recept pro vás jako dělaný !

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 5 středně velkých mrkví
  • ¼ hrnku hnědého cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka mletého pepře, dle chuti
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup

  • Rozpalte rostlinný olej v pánvi na střední teplotu.
  • Mezi tím omyjete, očistíte, zbavíte mrkev konců a nakrájíte na plátky.
  • Do rozpáleného oleje vložíte mrkev s hnědým cukrem, skořicí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Za průběžného míchání necháte mrkev podusit po dobu 10 až 15 minut. 
  • Až se vám bude zdát mrkev křehká, glazovaná a potažená kořením, můžete stáhnout s plotýnky a za okamžik podávat.

Pro větší pikantnost můžete přimíchat špetku sušeného chilli koření.

glazovaná mrkev
zdroj: allrecipes.com

Mrkev s mletým hovězím masem

Skvělé jídlo se sladko-slanou chutí. Pokud máte čerstvou mrkev, můžete uvařit dva svazky mrkve v jednom litru mírně osolené vody a tekutinu si ponechat na vaření (místo konzervy).

Ingredience

  • 900g mletého hovězího masa
  • 500g mrkve
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 středně velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • rostlinný olej
  • Kajenský pepř dle chuti (nepovinné)

Postup

  • Mrkev očistíte, oloupete a nakrájíte na tenké plátky. 
  • Následně vložíte do hrnce s vodou, přidáte špetku soli, přivedete k varu a za stálého míchání necháte asi 15 až 20 minut podusit, dokud není mrkev měkká.
  • Na vedlejší plotýnce si mezitím v pánvi rozehřejete olej.
  • Do rozpáleného oleje dáte mleté hovězí maso a necháte zhnědnout.
  • Až bude maso hotové, vyjměte ho z pánve.
  • Cibuli zbavíte slupky, nakrájíte na plátky a vložíte do pánve, kde se předtím nacházelo maso.
  • K cibuli přidáte pepř, sůl, lisovaný česnek a za průběžného míchání necháte vařit, dokud není cibule měkká.
  • Hotovou mrkev přidáte na pánev a pár lžic z mrkvové šťávy přidejte do pánve taktéž.
  • Hotové maso taktéž přidáte do pánve a vše za průběžného míchání nechte 15 až 20 minut vařit.
  • Postupně přidávejte více šťávy z vařených mrkví, aby se směs na pánvi mohla ještě chvíli dusit. (Pokud nemáte dostatek tekutiny z vařených mrkví, přidejte trochu vody). Směs na pánvi by měla lepit.
  • Necháte tekutinu trochu vyvařit dokud není směs akorát lepkavá, dle vaší chuti.
  • Můžete podávat s rýží či vařenými bramborami.
směs mletého masa s kousky mrkve na pánvi
zdroj: allrecipes.com

Vařená mrkev s kuřecím masem

Rádi byste vaší rodině uvařili něco výživného a zároveň i zdravého k nedělnímu obědu?
Myslím si, že po tomhle jídle budou vaši strávníci slintat ještě několik dní poté.

Ingredience

  • rostlinný olej
  • 8 kuřecích stehen nebo kuřecích prsou, vykostěné, bez kůže
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z poloviny citronu
  • lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky suchého tymiánu
  • 8 větších mrkví, nakrájených na plátky
  • pánev / hrnec, který je odolný proti troubě

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Kapku oleje rozpalte na pánvi.
  • Ve velké misce důkladně smíchejte kuřecí stehna s dijonskou hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným tymiánem, aby se kuře rovnoměrně obalilo.
  • Obalené kuře přendejte do horké pánve a vařte 6 až 8 minut, dokud maso nebude dozlatova osmažené.
  • Vypněte sporák, obraťte kuře a přidejte nakrájenou mrkev, jak na kuře, tak i okolo něj.
  • Pánev s kuřecím masem a mrkví přendejte do trouby a opékejte 30 minut.
  • Ze začátku pánev pečlivě zadělejte/přiklopte alobalem a na posledních 10 minut alobal sejměte (po propíchnutí masa vidličkou by měla být šťáva čistá a ne červenorůžová). 
  • Pánev poté vyjměte z trouby a můžete podávat.
kolečka opečené mrkve s masem a tymiánem
zdroj: asweetpeachef.com

Opečené brambory s mrkví

Příloha nebo hlavní jídlo?
Fantazii se meze nekladou, tak jen s chutí do toho.

Ingredience

  • 500g mrkve
  • 500g brambor
  • 60g másla
  • 2 cibule
  • petrželová nať
  • špetka pepře a soli

Postup

  • Do kastrolu dáte máslo, na kterém osmažíte do zlata cibuli nakrájenou na kostičky.
  • Na ni vložíte mrkev nakrájenou na kolečka a chvíli dusíte.
  • Potom přidáte nakrájené kousky brambor a za stálého míchání opékáte, dokud zelenina není měkká.
  • Nakonec přidáte sůl, pepř, nasekanou petrželovou nať a můžete podávat, buď jako chutnou přílohu nebo jako výborný bezmasý pokrm.
porce mrkve a brambor připravené k podávání
zdroj: veganinthefreezer.com

TIP: Pro inspiraci, co dělat se zbylou mrkví mrkněte na tyto skvělé recepty na dorty z mrkve.

Hrášek s dušenou mrkví

Když nevíte, jakou ideální přílohu dát k opečenému masu.
Dušenou mrkví a hráškem určitě neurazíte.

Ingredience

  • 450g baby carrot
  • 450g mraženého hrášku
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř (dle chuti)

Postup

  • Opláchněte mrkev, vysušte ji a vložte do středně velkého kastrolu.
  • Mrkev podlijete studenou vodou a přivedete k varu.
  • Vařte 2 minuty a poté vypněte oheň. Mrkev necháte v horké vodě stát další 3 minuty.
  • Po 3 minutách mrkev vyzkoušejte; pokud je měkká, pokračujte v receptu. Pokud ne, nechte 2 až 4 minuty déle stát v horké vodě.
  • Když je mrkev měkká, přidejte do hrnce mražený hrášek a vložte hrnec zpět na plotýnku na vyšší teplotu.
  • Vařte další 2 minuty.
  • Když je hrášek měkčí a horký, zeleninu dobře sceďte a vraťte zpět do hrnce.
  • Hrnec na chvíli vraťte na plotýnku, přidejte k zelenine máslo a důkladně zamíchejte, aby se máslo rozpustilo zbytkovým teplem a aby se zelenina pořádně obalila rozpuštěným máslem.
  • Dle chuti osolte a opepřete. 
  • Ihned podávejte a vychutnejte si jemnou kombinaci chutí.
čerstvě vařená mrkev s hráškem k hlavnímu jídlu
zdroj: thespruceeats.com

Proč bychom měli jíst mrkev pravidelně?

Mrkev je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších druhů zeleniny.
Jistě si většina z vás vzpomene, když vám rodiče a prarodiče říkali, abyste jedli hodně mrkve, protože je zdravá na oči.

Ano, mají pravdu. Mrkev, jak je známo, obsahuje mnoho cenných vitamínů (B, C, D, E, K) a minerálů (např.: sodík, vápník, jód draslík, hořčík, fosfor, selen, mangan, měď, železo), včetně antioxidantů.

Tedy pokud si dáváte mrkev pravidelně, děláte pro sebe a své tělo dobrou věc, protože:

  • Mrkev snižuje hladinu cholesterolu
  • Vařená mrkev na průjem, syrová je na zácpu
  • Mrkev je důležitá pro oči a imunitu
  • Zpevňuje a podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy
  • Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny

A to jsme neprošli ani zdaleka všechny blahodárné účinky mrkve. 

Zajímavost na závěr:

Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Je jím od roku 2003 vždy 4. dubna. Kromě České republiky mrkev oslavují i další země jako Japonsko, Velká Británie, Austrálie, Rusko, Itálie, Švédsko a Francie. Oslavy jsou ve stylu večírků, dětských oslav s kostýmy a mrkvovými recepty různých chutí. 

A jakou další dobrotu si můžete připravit z mrkve? Inspirujte se těmito zdravými recepty na smoothie z mrkve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X