Jednoduché recepty na dušenou slepici

Myslíte si, že maso ze slepice se hodí pouze na vaření polévky?

Omyl. Slepici můžete i dusit nebo péci a pokaždé se vám podaří vykouzlit vydatný pokrm, na kterém si pochutnáte.

Dušená slepice patří ke stálicím v kuchyni, kterou podáváme hlavně s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Slepice a její příprava

Slepici kupujeme většinou mraženou, a to buď celou, nebo porce z větších slepic. Musíme ji proto nejdříve nechat rozmrznout. Měla by mít dost času na pozvolné rozmrznutí, aby se šťáva vsakovala zpět do masa. Nejvhodnější je její umístění do chladničky, kde postupně povolí i při nízké teplotě. Koupené slepice jsou sice již vykuchané a očištěné od peří, ale přesto ji prohlédneme, případné zbytky odstraníme a připravíme ji k úpravě.

1. Dušená slepice

Hlavním kořením v následujícím pokrmu je majoránka, která povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě.

INGREDIENCE:

  • 1 slepice
  • 60 g uzené slaniny
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 1 slepičí bujón
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • majoránka

POSTUP:

  1. Mraženou slepici necháme při pokojové teplotě rozmrazit.
  2. Potom ji opláchneme a naporcujeme na jednotlivé díly, které osolíme a opepříme a ochutíme kmínem.
  3. V hrnci si rozpustíme uzenou slaninu a na ni dáme orestovat nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme maso ze slepice, z obou stran opečeme, podlijeme a dusíme pod pokličkou doměkka.
  5. Na závěr dochutíme majoránkou a krátce ještě povaříme.

Hotový recept na dušenou slepici

zdroj: abc.go.com

2. Dušená slepice na kari

Kari patří k výrazným druhům koření, které dodává pokrmu specifickou chuť a vůni. Nemusíme se ho bát ani při přípravě dušené slepice, kterou doplníme ananasovým kompotem.

INGREDIENCE:

  • 1 slepice
  • ananasový kompot
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • 1 kelímek sladké smetany
  • cibule
  • citronová šťáva
  • kari koření
  • sůl

POSTUP:

  1. Mraženou slepici necháme rozmrazit, pak ji opláchneme a naporcujeme na podíly.
  2. Maso ze slepice osolíme.
  3. V kastrolu rozehřejeme máslo, na něm osmažíme nakrájenou cibuli a do ní vložíme jednotlivé podíly slepice a dobře opečeme.
  4. Pak přidáme kari koření, podlijeme a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké.
  5. Maso ze slepice vyjmeme z kastrolu, šťávu zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali ve smetaně, doplníme kompotovanou šťávou z ananasu.
  6. Dochutíme citronovou šťávou a solí.
  7. Omáčku dobře provaříme, vrátíme zpátky maso a na závěr přidáme nakrájený kompotovaný ananas a ještě chvíli povaříme.
  8. Jako příloha je výborná dušená rýže.

Hotový recept na dušenou slepici na kari

zdroj: caribbeanpot.com

3. Dušená slepice v paprikové omáčce

Klasická úprava je možná nejchutnější. Proto vyzkoušejte dušenou slepici v paprikové omáčce, kterou zjemníte zakysanou smetanou.

INGREDIENCE:

  • 1 slepice
  • 2 až 3 zelené papriky
  • cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika
  • olej

POSTUP:

  1. Čerstvou slepici omyjeme a naporcujeme na jednotlivé podíly.
  2. V kastrolu dáme na olej restovat nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou a zpěníme. Ale pozor, ať papriku nepřipálíme, byla by pak hořká.
  3. Do tohoto základu vložíme osolené a opepřené maso ze slepice, podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka.
  4. K dušení přidáme ještě na proužky nakrájenou papriku.
  5. Až je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a povaříme.
  6. Maso vložíme opět do omáčky a prohřejeme.

Hotový recept na dušenou slepici v paprikové omáčce

zdroj: 9jafoodie.com

K dušené slepici se hodí všechny přílohy. Ke slepici s omáčkou to mohou být knedlíky, noky, dušená rýže a různé druhy vařených těstovin. Slepici připravenou spíše s přírodní šťávou podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, ale hodí se k ní i kuskus a samozřejmě také těstoviny nebo dušená rýže.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *