5 lahodných receptů se slepičím masem na paprice. Inspirujte se!

Sůl, pepř a …?

Samozřejmě paprika!

Jedno z nejuniverzálnějších koření, které dodává chuť i vůni velkému množství pokrmů.

Pojďte ho společně s námi použít v rozmanitých receptech na slepici na paprice!

Výsledek bude vždy gastronomickým zážitkem.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Lahodná slepice na paprice se smetanou

Jemné slepičí maso se skvěle snoubí se dvěma typy smetany. Výsledkem je krémový pokrm velmi delikátní chuti.

Ingredience:

  • 1 slepice, naporcovaná na menší části
  • 2 cibule
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku šlehačky
  • 3 PL olivového oleje
  • 3 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička rajčatového pyré
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kousky slepice posypejte solí a pepřem.
  2. V hrnci rozehřejte olej a slepicí maso na něm ze všech stran orestujte.
  3. Následně maso z hrnce vyjměte  a přidejte do hrnce nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Když cibule zezlátne, přidejte do hrnce sladkou papriku a důkladně promíchejte.
  5. Přilijte kuřecí vývar, rajčatový protlak a citronovou šťávu.
  6. Poté vraťte kousky slepice zpět do hrnce a povařte přibližně 20 minut.
  7. Pokud se vývar během vaření příliš vyvaří, přilijte ho o něco více.
  8. Když maso změkne, odstraňte ho z hrnce.
  9. V mezidobě si v misce promíchejte zakysanou smetanu s moukou a následně jejich směs přidejte do hrnce.
  10. Za stálého míchání povařte přibližně 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  11. Přimíchejte šlehačku a citronovou šťávu.
  12. Na závěr vložte zpět do hrnce kousky slepičího masa a přihřejte.

Takto připravená slepice na paprice se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem či těstovinami.

Kousky slepice v omáčce ze smetany a papriky posypané pažitkou
zdroj: allrecipes.com

Máte chuť na slepičí polévku, nebo toužíte ochutnat slepičí maso na kari? Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na slepici!

Slepice na paprice s noky

Kromě těstovin či houskového knedlíku chutná tento pokrm velmi dobře také s noky. Ty si můžete buď jednoduše zakoupit, nebo si připravit noky vlastnoruční.

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek bílého řeckého jogurtu
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 PL rajčatového pyré
  • 3 čajové lžičky sladké papriky
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Očištěnou slepici dejte vařit do hrnce s vodou, bobkovým listem a novým kořením.
  2. Vařte doměkka.
  3. V mezidobě si na hlubší pánvi zahřejte olej, ve kterém zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré, sůl a pepř.
  5. Směs následně zaprašte sladkou paprikou a promíchejte.
  6. Poté přidejte kuřecí vývar, přidejte směs k varu a vložte noky.
  7. Vařte, dokud noky nezměknou.
  8. Na závěr přidejte řecký jogurt.
  9. Když je slepice uvařená, vyjměte ji z hrnce, odstraňte kůži a maso naporcujte na větší či menší kousky v závislosti na vašich preferencích.
  10. Maso následně přidejte do pánve s omáčkou.
Slepičí maso připravované na paprice s noky
zdroj: foodfanatic.com

Slepičí maso se žampiony v paprikové omáčce

I když je smetana či šlehačka jednou z typických ingrediencí, které se do receptů se slepičím masem přidávají, nemusí tomu tak být vždy. Vyzkoušejte naši verzi bez smetany!

Ingredience:

  • 1 slepice, naporcovaná na menší části
  • 250 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku bílého vína
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL hladké mouky
  • 1 PL rajčatového pyré
  • 1 PL sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. Slepičí kousky osolte, opepřete a posypejte moukou.
  3. Následně maso dozlatova na oleji orestujte ze všech stran, přibližně 3-4 minuty.
  4. Poté slepici vyjměte z pánve a na zbývajícím oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. Když cibule zesklovatí, přidejte k ní prolisovaný česnek a na plátky nakrájené žampiony.
  6. Povařte přibližně 5 minut, dokud houby nezměknou.
  7. Vraťte zpět do pánve slepičí maso a přidejte papriku.
  8. Důkladně promíchejte.
  9. Přilije víno a povařte 1-2 minuty.
  10. Následně přidejte do směsi kuřecí vývar a rajčatové pyré.
  11. Promíchejte, přidejte sůl a pepř a povařte několik minut.
Těstoviny se slepičím masem a žampiony v paprikové omáčce
zdroj: thefoodiephysician.com

Slepičí paprikáš po maďarsku

Velmi oblíbené a chutné jídlo našich blízkých sousedů v originále paprikás csirke, kterému jeho charakteristickou chuť dodává kromě koření i směs zeleniny.

Ingredience:

  • 1 slepice, naporcovaná na menší části
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 maďarská paprika
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku šlehačky
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 3-4 PL sladké papriky
  • 3 PL hladké mouky
  • 2 PL sádla nebo másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci či hlubší pánvi zahřejte sádlo a slepici zlehka opečte ze všech stran.
  2. Následně maso vyjměte a do sádla vložte orestovat nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Poté přidejte prolisovaný česnek a nakrájená rajčata, restujte přibližně 2-3 minuty.
  4. Hrnec odstavte z ohně, vmíchejte sladkou papriku, sůl a pepř.
  5. Následně do hrnce přidejte zpět kousky slepice a přilijte kuřecí vývar.
  6. Přiveďte směs k varu, přiklopte pokličkou a na středním ohni vařte přibližně 40 minut.
  7. Když je slepičí maso měkké, vyjměte ho z hrnce opět ven.
  8. V mezidobě si připravte misku, ve které rozmíchejte zakysanou smetanu a šlehačku.
  9. Tuto směs přidejte do hrnce a za stálého míchání ji několik minut povařte.
  10. Když omáčka zhoustne, přidejte do hrnce zpět kousky slepice, omáčku případně dochuťte solí a pepřem.

Paprikáš se v Maďarsku podává především s nokedli, které připomínají německé spaetzle. Skvěle ale chutná i s jakýmikoli těstovinami či houskovým knedlíkem.

Kousky slepičího masa v paprikové omáčce
zdroj: darlinggourmet.com

Nejčastěji konzumovaným drůbežím masem v české kuchyni je především kuře. Podívejte se na rozmanité způsoby, jak si lze připravit pečené kuře.

Směs ze slepičího masa a listového špenátu v paprikovém sosu

Chuť slepičího masa je v tomto receptu zvýrazněna nejen klasicky paprikou a smetanou, ale rovněž bílým vínem a špenátem.

Ingredience:

  • 1 slepice, naporcovaná na menší části
  • 2 PL másla
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • sůl, pepř

Omáčka

  • 1 PL másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1 PL hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku šlehačky
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • 2 šálky čerstvého listového špenátu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kousky slepice ze všech stran posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou.
  2. Následně maso ze všech stran orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem.
  3. Maso odstavte a připravte si omáčku.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte prolisované stružky česneku a za stálého míchání povařte asi 2 minuty.
  5. Následně pomocí sítka prosejte mouku a dobře ji ve směsi rozmíchejte.
  6. Přilijte víno a povařte 1-2 minuty, aby se odpařil alkohol.
  7. Přidejte kuřecí vývar, šlehačku a citronovou šťávu.
  8. Vše důkladně promíchejte, přidejte sůl a sladkou papriku.
  9. Povařte ještě 2-3 minuty.
  10. Ochutnejte a případně ještě trochu dokořeňte.
  11. Následně do pánve přidejte špenát, povařte 2 minuty.
  12. Na závěr přidejte do pánve zpět kousky slepice a ještě několik minut povařte doměkka.

Tento pokrm podávejte s rýží či těstovinami posypaný čerstvou petrželkou.

Slepičí maso se španátem ve smetanovo-paprikové omáčce
zdroj: whatsinthepan.com

Paprika –  všestranné koření, které dodá chuť, barvu i aroma

Společně se solí a pepřem patří již mnoho staletí k nejčastěji používaným kořením po celém světě. Přidává se především do rozmanitých masitých pokrmů, ale používá se i v kombinaci se sýry, uzeninami či slaným pečivem.

Mimoto je to právě paprika, která je často základní složkou rozmanitých kořenících směsí.

Většinou všichni známe dva základní druhy tohoto koření, které se získává ze sušených a umletých paprikových lusků. Papriku sladkou a pálivou. Kromě toho ale existuje i paprika lahůdková, gulášová či uzená.

První zmínky o paprice jsou staré již více než šest a půl tisíce let a pocházejí ze starověkých civilizací žijících v Mexiku. Po objevení Ameriky se paprika postupně rozšířila do celého světa.

Malé varování na závěr

Při používání papriky během vaření se vyplatí znát několik malých triků. Vzhledem k tomu, že dlouhým vařením paprika ztrácí svou barvu, doporučuje se ji do jídel přidávat až ke konci vaření. Stejně tak jí nesvědčí přidání do rozpáleného oleje, může snadno dojít k jejímu zhořknutí.

Slepice na paprice patří k jednomu z nejtradičnějších pokrmů, které jsou s používáním papriky spojeny. Původní receptura pochází z maďarské kuchyně, ve které je paprika používána ve většině tradičních pokrmů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.