Dušená vepřová plec pokaždé jinak vás překvapí rozmanitostí chutí

Máte chuť na pořádné dušené maso s chutnou šťávou?

Pak si v řeznictví kupte hezký kousek vepřové plece a podle našich chutných receptů si připravte výborný oběd.

Příprava vepřové plece na dušení

Koupené maso musíme očistit od blan a případných chrupavčitých částí, které na něm někdy bývají, i když při správném postupu od řezníků by tam být neměly. Tyto odkrojky si můžeme uschovat v mrazničce a někdy je s dalšími odřezky a kostmi vyvařit na domácí masový vývar, který poslouží jako základ pro polévku nebo omáčku.

Pokud na odřezky toužebně čeká domácí chlupatý přítel, tak máme po starosti, co s nimi. Očištěné maso nakrájíme, podle možností vykrojíme plátky, ale plec je dobrá a dříve měkká i nakrájená na větší či menší kostky nebo nudličky. Maso podle potřeby osolíme a okořeníme a můžeme začít vařit.

1. Vepřová plec na paprice

Opravdu nemusíte být mistři v kuchyňském umění, abyste si připravili velmi jednoduchý pokrm – vepřovou plec na paprice.

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřové plece
  • 1 kelímek smetany
  • sladká mletá paprika
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • cibule
  • sádlo
  • pepř

POSTUP:

  1. Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na nudličky.
  2. V kastrolu dáme na sádlo osmažit cibulku nadrobno nakrájenou a přidáme maso, které opečeme.
  3. Pak osolíme, opepříme a ochutíme mletou paprikou a podlijeme vodou.
  4. Dusíme pod pokličkou doměkka.
  5. Ke konci dušení přidáme mouku rozkvedlanou ve smetaně a dobře povaříme, aby mouka ztratila svoji moučnou chuť.

Hotový recept na vepřovou plec na paprice

zdroj: kalynskitchen.com

Houby neobsahují příliš kalorií, jsout totiž převážně tvořeny vodou. Najdeme v nich však vitamíny a minerály. Pokrmu dodají svoji specifickou chuť i vůni.

2. Vepřová plec na houbách

Na přípravu tohoto jídla si přichystáme sušené houby. Můžeme samozřejmě použít i houby čerstvé, pokud si je přineseme z lesa.

INGREDIENCE:

  • 750 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • sádlo
  • pepř
  • kmín
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP:

  1. Vepřovou plec omyjeme a osušíme.
  2. V kastrolu na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme maso, které ze všech stran opečeme.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme.
  4. Houby spaříme horkou vodou a studenou je propláchneme a přidáme k masu do kastrolu.
  5. Vše dusíme pomalu doměkka pod pokličkou.
  6. Jak je šťáva vydušená a maso měkké, zaprášíme vše moukou a orestujeme a zalijeme vodou a povaříme.

Hotový recept na vepřovou plec s houbami

 

zdroj: yellowblissroad.com

Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Má velký vliv na obranyschopnost organismu a trávení například při nadýmání. Česnek snižuje krevní tlak i hladinu choresterolu v krvi, pročišťuje cévy a ničí parazity ve střevech. Může se s medem používat i při nachlazení a chřipce.

3. Vepřová plec na česneku

Jedna z možností přípravy dušené vepřové plece je její ochucení česnekem.

INGREDIENCE:

  • 800 g vepřové plece
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo
  • mouka na jíšku

POSTUP:

  1. Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
  2. V kastrolu si na sádle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme na ni kostky vepřové plece, které ze všech stran opečeme.
  3. Přidáme na plátky nakrájený česnekem, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme doměkka.
  4. Ke konci dušení si připravíme jíšku z mouky a sádla a přidáme ji k masu.
  5. Rozředíme na požadované množství šťávy a dobře povaříme.

Hotový recept na vepřovou plec na česneku

zdroj: simplyrecipes.com

 

Svíčková na smetaně patří k tradičním klasickým českým jídlům. Její název není příliš jasný, pro vznik názvu hovoří hned několik vysvětlení. Jedno je však jisté – jedná se o velmi chutný a oblíbený pokrm, který je také stálicí v domácí kuchyni i v restauracích.

4. Vepřová plec na smetaně

Svíčkovou lze připravovat nejen v masa hovězího, ale také z vepřové plece.

INGREDIENCE:

  • 700 g vepřové plece
  • 2 mrkve
  • 2 kořeny petržele
  • kousek celeru
  • 20 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany
  • sádlo
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl

POSTUP:

  1. Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Připravíme si zeleninu, kterou omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  3. V kastrolu na sádle a slanině orestujeme cibuli a přidáme zeleninu, kterou osmažíme, až zavoní.
  4. Pak vložíme do zeleninového základu maso, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, osolíme a podlijeme.
  5. Dusíme pod pokličkou doměkka.
  6. Když je vepřová plec měkká, vyjmeme ji z kastrolu a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Omáčku rozředíme smetanou, je-li málo hustá, můžeme ji zahustit moukou.
  8. Vložíme zpátky maso a dobře ještě chvíli povaříme.

Hotový recept na vepřovou plec na smetaně

zdroj: wikipedie

Víte, že kmín patří k nejstarším druhům koření v Evropě? Používal se už ve starověku a i v současné době nachází své nezastupitelné místo v kuchyni.

5. Vepřová plec na kmíně

Vepřové maso nemusíme příliš kořenit, abychom docílili chutného jídla. Úplně bude stačit kmín a jistě si na obědě pochutnáme.

INGREDIENCE:

  • 600 g vepřové plece
  • sůl
  • kmín
  • sádlo
  • hladká mouka na zahuštění
  • 1 cibule

POSTUP:

  1. Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na plátky nebo na větší kostky.
  2. V kastrolu na sádle zpěníme cibuli a přidáme maso.
  3. Osolíme, okmínujeme a podlijeme.
  4. Dusíme pod pokličkou doměkka.
  5. Jak se šťáva vydusí, zaprášíme moukou, opražíme a zalijeme vodou.
  6. Pak ještě dobře povaříme, aby mouka ztratila svou moučnou chuť.

Hotový recept na vepřovou plec na kmíně

zdroj: graspingforobjectivity.com

Jako přílohu k dušené vepřové pleci můžeme podávat cokoliv. Vhodná je rýže i nočky. Ke svíčkové se pochopitelně nejvíce hodí houskový knedlík. Ten je ovšem možné podávat i k jiným jídlům z vepřové plece.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 19 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *