Nejlepší recepty na vepřovou plec pro skutečné milovníky masa

Přemýšlíte, co uvařit, takže hledáte ty nejlepší recepty z vepřové plece?

Máte rádi masíčko pečené, vařené či dušené?

Připravujete stále dokola ty samé pokrmy a už vás to začíná nudit?

Nejvyšší čas inspirovat se v našem článku plném chutňoučkého masa.

Plecko na houbách z pomalého hrnce

Tento pokrm z vepřového je velmi populární a mnozí jej připravují jako valentýnskou večeři. Díky použití pomalého hrnce je maso dokonale křehké, velmi šťavnaté a lahodné.

Vhodná kombinace jednotlivých ingrediencí dodá masu ten správný šmrnc, ať už jde o chuť či aroma. Příprava není nijak složitá, navíc se dá použít nejen plec, ale také vepřová panenka. Podívejte se také na nejlepší recepty z hrnce na pomalé vaření.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce stolního oleje
  • 1,7 kg vepřové plece
  • 1 – 2 cibule (žlutá nebo červená)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 500 – 700 g žampionů
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky sušeného estragonu
  • 4 – 6 středně velkých červených brambor
  • 300 ml smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • Kukuřičný škrob
  • Voda

Postup

  • Naporcujte maso na stejně široké plátky a zbavte je přebytečného tuku.
  • Přiměřeně osolte a opepřete z obou stran.
  • Připravte si velkou pánev a postavte na mírný oheň.
  • Přilijte olej a nechte chvilku zahřát.
  • Poté jednotlivé plátky masa naskládejte do pánve, až pokryjí celé dno. Pokud se vám nevejdou všechny najednou, zpracujte je ve dvou várkách.
  • Nechte maso opékat na mírném ohni po dobu 5 minut bez obracení.
  • Zatímco se bude maso barvit do hněda, přichystejte si zeleninu.
  • Cibuli, houby i česnek očistěte a nakrájejte na plátky.
  • Brambory oloupejte a rozkrájejte na širší plátky.
  • Obraťte maso a nechte znovu opékat z druhé strany po dobu cca 3 minut.
  • Takto opečené maso vložte do připraveného pomalého hrnce.
  • Do pánve dejte místo masa cibuli a nechte zhruba 3 minuty restovat.
  • Potom přidejte ještě česnek a restujte další minutu.
  • Přilijte kuřecí vývar a nechte probublat.
  • Takto připravenou směs vlijte do pomalého hrnce k masu.
  • Přimíchejte žampiony, hořčici, citronovou šťávu a estragon.
  • Brambory dejte do zapékací misky, osolte, opepřete a promíchejte.
  • Misku zakryjte pečící fólií a umístěte ji do pomalého hrnce na ostatní ingredience.
  • Přiklopte pomalý hrnec a nechte na střední stupeň pracovat po dobu 8 hodin.
  • Po uplynutí této doby opatrně vyjměte misku s bramborami a odložte ji stranou.
  • Dejte čtvrtinu brambor k masu a nastavte pomalý hrnec na plný výkon.
  • V misce smíchejte 3 lžíce kukuřičného škrobu s 3 lžícemi studené vody až do hladké konzistence.
  • Vmíchejte k masu do pomalého hrnce a nechte omáčku zhruba 30 minut zahustit.
  • Když je směs hotová, můžete ještě dochutit solí a pepřem.
  • Na talíř dáme trochu brambor, přidáme plátek masa a přelijeme omáčkou s houbami.
  • Kdo chce, může ještě posypat trochou estragonu nebo třeba petrželkou.
Maso se žampiony, bramborami a luxusní omáčkou z pomalého hrnce.
Zdroj: https://www.365daysofcrockpot.com

Zapečená vepřová plec s rozmarýnem a cherry rajčaty

Tento jednoduchý recept je vhodný pro celou rodinu. Nabízí spoustu dobrých chutí a připravuje se ze snadno dostupných ingrediencí. To vše navíc připravíte v jednom pekáči, případně v zapékací pánvi. Správně připravený pokrm zdobí křupavé brambory a šťavnaté masíčko.

Ingredience:

  • 6 velkých brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 5 – 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 – 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 silnější plátky vepřové plece
  • 100 – 120 g cherry rajčat
  • 1 – 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • Hrubá mořská sůl podle chuti

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 240°C.
  • Očistíme česnek a necháme ho vcelku.
  • Oloupeme cibuli a rozkrájíme na čtvrtky.
  • Brambory zbavíme slupky, přepůlíme a pokrájíme na stejně silné plátky.
  • Rozprostřete brambory do pánve, kterou je možné vložit do trouby. Pokud nemáte stačí pekáček.
  • Přidejte cibuli, česnek i celá cherry rajčata.
  • Ochuťte mořskou solí a posypte lístky rozmarýnu.
  • Zalijte olivovým olejem a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Potom vložte pánev do trouby a nechte péct 35 minut.
  • Po uplynutí této doby pánev vyjměte a vše pomocí obracečky otočte opečenou stranou dolů.
  • Vezměte maso, potřete jej olivovým olejem, posypte paprikou a mořskou solí.
  • Prsty vše pečlivě rozetřete po obou stranách, aby bylo maso dobře ochuceno.
  • Připravte si jinou pánev, nahřejte jí a vložte do ní maso.
  • Nechte chvíli po obou stranách zatáhnout, aby zůstalo šťavnaté.
  • Poté přendejte k bramborám do druhé pánve/pekáčku a vložte společně do trouby.
  • Nechte péct asi 25 minut, ale průběžně kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálily brambory.
  • Podle tloušťky masa může pečení trvat 25 minut, ale klidně jen 15 minut. Záleží na typu trouby i na tom, jak moc máte rádi maso propečené.
  • Když je vše hotové, servírujte společně a ozdobte ještě troškou rozmarýnu.
Pečené maso s paprikou, bramborami, cibulí, česnekem a rozmarýnem.
Zdroj: https://www.lydiagerratt.com/

Pečená plec z vepřového s bylinkami

Česnek spolu s bylinkami dokáže maso proměnit v nezapomenutelný gurmánský zážitek. Příprava tohoto receptu je jednoduchá a výsledek velmi chutný. Ostatně dokonale upečené masíčko s křupavou kůrčičkou, která voní i chutná po bylinkách a česneku pohladí vaše chuťové buňky a dopřeje vám opravdovou slast s každým dalším soustem.

Uvnitř je maso jemné, zatímco na povrchu perfektně křupe. Vepřová plec se dá připravit mnoha způsoby. Skvělá je také uzená, vařená v pomalém či tlakovém hrnci, metodou sous vide, případně jí můžete pokrájenou hodit jednoduše na gril.

Ingredience:

  • 4 – 6 kilo vepřové plece vcelku
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 2 – 3 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 – 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mořské soli (případně podle chuti)
  • 2 kávové lžičky cukru krystal
  • 2 lžičky mletého černého pepře (může být i víc)

Postup

  • Jestli chcete dokonalé maso, je dobré si ho připravit den předem.
  • Začněte tím, že maso vysušíte pomocí papírových kuchyňských utěrek.
  • Potom vezmete co nejostřejší nůž a vrchní tukovou vrstvu proříznete do hloubky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mřížka po celém povrchu.
  • Všechny ingredience dejte do misky a důkladně promíchejte, aby byla směs hladká.
  • Naneste marinádu na maso a rozetřete jí po všech stranách. Snažte se opravdu nevynechat jediný kousek.
  • Dejte maso do velké mísy a přelijte zbývající marinádou.
  • Uložte do lednice a nechte marinovat nejlépe do příštího dne. Pokud nechcete čekat tak dlouho, marinujte aspoň 5 hodin.
  • Druhý den si předehřejte troubu na 135°C. Není to moc, ale potřebujeme, aby se maso dělalo pomalu.
  • Připravte si plech s mřížkou a položte na něj připravené maso (kdo nemá, upeče běžným způsobem).
  • Tento plech bude praktičtější, aby mohlo lépe cirkulovat teplo kolem masa.
  • Zakryjte alobalem a pečte tak dlouho, až teplota uvnitř masa dosáhne 80°C. To zjistíte pomocí kuchyňského teploměru určeného pro tyto účely.
  • Poté sundejte alobal a pečte zhruba 30 minut z každé strany.
  • Vyjměte pečeni z trouby a nechce zhruba 20 minut odpočívat.
  • Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 235°C a pečeni do ní po odpočinku vraťte zpět.
  • Pečte cca 40 minut, přičemž maso každý 5 minut obracejte, aby bylo propečené rovnoměrně ze všech stran.
  • Nakonec vyjměte maso z trouby, a ještě teplé servírujte.
  • Pečeni můžete nakrájet na plátky nebo jí pomocí vidliček tzv. natrhat a využít třeba do sendvičů či hamburgerů jako oblíbené trhané maso.
  • Jako příloha jsou super brambory, ale také pečená dýně.
Vepřové maso pečené s česnekem a bylinkovou krustou.
Zdroj: https://saltpepperskillet.com/

Vyzkoušejte také grilovanou variantu. Skvělými kandidáty jsou námi testované elektrické kontaktní grily, které naleznou pestré využití. Mrkněte se na jejich výhody.


Vepřová pečeně se smetanou a hořčicí

Tento recept se vám bude zdát na hony vzdálený od té klasiky, kterou známe my. Přesto se skutečně jedná o jednu z variant plece na smetaně, jen ta smetana je v tomto případě součástí luxusní omáčky. Příprava je snadná a zvládne to opravdu každý. Masíčko je ve finále šťavnaté a s omáčkou má naprosto dokonalou chuť.

Ingredience:

  • 3 kg vepřové plece bez kosti
  • Extra panenský olivový olej
  • Mořská sůl podle chuti
  • 3 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 450 ml smetany
  • 3 lžíce kremžské hořčice
  • 1 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře

Postup

  • Nejdříve si předehřejte pečící troubu na 230°C.
  • Potřete maso olejem a osolte mořskou solí.
  • Připravte si pekáč s roštem a umístěte na něj maso.
  • Nalijte trochu vody na dno.
  • Vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut.
  • Potom stáhněte teplotu na 160°C a nechte maso pomalu péct 1 1/2 hodiny.
  • Když se vám bude zdát maso ještě málo upečené, nechte jej péct ještě dalších 30 minut.
  • Po upečení maso z trouby nevyndávejte. Pouze otevřete dvířka a nechce jej v troubě odpočívat 20 minut.
  • Mezitím co bude maso odpočívat, připravte si omáčku.
  • Kuřecí vývar dejte do hrnce a nechte ho povařit, až se zhruba polovina tekutiny odpaří.
  • Odstavte a za stálého míchání přilijte smetanu.
  • Vraťte hrnec na sporák a na mírném ohni přiveďte pomalu k varu.
  • Přidejte hořčici a nechte vařit cca 20 minut.
  • Okořeňte a podle chuti případně ještě přisolte.
Vynikající zapečený vepřík se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Zdroj: https://www.goodfood.com.au/

Maso pečené se zeleninou

S tímto receptem se nebudete nijak trápit. Je to tak trochu šup šup. Rychlá příprava a skvělá chuť. Možná to při servírování nebude vypadat jako jídlo z nějaké vyhlášené restaurace, ale rozhodně bude stát za to.

Ingredience:

  • 2,5 kg vepřové plece
  • 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
  • Hrubá mořská sůl
  • Mletý černý pepř
  • 4 – 5 mrkví
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 kg brambor
  • 2 středně velké cibule

Postup

  • Česnek oloupejte a nasekejte najemno spolu s tymiánem.
  • Dejte do misky, přidejte sůl a pepř, promíchejte a vzniklou směsí obalte maso ze všech stran.
  • Troubu předehřejte na 190°C a připravte si vyšší pekáček.
  • Položte do něj maso tukovou stranou nahoru a trochu podlijte.
  • Vložte do trouby a pečte zhruba 2 a půl hodiny.
  • Mezitím si očistěte zeleninu, pokrájejte na podobně veliké kusy a cca 45 minut před koncem pečení přidejte k masu do pekáče.
  • Pečte s masem a až bude zelenina měkká, přendejte jí na servírovací talíř a nechte zhruba 10 – 15 minut odpočívat.
  • Nakonec k zelenině přidejte i maso, přelijte šťávou z pekáče a můžete servírovat.
  • Jako příloha je ideální čerstvý křupavý chléb.
Luxusní pečeně s tymiánem a křupavou zeleninou.
Zdroj: https://food52.com/

Plec na kmíně s pomerančovým džusem

Plec připravovaná s pomerančovým džusem vás překvapí svou osvěžující a velmi lahodnou chutí, kterou ještě podtrhne štiplavé aroma cibule. Maso je velmi jemné a křehké.

Ingredience:

  • 2 kg vepřové plece bez kosti
  • 2 polévkové lžíce kmínu
  • 2 lžíce sušeného granulovaného česneku
  • 2 lžíce mořské soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 velké cibule
  • 2 středně velké pomeranče
  • 1 litrový pomerančový džus

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C a připravte si nejlépe litinový zapékací pekáč s pokličkou.
  • V misce smíchejte veškeré suché koření a vysypte na pracovní desku nebo třeba pečící papír.
  • Poté v něm maso důkladně obalte ze všech stran a pečlivě přimáčkněte, ať se koření přichytí opravdu všude.
  • Očistěte cibule, nakrájejte na plátky a rozprostřete po celém dnu pekáče.
  • Pomeranče omyjte, rozkrájejte na tenké plátky a naskládejte na cibuli.
  • Zalijte pomerančovým džusem a vložte kořením obalené maso.
  • Nechte pekáč odklopený a zasuňte jej do předehřáté trouby na 30 minut. 
  • Poté pekáč znovu vyndejte, maso otočte a dejte zpět na 1 a půl hodiny, opět bez pokličky.
  • Po těchto 2 hodinách pekáč vytáhněte, opět maso obraťte a zaklopte pokličkou.
  • Vraťte zpět do trouby a nechte péct dalších 60 minut.
  • Po upečení maso odložte zaklopené na kuchyňskou linku či sporák a nechte 20 minut odpočívat. Teprve pak je maso připravené k nakrájení.
  • Připravte si mixér a dejte do něj cibuli, plátky pomerančů zbavené slupky i zbytek pomerančového džusu.
  • Nechte cca 2 minuty mixovat, až se utvoří pyré, které podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
  • Při servírování přidejte pyré jednoduše k masu, ať už vedle pro namáčení masa či jej můžete potřít.
  • Jako příloha se skvěle hodí čerstvý křupavý chléb, který si můžete namáčet do pyré.
  • Někdo dokonce podává tento pokrm spolu s pečeným bramborem, nebo se hodí i hranolky.
Maso s příchutí pomeranče a kmínu pečené v litinovém hrnci.
Zdroj: https://justcook.butcherbox.com/

Proč máme rádi vepřovou plec?

Je to v podstatě univerzální kus masa, který se dá použít na ledacos. Třeba plec s lopatkou je ideálním kandidátem pro dokonalý grilovaný steak. Obecně je plec velmi šťavnatá a má výraznou chuť.

Lepší je, když je trochu tučnější, protože když upečete libové plecko, bude na 100 % tuhé. Naopak takové maso se skvěle hodí na dušení. Tučnější plec je ve výsledku úžasně křehká.

Pokud má na sobě plec tuk, rozhodně ho neodkrajujte, jen jej na povrchu nařízněte. Plecko je oblíbená součást tlačenek i uzenin, navíc je naprosto úžasná v podobě trhaného masa.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X