Víte o tom, že krůtí patří k těm nejdietnějším masům?
Nejen z toho důvodu je vhodné ho zařadit do vašeho jídelníčku.
Inspirujte se našimi recepty na dušené krůtí maso a dopřejte si zdravé a chutné jídlo v několika obměnách.
Krůtí maso s mrkví
Vepřové maso s mrkví je taková příjemná klasika. Co vyzkoušet místo vepřového maso krůtí? Podušená mrkev výborně osladí celý pokrm a věřte, že si jej zamilujete.
INGREDIENCE:
- krůtí maso – z prs nebo stehen
- 1 mrkev
- 1 hrst zeleného hrášku
- kelímek sladké smetany
- cibule
- olej
- sůl
POSTUP:
- Na oleji osmažte nakrájenou cibuli a přidejte omyté a na kostky nakrájené krůtí maso.
- Osolte.
- Přidejte hrášek a nakrájenou mrkev a pomalu duste doměkka.
- Na závěr přilijte sladkou smetanu.

Krůtí křídla s bylinkovou omáčkou
Jedinečné a zároveň jednoduché jídlo, které kloubí šťavnatá krůtí křídla s lahodnou domácí omáčkou. Ideální jako skvělé víkendové pohoštění, které vás nezruinuje.
Ingredience
- 1,5 kg krůtích křídel
- 1 malá cibule, nasekaná
- ¼ šálku nasekané petrželky
- 3 šálky vody
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl a pepř dle chuti
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 větvičky tymiánu
- 1 rozmarýnová ratolest
- ¼ šálku nasekaná bazalky
- 1 polévková lžíce cajunského koření
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 2 lžíce worcestrové omáčky
Postup
- Maso důkladně očistěte a umyjte.
- Na velké pánvi zahřejte olej a maso ze všech stran opečte.
- Vyjměte maso z pánve.
- Přendejte ho na papírový ručník.
- Do stejné pánve přidejte rajčatový protlak, cibuli a česnek.
- Vařte, dokud nebude směs krásně voňavá.
- Vraťte maso na pánev.
- Promíchejte.
- Přidejte kukuřičný škrob a opět promíchejte.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti a cajunské koření.
- Přilejte vodu, worcesterskou omáčku, rýžový ocet a dobře promíchejte.
- Přidejte bylinky.
- Zakryjte a nechte vařit na mírném ohni po dobu 45 minut nebo do měkka.
- Poté odkryjte a nechte omáčku zhoustnout.
- Podávejte s rýží.

Dušené krůtí maso na zelenině
Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev. Rozhodně s ní tedy nešetřete. Kombinace rajčat, paprik a smetany je výtečná, pojďte ji s námi vyzkoušet!
INGREDIENCE:
- krůtí maso – prsa nebo stehna
- papriky
- rajčata
- sůl
- pepř
- cibule
- sladká smetana
POSTUP:
- V kastrolu orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte omyté a na kousky nakrájené krůtí maso.
- Vše osolte a opepřete.
- Přidejte na kousky nakrájené papriky a rajčata.
- Pomalu duste doměkka.
- Jako poslední doplňte do hotového pokrmu sladkou smetanu, ještě krátce povařte a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Krůtí guláš s bílým vínem
Tento bohatý a vydatný krůtí guláš je perfektní zimní jídlo, které vás zahřeje. Díky hustému vývaru a kombinaci masa, hrášku a brambor se jistě stane i vašim oblíbeným pokrmem.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vykostěné krůtí stehno 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 4 velké stroužky česneku, drcené
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 čerstvé listy šalvěje
- 6 větviček čerstvého tymiánu
- 4 stonky čerstvé petrželky a další na ozdobu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku
- 6 lžíc hladké mouky
- 4 šálky krůtího vývaru
- sůl a černý pepř, podle chuti
Postup
- Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni.
- Krůtí stehno pořádně osolte a opepřete.
- Přidejte do hrnce a pečte asi 3 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
- Pomocí kleští přendejte stehno na talíř a odložte stranou.
- Do hrnce přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit, a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
- Přidejte cibuli, celer, mrkev a česnek a restujte, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout, asi 10 minut.
- Posypte mouku a míchejte 1 až 2 minuty, dokud nebude všechna zelenina rovnoměrně obalena.
- Přilejte víno a rajčatovou pastu a míchejte asi 2 až 3 minuty, dokud se tekutina z většiny neodpaří.
- Přilejte vývar, sójovou omáčku a bylinky (bylinky spojte provázkem, abyste je později snadno odstranili) a přiveďte k varu.
- Přidejte krůtí stehno zpět do hrnce a snižte plamen.
- Pokračujte ve vaření na nízkém plameni asi 30 minut (hrnec nechte částečně zakrytý víkem).
- Přidejte brambory a hrášek a vařte dalších cca 30 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte krůtí stehno z hrnce a vložte do mísy nebo na prkénko, a nechte ho dostatečně vychladnout (mezitím nechte hrnec zakrytý na nejnižším plameni).
- Odstraňte z krůtího masa kost, kůži a chrupavky, a nakrájejte ho na kousky.
- Odstraňte svazek bylinek.
- Přidejte nakrájené krůtí maso zpět do hrnce a míchejte, dokud se neprohřeje.
- Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s kouskem dobrého křupavého chleba.

Mrkněte se, která mikrovlnka se nejlépe hodí do vaší domácnosti. Otestovali jsme pro vás ty nejoblíbenější modely.
Dušené krůtí maso s ovocem
Někoho může překvapit spojení sladkého ovoce se slanou chutí masa, ale vězte, že výsledkem je lahůdka, které neřeknete ne.
INGREDIENCE:
- krůtí maso – prsa nebo stehna
- ananasový kompot
- bílé víno
- sladká sójová omáčka
- mletý zázvor
- sůl
- olej
POSTUP:
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm na nudličky nakrájené krůtí maso.
- Osolte a ochuťe mletým zázvorem.
- Podlijte bílým vínem a duste tak dlouho, až se vydusí šťáva.
- Pak nalijte do pánve na maso ananasový kompot i se šťávou a ještě chvíli duste.
- Dochuťte sójovou omáčkou.
- Podávejte s rýží nebo těstovinami.

Chcete-li vyzkoušet krůtí recepty bez přílohy, doporučujeme pročíst výběr nejlepších krůtích rolád.
Proč krůtí maso zařadit do jídelníčku
- Je bohatým zdrojem bílkovin, niacinu, vitamínu B6 a aminokyseliny tryptothan, která produkuje serotonin zlepšující vaši náladu.
- Kromě těchto živin obsahuje také zinek a vitamin B12.
- Má nízký obsah tuku.
- Je velmi dobrým zdrojem selenu, který může snížit výskyt rakoviny.
- Obsahuje méně cholesterolu než kuřecí, vepřové či hovězí maso.
Jak sami vidíte, důvodů, proč začít jíst krůtí maso je hned několik. Užijte si naše recepty a napište nám, jak jste si pochutnali!