Recepty na dušené maso z krůty na jednom místě. Dietní a zdravá jídla!

Víte o tom, že krůtí patří k těm nejdietnějším masům?

Nejen z toho důvodu je vhodné ho zařadit do vašeho jídelníčku.

Inspirujte se našimi recepty na dušené krůtí maso a dopřejte si zdravé a chutné jídlo v několika obměnách.

Krůtí maso s mrkví

Vepřové maso s mrkví je taková příjemná klasika. Co vyzkoušet místo vepřového maso krůtí? Podušená mrkev výborně osladí celý pokrm a věřte, že si jej zamilujete.

INGREDIENCE:

  • krůtí maso – z prs nebo stehen
  • 1 mrkev
  • 1 hrst zeleného hrášku
  • kelímek sladké smetany
  • cibule
  • olej
  • sůl

POSTUP:

  1. Na oleji osmažte nakrájenou cibuli a přidejte omyté a na kostky nakrájené krůtí maso.
  2. Osolte.
  3. Přidejte hrášek a nakrájenou mrkev a pomalu duste doměkka.
  4. Na závěr přilijte sladkou smetanu.
Krůtí s mrkví na talíři.
www.wishfulchef.com

Krůtí křídla s bylinkovou omáčkou

Jedinečné a zároveň jednoduché jídlo, které kloubí šťavnatá krůtí křídla s lahodnou domácí omáčkou. Ideální jako skvělé víkendové pohoštění, které vás nezruinuje.

Ingredience

  • 1,5 kg krůtích křídel
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • ¼ šálku nasekané petrželky
  • 3 šálky vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 rozmarýnová ratolest
  • ¼ šálku nasekaná bazalky
  • 1 polévková lžíce cajunského koření
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce worcestrové omáčky

Postup

  1. Maso důkladně očistěte a umyjte.
  2. Na velké pánvi zahřejte olej a maso ze všech stran opečte.
  3. Vyjměte maso z pánve.
  4. Přendejte ho na papírový ručník.
  5. Do stejné pánve přidejte rajčatový protlak, cibuli a česnek.
  6. Vařte, dokud nebude směs krásně voňavá.
  7. Vraťte maso na pánev.
  8. Promíchejte.
  9. Přidejte kukuřičný škrob a opět promíchejte.
  10. Přidejte sůl a pepř dle chuti a cajunské koření.
  11. Přilejte vodu, worcesterskou omáčku, rýžový ocet a dobře promíchejte.
  12. Přidejte bylinky.
  13. Zakryjte a nechte vařit na mírném ohni po dobu 45 minut nebo do měkka.
  14. Poté odkryjte a nechte omáčku zhoustnout.
  15. Podávejte s rýží.
Krůtí křídla s bylinkovou omáčkou na pekáči.
www.savorythoughts.com

Dušené krůtí maso na zelenině

Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev. Rozhodně s ní tedy nešetřete. Kombinace rajčat, paprik a smetany je výtečná, pojďte ji s námi vyzkoušet!

INGREDIENCE:

  • krůtí maso – prsa nebo stehna
  • papriky
  • rajčata
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • sladká smetana

POSTUP:

  1. V kastrolu orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte omyté a na kousky nakrájené krůtí maso.
  3. Vše osolte a opepřete.
  4. Přidejte na kousky nakrájené papriky a rajčata.
  5. Pomalu duste doměkka.
  6. Jako poslední doplňte do hotového pokrmu sladkou smetanu, ještě krátce povařte a můžete podávat.
Krůtí s paprikou, rajčaty a cibulí na talíři.
www.simplyrecipes.com

Krůtí guláš s bílým vínem

Tento bohatý a vydatný krůtí guláš je perfektní zimní jídlo, které vás zahřeje. Díky hustému vývaru a kombinaci masa, hrášku a brambor se jistě stane i vašim oblíbeným pokrmem.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vykostěné krůtí stehno 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 střední mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 4 velké stroužky česneku, drcené
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 2 čerstvé listy šalvěje
  • 6 větviček čerstvého tymiánu
  • 4 stonky čerstvé petrželky a další na ozdobu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 6 lžíc hladké mouky
  • 4 šálky krůtího vývaru
  • sůl a černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Krůtí stehno pořádně osolte a opepřete.
  3. Přidejte do hrnce a pečte asi 3 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
  4. Pomocí kleští přendejte stehno na talíř a odložte stranou.
  5. Do hrnce přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit, a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
  6. Přidejte cibuli, celer, mrkev a česnek a restujte, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout, asi 10 minut.
  7. Posypte mouku a míchejte 1 až 2 minuty, dokud nebude všechna zelenina rovnoměrně obalena.
  8. Přilejte víno a rajčatovou pastu a míchejte asi 2 až 3 minuty, dokud se tekutina z většiny neodpaří.
  9. Přilejte vývar, sójovou omáčku a bylinky (bylinky spojte provázkem, abyste je později snadno odstranili) a přiveďte k varu.
  10. Přidejte krůtí stehno zpět do hrnce a snižte plamen.
  11. Pokračujte ve vaření na nízkém plameni asi 30 minut (hrnec nechte částečně zakrytý víkem).
  12. Přidejte brambory a hrášek a vařte dalších cca 30 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  13. Vyjměte krůtí stehno z hrnce a vložte do mísy nebo na prkénko, a nechte ho dostatečně vychladnout (mezitím nechte hrnec zakrytý na nejnižším plameni).
  14. Odstraňte z krůtího masa kost, kůži a chrupavky, a nakrájejte ho na kousky.
  15. Odstraňte svazek bylinek.
  16. Přidejte nakrájené krůtí maso zpět do hrnce a míchejte, dokud se neprohřeje.
  17. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s kouskem dobrého křupavého chleba.
Krůtí guláš s bílým vínem v misce se lžící.
www.loveandoliveoil.com

Mrkněte se, která mikrovlnka se nejlépe hodí do vaší domácnosti. Otestovali jsme pro vás ty nejoblíbenější modely.

Dušené krůtí maso s ovocem

Někoho může překvapit spojení sladkého ovoce se slanou chutí masa, ale vězte, že výsledkem je lahůdka, které neřeknete ne.

INGREDIENCE:

  • krůtí maso – prsa nebo stehna
  • ananasový kompot
  • bílé víno
  • sladká sójová omáčka
  • mletý zázvor
  • sůl
  • olej

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm na nudličky nakrájené krůtí maso.
  2. Osolte a ochuťe mletým zázvorem.
  3. Podlijte bílým vínem a duste tak dlouho, až se vydusí šťáva.
  4. Pak nalijte do pánve na maso ananasový kompot i se šťávou a ještě chvíli duste.
  5. Dochuťte sójovou omáčkou.
  6. Podávejte s rýží nebo těstovinami.
Krůtí s ananasem na sporáku  v bílé míse.
www.budgetbytes.com

Chcete-li vyzkoušet krůtí recepty bez přílohy, doporučujeme pročíst výběr nejlepších krůtích rolád.

Proč krůtí maso zařadit do jídelníčku

  • Je bohatým zdrojem bílkovin, niacinu, vitamínu B6 a aminokyseliny tryptothan, která produkuje serotonin zlepšující vaši náladu.
  • Kromě těchto živin obsahuje také zinek a vitamin B12.
  • nízký obsah tuku.   
  • Je velmi dobrým zdrojem selenu, který může snížit výskyt rakoviny.
  • Obsahuje méně cholesterolu než kuřecí, vepřové či hovězí maso.

Jak sami vidíte, důvodů, proč začít jíst krůtí maso je hned několik. Užijte si naše recepty a napište nám, jak jste si pochutnali!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.