Sytě oranžové až červené koření typické pro maďarskou kuchyni.
Samozřejmě paprika!
Podobně jako sůl je i paprika při vaření tak zvaně nad zlato.
Použijte ji společně s námi v chutných receptech na vepřové na paprice!
Výsledný pokrm můžete servírovat s celou řadou rozmanitých příloh.
Ať se rozhodnete pro těstoviny, rýži, nohy či knedlíky, vždy si pochutnáte!
Vepřové na paprice s bramborovými noky
Kromě těstovin, rýže či houskového knedlíku chutná tento pokrm velmi dobře také s noky. Výhodou je, že můžete jednoduše vše připravit v jednom hrnci.
Ingredience:
- 700 g vepřového masa, například plece, kýty či kotlet
- 1/4 šálku cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek bílého řeckého jogurtu
- 1 PL olivového oleje
- 3 PL rajčatového pyré
- 3 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté vepřové maso nakrájejte na menší kousky.
- V hlubší pánvi či hrnci zahřejte olej a zlehka na něm vepřové maso orestujte, přibližně 5 minut.
- Maso vyjměte a do hrnce vložte zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré, sůl a pepř.
- Povařte přibližně 2 minuty.
- Směs zaprašte sladkou paprikou a promíchejte.
- Následně přilijte kuřecí vývar, přidejte směs k varu a vložte do hrnce noky.
- Vařte, dokud noky nezměknou.
- Vložte zpět do hrnce vepřové maso a krátce povařte.
- Na závěr přimíchejte řecký jogurt.

Vepřové kotlety na paprice se smetanou
Šlehačka či smetana je jednou z typických ingrediencí, která se do receptů na paprice obvykle přidává. Výsledkem je krémová omáčka lahodné chuti.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 1 šálek žampionů
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 a 1/2 šálku šlehačky
- 2 PL másla
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL čerstvé nasekané petrželky
- 1 PL sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- V menší misce smíchejte prolisovaný česnek, papriku, sůl a pepř.
- Omyté a osušené vepřové kotlety touto směsí velmi důkladně potřete.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo.
- Následně vepřové maso na pánvi orestujte z obou stran, přibližně 3-5 minut.
- Poté kotlety vyjměte z pánve a na zbývajícím oleji se směsí koření orestujte na plátky pokrájené žampiony.
- Povařte přibližně 5 minut, dokud žampiony nezměknou.
- Přilijte do hrnce kuřecí vývar a šlehačku.
- Vraťte zpět do pánve vepřové maso.
- Za občasného míchání povařte do zhoustnutí, dokud nejsou kotlety měkké.
Vepřové na paprice se smetanovou omáčkou a žampiony podávejte nejlépe s rýží, posypané čerstvou petrželkou.

Vepřové kostky v paprikové omáčce
Velmi jednoduchý recept pouze z několika málo ingrediencí. Vyzkoušejte, uvidíte, že výsledkem budete velmi příjemně překvapeni.
Ingredience:
- 500 g vepřového masa, například plec či kýta
- 3/4 šálku šlehačky
- 1 PL másla
- 4 čajové lžičky sladké papriky
- 1 čajová lžička hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
- Vepřové maso omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Tyto kostky následně poprašte moukou a posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou.
- V hrnci rozehřejte máslo a kousky masa na něm ze všech stran orestujte, přibližně 4-5 minut.
- Přilijte do hrnce smetanu a případně zbytek papriky, který vám zbyl po okořenění masa.
- Vařte za občasného míchání přibližně 8-10 minut, než bude maso zcela měkké.
Takto připravené vepřové na paprice se nejčastěji podává s těstovinami.

Na paprice lze připravit nejen maso vepřové, ale také kuřecí či slepičí. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na slepici na paprice!
Objevte podobné tipy
Vepřový paprikáš po maďarsku
Paprika je v maďarské kuchyni velmi oblíbeným kořením, které se přidává do řady pokrmů. Vyzkoušejte vepřovou podobu populárního paprikáše!
Ingredience:
- 500 g vepřového masa
- 1 a 1/2 šálku nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek nakrájené maďarské papriky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 3 PL zakysané smetany
- 1 PL jablečného octa
- 3 PL sladké papriky
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL rajčatového pyré
- 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
- 5 čajových lžiček olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci či hlubší pánvi zahřejte olej a zlehka na něm orestujte kousky vepřového masa, které jste předtím posypali solí a pepřem.
- Následně maso vyjměte a do pánve dejte restovat nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte nakrájenou papriku a restujte přibližně 3-4 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte mouku, rajčatový protlak, tymián a sladkou papriku.
- Důkladně promíchejte a přilijte bílé víno.
- Povařte přibližně minutu a poté přidejte vývar a jablečný ocet.
- Následně do pánve přidejte zpět kousky vepřového masa a vařte ještě přibližně 5-10 minut, doměkka.
- Když je maso měkké, pánev z ohně odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Paprikáš se v Maďarsku podává především s nudlemi, skvěle ale chutná s jakýmikoli těstovinami i houskovým knedlíkem.

Plátky z vepřového masa s paprikovo-smetanovou omáčkou
Máte-li rádi pikantnější pokrmy, můžete jednu lžičku sladké papriky nahradit paprikou pálivou.
Ingredience:
- 400 g vepřového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 3 PL olivového oleje
- 5 čajových lžiček sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci s olivovým olejem zlehka orestujte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Následně ke směsi přidejte plátky vepřového masa a z obou dvou stran několik minut restujte.
- Následně přilijte kuřecí vývar, přidejte papriku, sůl a pepř.
- Zakryjte pokličkou a vařte přibližně 15 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu a za občasného míchání povařte ještě 5 minut.
- Pokud je omáčka málo hustá, vmíchejte trochu kukuřičného škrobu.
Servírujte s karlovarským či houskovým knedlíkem.

Vepřové maso se skvěle snoubí nejen s paprikou, ale také s mrkví. Vyzkoušejte naše recepty na vepřové v mrkvi!
Směs vepřového masa a žampionů v paprikovém sosu
Chuť vepřového masa je v tomto receptu zvýrazněna nejen klasicky paprikou a smetanou, ale rovněž žampiony a směsí koření.
Ingredience:
- 500 g vepřové plece
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2/3 šálku zakysané smetany
- 3 PL olivového oleje
- 1 PL sušeného mletého česneku
- 2 PL sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého kmínu
- 3 PL rajčatového pyré
- sůl, pepř
Postup:
- Vepřové maso nakrájejte na menší kousky či nudličky.
- Vložte maso do misky a smíchejte s jednou polévkovou lžící sladké papriky, solí a pepřem.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a několik minut na něm okořeněné vepřové maso restujte.
- Následně maso z pánve vyjměte a do stejné pánve vložte na plátky nakrájené žampiony.
- Povařte přibližně 5 minut.
- Vyjměte z pánve houby a do pánve vložte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Poté přidejte česnek, zbývající polévkovou lžíci sladké papriky, tymián, kmín a povařte 1-2 minuty.
- Přidejte nakrájená rajčata, kuřecí vývar a rajčatové pyré.
- Vařte přibližně 10 minut.
- Poté vraťte zpět do pánve vepřové maso a žampiony, přiklopte a vařte ještě dalších 10 minut doměkka.
- Vypněte oheň a vmíchejte do směsi zakysanou smetanu.
Toto vepřové na paprice se žampiony můžete podávat s houskovým knedlíkem, těstovinami či rýží.

Proč vařit na paprice?
Paprika patří společně solí a pepřem mezi celosvětově nejčastěji používané koření. Její výhodou je to, že kromě chuti a aroma dodá pokrmům také zajímavou barvu, v závislosti na tom, jak velké množství papriky použijete. Nejčastěji se paprika přidává do masitých pokrmů připravených nejen z masa vepřového, ale i hovězího, kuřecího či slepičího. Své uplatnění má ale rovněž v kombinaci s uzeninami, sýry či slaným pečivem.
Malá historie papriky
Paprika tak, jak ji známe, se získává ze sušených a umletých paprikových lusků. První zmínky o používání papriky pocházejí z Mexika z doby přibližně před šesti a půl tisícem let. K rozšíření papriky do jiných částí světa došlo až po objevení Ameriky během šestnáctého století.
Paprika není jen sladká a pálivá
Nejběžněji se setkáváme se dvěma druhy papriky, sladkou a pálivou nebo též ostrou. Existuje ale i paprika lahůdková, gulášová či uzená. V neposlední řadě je paprika, především ta sladká, také jednou ze základních složek různých předpřipravených směsí koření. Pamatujte si, že paprice nesvědčí přidávání do rozpáleného oleje, může dojít k tomu, že zhořkne.