Recepty s vepřovým masem na paprice 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Sytě oranžové až červené koření  typické pro maďarskou kuchyni.

Samozřejmě paprika!

Podobně jako sůl je i paprika při vaření tak zvaně nad zlato.

Použijte ji společně s námi v chutných receptech na vepřové na paprice!

Výsledný pokrm můžete servírovat s celou řadou rozmanitých příloh.

Ať se rozhodnete pro těstoviny, rýži, nohy či knedlíky, vždy si pochutnáte!

Vepřové na paprice s bramborovými noky

Kromě těstovin, rýže či houskového knedlíku chutná tento pokrm velmi dobře také s noky. Výhodou je, že můžete jednoduše vše připravit v jednom hrnci.

Ingredience:

  • 700 g vepřového masa, například plece, kýty či kotlet
  • 1/4 šálku cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek bílého řeckého jogurtu
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 PL rajčatového pyré
  • 3 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté vepřové maso nakrájejte na menší kousky.
  2. V hlubší pánvi či hrnci zahřejte olej a zlehka na něm vepřové maso orestujte, přibližně 5 minut.
  3. Maso vyjměte a do hrnce vložte zesklovatět nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré, sůl a pepř.
  5. Povařte přibližně 2 minuty.
  6. Směs zaprašte sladkou paprikou a promíchejte.
  7. Následně přilijte kuřecí vývar, přidejte směs k varu a vložte do hrnce noky.
  8. Vařte, dokud noky nezměknou.
  9. Vložte zpět do hrnce vepřové maso a krátce povařte.
  10. Na závěr přimíchejte řecký jogurt.
Směs vepřového masa a bramborových noků v paprikové omáčce
zdroj: foodfanatic.com

Vepřové kotlety na paprice se smetanou

Šlehačka či smetana je jednou z typických ingrediencí, která se do receptů na paprice obvykle přidává. Výsledkem je krémová omáčka lahodné chuti.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 šálek žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 a 1/2 šálku šlehačky
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL čerstvé nasekané petrželky
  • 1 PL sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V menší misce smíchejte prolisovaný česnek, papriku, sůl a pepř.
  2. Omyté a osušené vepřové kotlety touto směsí velmi důkladně potřete.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo.
  4. Následně vepřové maso na pánvi  orestujte z obou stran, přibližně 3-5 minut.
  5. Poté kotlety vyjměte z pánve a na zbývajícím oleji se směsí koření orestujte na plátky pokrájené žampiony.
  6. Povařte přibližně 5 minut, dokud žampiony nezměknou.
  7. Přilijte do hrnce kuřecí vývar a šlehačku.
  8. Vraťte zpět do pánve vepřové maso.
  9. Za občasného míchání povařte do zhoustnutí, dokud nejsou kotlety měkké.

Vepřové na paprice se smetanovou omáčkou a žampiony podávejte nejlépe s rýží, posypané čerstvou petrželkou.

Plátky vepřového se žampiony v omáčce ze smetany a papriky
zdroj: eatwell101.com

Vepřové kostky v paprikové omáčce

Velmi jednoduchý recept pouze z několika málo ingrediencí. Vyzkoušejte, uvidíte, že výsledkem budete velmi příjemně překvapeni.

Ingredience:

  • 500 g vepřového masa, například plec či kýta
  • 3/4 šálku šlehačky
  • 1 PL másla
  • 4 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  2. Tyto kostky následně poprašte moukou a posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a kousky masa na něm ze všech stran orestujte, přibližně 4-5 minut.
  4. Přilijte do hrnce smetanu a případně zbytek papriky, který vám zbyl po okořenění masa.
  5. Vařte za občasného míchání přibližně 8-10 minut, než bude maso zcela měkké.

Takto připravené vepřové na paprice se nejčastěji podává s těstovinami.

Těstoviny s kousky vepřového masa v paprikové omáčce
zdroj: tasteofhome.com

Na paprice lze připravit nejen maso vepřové, ale také kuřecí či slepičí. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na slepici na paprice!

Vepřový paprikáš po maďarsku

Paprika je v maďarské kuchyni velmi oblíbeným kořením, které se přidává do řady pokrmů. Vyzkoušejte vepřovou podobu populárního paprikáše!

Ingredience:

  • 500 g vepřového masa
  • 1 a 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek nakrájené maďarské papriky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 PL jablečného octa
  • 3 PL sladké papriky
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
  • 5 čajových lžiček olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci či hlubší pánvi zahřejte olej a zlehka na něm orestujte kousky vepřového masa, které jste předtím posypali solí a pepřem.
  2. Následně maso vyjměte a do pánve dejte restovat nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  3. Přidejte nakrájenou papriku a restujte přibližně 3-4 minuty, dokud nezměkne.
  4. Přidejte mouku, rajčatový protlak, tymián a sladkou papriku.
  5. Důkladně promíchejte a přilijte bílé víno.
  6. Povařte přibližně minutu a poté přidejte vývar a jablečný ocet.
  7. Následně do pánve přidejte zpět kousky vepřového masa a vařte ještě přibližně 5-10 minut, doměkka.
  8. Když je maso měkké, pánev z ohně odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu.
  9. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Paprikáš se v Maďarsku podává především s nudlemi, skvěle ale chutná s jakýmikoli těstovinami i houskovým knedlíkem.

Talíř s tradičním maďarským paprikášem z vepřového masa
zdroj: ouichefnetwork.com

Plátky z vepřového masa s paprikovo-smetanovou omáčkou

Máte-li rádi pikantnější pokrmy, můžete jednu lžičku sladké papriky nahradit paprikou pálivou.

Ingredience:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 3 PL olivového oleje
  • 5 čajových lžiček sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci s olivovým olejem zlehka orestujte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  2. Následně ke směsi přidejte plátky vepřového masa a z obou dvou stran několik minut restujte.
  3. Následně přilijte kuřecí vývar, přidejte papriku, sůl a pepř.
  4. Zakryjte pokličkou a vařte přibližně 15 minut.
  5. Přidejte zakysanou smetanu a za občasného míchání povařte ještě 5 minut.
  6. Pokud je omáčka málo hustá, vmíchejte trochu kukuřičného škrobu.

Servírujte s karlovarským či houskovým knedlíkem.

Vepřové plátky s karlovarkým knedlíkem v paprikovo-smetanové omáčce
zdroj: thestaffcanteen.com

Vepřové maso se skvěle snoubí nejen s paprikou, ale také s mrkví. Vyzkoušejte naše recepty na vepřové v mrkvi!

Směs vepřového masa a žampionů v paprikovém sosu

Chuť vepřového masa je v tomto receptu zvýrazněna nejen klasicky paprikou a smetanou, ale rovněž žampiony a směsí koření.

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2/3 šálku zakysané smetany
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL sušeného mletého česneku
  • 2 PL sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého kmínu
  • 3 PL rajčatového pyré
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájejte na menší kousky či nudličky.
  2. Vložte maso do misky a smíchejte s jednou polévkovou lžící sladké papriky, solí a pepřem. 
  3. Na pánvi zahřejte olivový olej a několik minut na něm okořeněné vepřové maso restujte.
  4. Následně maso z pánve vyjměte a do stejné pánve vložte na plátky nakrájené žampiony.
  5. Povařte přibližně 5 minut.
  6. Vyjměte z pánve houby a do pánve vložte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  7. Poté přidejte česnek, zbývající polévkovou lžíci sladké papriky, tymián, kmín a povařte 1-2 minuty.
  8. Přidejte nakrájená rajčata, kuřecí vývar a rajčatové pyré.
  9. Vařte přibližně 10 minut.
  10. Poté vraťte zpět do pánve vepřové maso a žampiony, přiklopte a vařte ještě dalších 10 minut doměkka.
  11. Vypněte oheň a vmíchejte do směsi zakysanou smetanu.

Toto vepřové na paprice se žampiony můžete podávat s houskovým knedlíkem, těstovinami či rýží.

Hrnec se směsí vepřového, žampionů a rajčat v omáčce se smetanou a paprikovým kořením
zdroj: kalyskitchen.com

Proč vařit na paprice?

Paprika patří společně solí a pepřem mezi celosvětově nejčastěji používané koření. Její výhodou je to, že kromě chuti a aroma dodá pokrmům také zajímavou barvu, v závislosti na tom, jak velké množství papriky použijete. Nejčastěji se paprika přidává do masitých pokrmů připravených nejen z masa vepřového, ale i hovězího, kuřecího či slepičího. Své uplatnění má ale rovněž v kombinaci s uzeninami, sýry či slaným pečivem.

Malá historie papriky

Paprika tak, jak ji známe, se získává ze sušených a umletých paprikových lusků. První zmínky o používání papriky pocházejí z Mexika z doby přibližně před šesti a půl tisícem let. K rozšíření papriky do jiných částí světa došlo až po objevení Ameriky během šestnáctého století.

Paprika není jen sladká a pálivá

Nejběžněji se setkáváme se dvěma druhy papriky, sladkou a pálivou nebo též ostrou. Existuje ale i paprika lahůdková, gulášová či uzená. V neposlední řadě je paprika, především ta sladká, také jednou ze základních složek různých předpřipravených směsí koření. Pamatujte si, že paprice nesvědčí přidávání do rozpáleného oleje, může dojít k tomu, že zhořkne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X