Nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Inspirujte se!

Máte chuť vyzkoušet recepty na dýňové buchty, s nimiž můžete pohostit své blízké a přátelé?

Inspirujte se v našem článku a připravte si některý z našich deseti pečlivě vybraných receptů.

Tato cenově dostupná surovina zajistí, že každý jednotlivý zákusek či moučník bude dokonale vláčný a chutný.

Rychlá dýňová buchta

Každá buchta je něčím jedinečná, ale jedno mají všechny společné. Jsou totiž dokonalé vláčné, takže si na nich pochutnáme, i když je zrovna nemáme čím zapít, aniž by se člověk udusil.

Ostatně dýně je oblíbenou surovinou do mnoha pokrmů. Vyzkoušejte třeba recepty na polévky z dýně hokkaido.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek dýňového pyré (domácí nebo z konzervy)
  • 1/2 hrnku mandlového mléka
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme vyložit pečícím papírem.
  • Do středně velké misky dáme mouku, skořici, muškátový oříšek, nové koření, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl.
  • Smícháme suché ingredience a zatím odložíme stranou.
  • Vezmeme velkou mísu, dáme do ní dýňové pyré, vejce, cukr, mléko, vanilku, olivový olej a důkladně rozmícháme, aby byla směs hladká.
  • Poté do ní přesypeme směs suchých surovin a promísíme.
  • Těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme asi 45 – 50 minut.
  • Jakmile je špejle po zasunutí do těsta čistá, máme hotovo.
  • Upečenou buchtu můžeme pocukrovat nebo ozdobit čokoládovou polevou.
Sladký bochník z dýňového pyré.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Dýňové buchty na plech

Tahle buchta z dýně je oblíbená díky směsi koření, kterou je provoněná, ale i vláčností a jemností. Navíc je hotová rychlostí blesku.

Ingredience:

  • 1 hrnek teplého mléka
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1/2 hrnku rozvařené dýně
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 2 lžičky skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nového koření
  • Špetka mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup

  • Do mísy dále teplé mléko a přidáme sůl s cukrem.
  • Důkladně rozmícháme a přisypeme instantní droždí.
  • Chvilku počkáme a přihodíme změkčené máslo, dýni, koření, vanilku a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Po částech zapracujeme mouku, a když máme už poslední, vyklopíme těsto na vál a pořádně hněteme.
  • Dobré je, aby se těsto hnětlo minimálně 7 minut. Díky tomu bude hladké a elastické.
  • Správně vypracované těsto musí zůstat lehce lepkavé, ale nesmí se lepit na ruce.
  • Připravíme si skleněnou misku, vymažeme jí olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme.
  • Odložíme na teplé místo a necháme 35 minut kynout.
  • Poté těsto vyklopíme z misky, znovu trochu prohněteme a poté rozdělíme na 15 stejných kuliček.
  • Samozřejmě, že jich může být více či méně, záleží na tom, jak velké uděláme.
  • Hotové buchty naskládáme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem.
  • Zakryjeme, a ještě je dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
  • Potom si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Buchty vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, aby byl jejich povrch zlatohnědý.
  • Upečené pocukrujeme.

Tip: Kdo si chce trochu dopřát, může buchty rozpůlit, namazat oblíbenou marmeládou a ještě namočit do čokoládové polevy.

Plněné buchty z dýně s vůní skořice.
Zdroj: https://www.tastesoflizzyt.com

Tvarohový koláč s dýní

Faktem je, že tento typ moučníku připravujeme nejčastěji na podzim, kdy je jejich období. To ovšem neznamená, že si nemůžeme tento lahodný cheesecake vyrobit v kteroukoliv roční dobu. Má senzační strukturu, vynikající chuť a krásně provoní celou kuchyň.

Ingredience:

Korpus:

  • 250 g grahamových sušenek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 250 g smetanového sýru typu lučina/žervé (může být i tvaroh v kostce)
  • 250 g třtinového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 500 g dýňového kompotu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku zakysané smetany

Postup

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a dortovou formu postříkáme sprejem na pečení.
  • Sušenky rozlámeme do mísy, přidáme třtinový cukr, máslo a rukou zpracujeme, až jsou vlhké.
  • Dáme do formy, rozprostřeme na dno a dáme do trouby na 9 minut.
  • Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a snížíme teplotu na 170°C.
  • Do větší mísy dáme sýr, cukr, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a vše rozmixujeme na hladkou směs.
  • Vmícháme po jednom vejce, scedíme dýni a přidáme k sýru.
  • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem.
  • Vše důkladně rozmixujeme do hladka.
  • Dortovou formu obalíme alobalem, aby byla utěsněná, a vlijeme do ní dýňovou směs na předpečený korpus z grahamových sušenek, uhladíme a vložíme do vysokého pekáče s vroucí vodou.
  • Pekáč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu a 35 minut.
  • Poté vypneme troubu, pootevřeme ji a koláč necháme v troubě ještě 1 hodinu odpočívat.
  • Po uplynutí této doby vyjmeme pekáč z trouby a počkáme, až úplně vychladne. Vychladlou buchtu uložíme na 8 hodin do lednice.

Tip: Podáváme s oblíbenou polevou, jako je například karamelová, čokoládová, pomerančová nebo jen tak se šlehačkou či zmrzlinou.

Dýňový moučník s tvarohem.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com

Vanilkový pudinkový dýňový chléb

Vanilkový pudink a dýně to je vždycky kombinace zaručující vynikající chuť a vůní. Tahle dýňová buchta je svým způsobem spíš sladký bochník, na který spousta lidí nedá dopustit.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček instantního vanilkového pudinku
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky dýňového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 500 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Ve větší míse smícháme mouku, pudink, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, dýňové koření a skořici.
  • Do nádoby mixéru dáme rozpuštěné máslo, cukr, dýňové pyré a vejce.
  • Vše promísíme, až vznikne jemná směs.
  • Po částech vmícháme směs mouky s kořením a necháme důkladně vypracovat hladké těsto.
  • Připravíme si formu na biskupský chlebíček nebo jakoukoliv, co máme aktuálně k dispozici.
  • Vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto.
  • Posypeme nasekanými vlašskými ořechy po celé ploše a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 60 až 70 minut. Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dostatečně propečené.
  • Když je buchta hotová, vyjmeme jí z trouby a necháme 15 minut odpočívat.
  • Poté nožem či kuchyňskou špachtlí odlepíme od stěn formy a opatrně vyklopíme na mřížku.
  • Necháme vychladnout a teprve potom posypeme moučkovým cukrem, případně ozdobíme oblíbenou polevou.
Dýňová buchta s pudinkem.
Zdroj: https://4sonrus.com

Hrníčková buchta z dýně

Jistě mi dáte za pravdu, že se vždy nepodaří najít dostatek času a věnovat se přípravě nějaké složitějšího moučníku.

Jenže co když nás honí mlsná a máme chuť na sladkou tečku, která nezabere moc času, a přitom bude chuťově skvělá?

V tom případě se vám bude zamlouvat právě tento recept. Příprava je rychlá, snadná a výsledek chutná bombasticky. Během pár minut můžeme mlsat.

Ingredience:

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Špetka mletého zázvoru
  • Špetka mletého hřebíčku

Postup

  • Všechny ingredience dáme do hrnku určeného do mikrovlnné trouby (objem asi 300 ml) a důkladně mícháme, až dokud nejsou všechny suroviny pěkně spojené v hladké jemné těsto.
  • Takto vložíme do mikrovlnky a necháme na střední teplotu péct asi 1 minutu a 15 sekund.
  • Ihned můžeme konzumovat, případně necháme vychladnout.
  • Kdo chce, může pokapat vhodnou polevou nebo toppingem, který máme zrovna v zásobě.
Moučník z dýně s vůní muškátového oříšku a skořice v hrníčku.
Zdroj: https://kirbiecravings.com

Perfektní dýňový ořechový moučník

Někdo si jí připravuje ve formě na bábovku, další jí nazdobí jako dort a pro ostatní je to prostě jen buchta, která je vláčná a jemná.

Je to ideální sladkost pro podzimní a zimní období díky vůni skořice a oříšků. Když si k ní navíc dáme dobrý čaj, máme o chuťovku postaráno.

Ingredience:

  • 350 ml rostlinného oleje
  • 400 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 375 g hladké mouky
  • 2 lžičky kuchyňské jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 500 g dýňového pyré
  • 70 g nasekaných vlašských ořechů

Postup

  • Nejdříve si dáme předehřát troubu na 190 stupňů a dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  • Do mísy prosejeme mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, zatím odložíme.
  • Vezmeme větší misku a smícháme v ní olej s cukrem.
  • Po jednom přidáváme vejce a vždy důkladně zašleháme.
  • Přisypeme směs mouky s kořením, vlašské ořechy i dýní a zamícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 1 hodinu, až dokud není špejle po zastrčení do středu buchty čistá.
  • Když je dopečeno, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut ochladit.
  • Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby úplně vychladla.
  • Před servírováním poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Pokud si připravíme polevu ze smetanového sýra, povýšíme tuhle obyčejnou buchtu na mnohem vyšší level.

Vynikající dýňová bábovka s vlašskými ořechy.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk

Podzimní dort s jablky a dýní

Jednoduchý dort s chutí dýně vám vykouzlí úsměv na rtech i když bude venku škaredé počasí. Uvidíte, že bude stačit jen jedna ochutnávka a nebudete se ho moci nabažit, takže ho vyzobete do posledního drobečku a rádi se k němu budete vracet.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 3 jablka
  • 250 g hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce

Postup

  • Pro začátek si připravíme velkou pánev, ve které rozpustíme máslo.
  • Jakmile začne pěnit, přihodíme oloupaná a na kostky nakrájená jablka.
  • Necháme je vařit několik minut, aby byla měkká.
  • Zasypeme je 3 lžícemi hnědého cukru a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat.
  • Nakonec přidáme 1/2 lžíce skořice, promícháme a odstavíme, aby jablka vychladla.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme hnědý cukr, máslo a sůl.
  • Pomocí elektrického šlehače dobře promícháme, aby se utvořily drobné kousky.
  • Odměříme si 2/3 hrnku směsi a zatím odložíme stranou.
  • V míse nám zůstane zbývající směs, do které přidáme dýňové pyré, zakysanou smetanu, moučkový cukr, skořici, zázvor, nové koření, muškátový oříšek a jedlou sodu.
  • Důkladně promícháme a poté po jednom zašleháme vejce. Nakonec ještě jednou promísíme a nalijeme do připravené formy.
  • Na povrch těsta rozprostřeme karamelizovaná jablka a ta zasypeme směsí z hrnečku, kterou jsme si dali předtím na stranu.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu.
  • Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto propečené a poté vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout.
  • Poté vyklopíme na mřížku, aby dort úplně vychladl, ale není problém ho podávat i teplý.
Luxusní dýňová buchta s jablky a skořicí.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Moučník z dýně s tvarohovou polevou

Pokud jde o tuhle dýňovou buchtu, pak si buďte jistí, že si jí oblíbíte. To, co na ní nejvíc zaujme je poleva ze smetanového sýra.

Může se připravit jako buchta na plech, sladký bochník, kulatý dort, ale klidně je možné dát těsto i do formy na muffiny či bábovku.

Ingredience:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 350 g krystalového cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 420 g čerstvé nastrouhané dýně
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli

Poleva:

  • 180 g smetanového sýra
  • 225 g čerstvého neslaného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 480 g moučkového cukru

Postup

  • Velký pekáč vyložíme pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Připravíme si středně velkou mísu, dáme do ní vejce, cukr, olej, dýni a pečlivě promícháme.
  • Přihodíme ostatní suroviny a znovu zamícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Přendáme ho do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 25 – 30 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme stranou tak na 15 minut.
  • Vyndáme buchtu z formy i s pečícím papírem a necháme na lince úplně vychladnout.
  • Jakmile je vychladlá, pustíme se do polevy.
  • Do misky dáme všechny suroviny na polevu a 5 minut důkladně mícháme, aby byla poleva pěkně hladká a bez hrudek.
Dýňový dort s polevou ze smetanového sýra.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Mramorová bábovka z dýně

Každá mramorová buchta má své osobité kouzlo a láká už jen svým vzhledem, což tato splňuje na 150 %. S každým dalším soustem si na ní vypěstujete závislost. Má skvělou chuť a je lahodná.

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g dýňového pyré
  • 250 g změklého másla
  • Špetka soli
  • 250 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 6 vajec
  • 480 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky dýňového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 40 g kakaa
  • 8 polévkových lžic mléka

Poleva

  • 80 g hořké čokolády
  • 40 g másla

Postup

  • Nedříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do mísy dáme máslo, cukr, špetku soli a našleháme do pěny.
  • Potom po jednom přidáme vejce a každé půl minuty šleháme.
  • Vmícháme dýňové pyré a vanilkovou esenci.
  • Přidáme mouku, kypřící prášek do pečiva, dýňové koření a promísíme.
  • Mléko promícháme s kakaem.
  • Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné z nich přimícháme kakaové mléko.
  • Obě těsta střídavě přendáme do formy a pak pomocí lžíce jemně utvoříme mramorový vzor.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut.
  • Nezapomeneme zase na konci pečení zkontrolovat špejlí, jestli těsto nelepí.
  • Po upečení vyjmeme formu z trouby, necháme 5 minut odpočinout a poté vyklopímena mřížku, aby bábovka vychladla.
  • Jakmile vychladne, rozlámeme čokoládu na kousky a rozpustíme ve vodní lázni.
  • Vyjmeme z lázně a přidáme máslo. Budeme míchat tak dlouho, až začne čokoláda chladnout, ale nesmí být moc hustá.
  • Hotovou polevou ozdobíme povrch bábovky a necháme chvíli zatuhnout, pak servírujeme.
Buchta z dýně s kakaem a polevou.
Zdroj: https://www.emmaslieblingsstuecke.com

Jaké jsou druhy dýní a k čemu se hodí?

Podzim a dýně k sobě pasují stejně jako jahody a šlehačka. Na trhu můžeme narazit na mnoho druhů, ne všechny se ale hodí ke konzumaci.

Vedle tzv. jedlých typů dýní totiž existují i dekorativní/okrasné. Každá odrůda vhodná k jídlu je něčím charakteristická a hodí se na jiný typ úpravy. Podíváme se na nejpoužívanější druhy.

Odrůdy dýní.
Zdroj: https://pixabay.com

Proč konzumovat dýni?

Vzhledem k tomu, že se dá vařit, dusit, smažit, péct, zavařovat, ale i grilovat, pochutnají si na ní i zarytí odpůrci zeleniny. Největší výhodou je, že obsahuje spoustu minerálů, jako například sodík, hořčík a železo, ale i vitamíny.

Má minimum kalorií a patří k lehce stravitelným potravinám, za což vděčí až 90 % vody, která ji tvoří. Dýně mají pozitivní vliv na trávení, snižují hladinu tuku v krvi, příznivě působí na ledviny, srdce i slinivku. Ne nadarmo se o nich hovoří jako o královnách podzimního období.

Druhy dýní

Tato plodina nabízí pestrou škálu odrůd, ať už je to máslová, hokkaido, muškátová, špagetová a mnohé další. K čemu jsou ale vhodné a jak se dají upravit?

Druhy dýní.
Zdroj: https://pixabay.com

Hokkaido dýně

Jednoznačně nejpopulárnější druh vůbec. Barvu má sytě oranžovou a dá se zpracovávat i se slupkou, odpadá tedy namáhavé loupání.

Má menší plody, které dosahují maximální váhy v rozmezí 1 až 3 kilogramů. Tepelnou úpravou slupka změkne, takže jediné, co musíme udělat je odstranit semínka.

Její chuť je nasládlá s krémovitou konzistencí. Perfektně se hodí na přípravu polévek, ale používá se i jako příloha. Kdo má rád klasické bramboráky z brambor, ten může zkusit alternativu z dýně hokkaido.

Úžasná je v obyčejném rizotu a oblíbíte si jí i jen tak pečenou v troubě s několika kapkami oleje a oblíbeným kořením. Pro milovníky sladkého je to super ingredience do koláče nebo buchty.

Tip: Chcete vyzkoušet dýňový bramborák? Nastrouhejte dýni s bramborami v poměru 2:1, tedy 2 díly dýně a 1 díl brambor.

Přidejte ostatní suroviny, které běžně dáváte na běžný bramborák a usmažte na pánvi, jak jste zvyklí. Je to dokonalá lahůdka.

Muškátová dýně

Na první pohled nás zaujme svým žebrovaným vzhledem. Ve většině případů může zralý plod dosahovat hmotnosti až 6 kg. Dužina je oranžová, zatímco slupka může být hnědá, oranžová či zelená.

Je to favorit díky tomu, že je vhodná pro jakýkoliv typ kuchyňské úpravy. Dokonce se může jíst i v syrovém stavu. Jinak je vynikající na pyré, polévky i koláčky a další sladké moučníky.

Máslová dýně

Vzhledově připomíná hrušku a obsahuje jen minimální množství semínek, které jsou strategicky umístěny v dolní široké části.

Pokud se nám tedy nechce nic dlabat, jednoduše odřízneme horní půlku a tu se semínky odložíme na později. Tato krasavice má úžasně jemnou chuť s nádechem chuti másla a oříšků.

Když ji pečeme, její chuť je mnohem výraznější a lahodnější. Je skvělá do sladkých pokrmů, ale nepohrdnete jí ani v zeleninových jídlech.

Naprosto ideální je na výrobu dýňového pyré, což se nám hodí do různých koláčů, buchet, lívanců atd. Pokud si takové pyré připravíme, není problém ho jíst i jen tak jako chuťovku třeba s vanilkovým cukrem a smetanou, nebo třeba zmrzlinou.

Špagetová dýně

Ta je trochu zvláštní, ale rovněž velmi populární. Má žlutou barvu a plody jsou buď oválné či kulovité. Co se týká velikosti, tak ta bývá kolem 30 cm.

Ze všech dýní má nejlepší chuť, jen není tak sladká. Její dužina se po tepelné úpravě, ať už je to vaření či pečení, změní na vlákna, která vypadají podobně jako špagety.

Odtud také pochází její netradiční název. Může posloužit jako nudle do polévky, ale i alternativa těstovin.

Dýně Halloween

To je kapitola sama pro sebe. Přestože u nás není tento svátek běžný, najdou se jedinci, kteří Halloween slaví. K tomu je také potřeba vhodná dýně, kterou vydlabeme a vyřežeme do ní různé obrazce a vzory. Někdo ji má jako lampičku, další ke strašení dětí a pro někoho je to jen dekorace na stůl.

Samozřejmě, že to není plod jen na vydlabání. Naopak můžeme dužinu, kterou vydlabeme využít k uvaření lahodné polévky, ale také vykouzlit skvělý domácí dýňový kompot, džus, ale i mnoho dalších dobrůtek.

Jak vydlabat dýni na Halloween?

httpv://www.youtube.com/watch?v=2AH\u002d\u002dA8wcTc

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X