Dýně má v kuchyni spoustu využití.
V našich lahodných receptech na dýňové noky ji používáme buď přímo do noků nebo do omáčky.
Navíc pro vás máme i veganskou a bezlepkovou variantu, takže u nás si přijde na své úplně každý.
Užijte si to!
Krémové dýňové noky se špenátem a klobásou
Úžasné podzimní jídlo, které máte připravené za pouhých 30 minut a ještě navíc na jedné pánvi! Smetanová omáčka s dýňovým pyré, špenátem, klobásou a čerstvými bylinkami dělá z noků pokrm hodný luxusní restaurace.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 340 g italských klobás (střívka odstraňte)
- 280 g bramborových gnocchi
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ⅓ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek dýňového pyré
- 3 stroužky česneku, nasekaného
- 110 g čerstvého špenátu
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi s těžkým dnem a vysokým okrajem na středním ohni.
- Vyjměte klobásy ze střívek a nakrájejte.
- Přidejte na pánev nakrájenou klobásu a opékejte na středním plameni asi 4 minuty z jedné strany bez otáčení, aby klobása zhnědla.
- Překlopte na druhou stranu a opékejte ještě 2 minuty.
- Slijte tuk a veškerou tekutinu.
- Do stejné pánve ke klobáse přidejte nevařené bramborové gnocchi, smetanu a kuřecí vývar.
- Na středním plameni přiveďte k varu a vše dobře promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 5 minut na středním plameni.
- Poté přidejte dýňové pyré a prolisovaný česnek.
- Promíchejte.
- Přidejte špenát.
- Přiveďte k varu na středním plameni, snižte na mírný střední plamen a vše dobře promíchejte.
- Vařte asi 3 nebo více, dokud špenát nezvadne.
- Ujistěte se, že gnocchi jsou uvařené, česnek propečený podle vaší chuti a omáčka dostatečně hustá.
- Vařte déle, pokud chcete hustší omáčku.
- Sundejte pánev ze sporáku.
- Vmíchejte polovinu čerstvé šalvěje a polovinu čerstvého tymiánu.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Při podávání posypte zbylou polovinou čerstvé šalvěje a zbylou polovinou čerstvého tymiánu.
- Nechte si chutnat!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem.
Pečené dýňové gnocchi bez lepku s bylinkovým máslem
Dokonalé bezlepkové domácí noky z dýně, servírované spolu s bylinkovým máslem potěší všechny vaše chuťové buňky a na ty kupované si ani nevzpomenete! Potěšte svou rodinu vynikající večeří či obědem, po kterém se budou moci utlouct.
Co budete potřebovat
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 vejce
- 1 hrnek blanšírované mandlové mouky
- 1 šálek tapiokové mouky
- 1 šálek strouhaného parmazánu + 1/4 šálku navíc
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 šálku slaného másla
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce šalvěje, nasekané
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte dýňové pyré a vejce v misce.
- Vmíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, 1 šálek parmezánu, česnekový prášek a mořskou sůl.
- Poté směs přendejte do plastového sáčku.
- Odřízněte jeden roh sáčku a směs vymačkávejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Chcete tvořit asi 2,5 cm dlouhé noky, které jsou široké asi centimetr.
- Poté, co naplníte celý plech noky, použijte zadní část vidličky k vytvoření odrážky v horní části každého noku.
- Pečte 20 minut.
- Zatímco se noky pečou, na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte nasekaný česnek a šalvěj.
- Když jsou noky upečené, přendejte je na pánev s máslem a promíchejte.
- Naberte noky do misky a přelijte je bylinkovým máslem.
- Posypte dalším parmazánem a užijte si to!

Objevte podobné tipy
Veganské bramborovo-dýňové noky
Naučte se s naším jednoduchým návodem připravit domácí veganské noky z brambor a dýně, na které potřebujete pouhé 4 ingredience. Je vhodný pro dospělé i děti, které můžete zapojit do procesu přípravy noků. Určitě si to užijí!
Co budete potřebovat
Na dýňové noky:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na velké kousky
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 lžička soli
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
Na máslovou omáčku:
- 4 lžíce veganského másla
- 20 čerstvých lístků šalvěje, nasekaných nadrobno
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
K servírování:
- černý pepř
- veganský parmazán
Postup
- Vložte brambory do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu.
- Snižte plamen na mírný a vařte, dokud nepůjdou jednoduše propíchnout vidličkou, asi 20–30 minut.
- Sceďte (nezapomeňte si ponechat asi 1/4 šálku škrobové vody) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Rozšťouchejte brambory, aby byly jemné a hladké.
- Odměřte si 3/4 šálku rozšťouchaných brambor a zbytek si schovejte na jiné použití.
- Šťouchané brambory položte na čistou pracovní plochu.
- Prosejte k nim mouku a přidejte dýňové pyré a sůl.
- Vše promíchejte pomoučenýma rukama, dokud nevznikne hladké těsto, a když je těsto příliš mokré, přidejte další lžíci mouky nebo, je-li těsto příliš suché, přidejte po 1 lžíci odložené škrobové vody.
- Těsto by mělo být měkké a mírně lepivé.
- Jakmile je těsto hladké, hněťte ho 30 sekund až minutu nebo dokud nebude měkké, dávejte pozor, abyste těsto nepřepracovali.
- Z těsta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdélník a nakrájejte ho vodorovně na plátky.
- Každý z těchto plátků srolujte do provazu o průměru asi centimetr a poté tyto provazy nakrájejte na noky.
- Noky můžete buď vařit tak, jak jsou, nebo na nich můžete obtisknout vidličku.
- Noky položte v jedné vrstvě na prkénko a lehce je poprašte moukou.
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Připravte si omáčku.
- Dejte pánev na střední plamen a přidejte veganské máslo.
- Jakmile se veganské máslo rozpustí, nechte ho vařit na pánvi asi 3-4 minuty.
- Přidejte šalvěj a česnek a vařte 2-3 minuty.
- Odstraňte ze sporáku.
- Když se voda vaří, přidejte noky a zamíchejte, aby se nepřichytily. V
- ařte, dokud nevyplavou na hladinu vody, a poté je nechte dalších 30 sekund sedět.
- Pomocí děrované lžíce noky vyndejte a přendejte je do pánve k máslu.
- Dejte pánev zpět na střední plamen a noky pár minut opékejte v máslové omáčce.
- Podávejte posypané veganským parmazánem a troškou černého pepře.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Gnocchi z dýně se šalvějí a prosciuttem
Luxusní domácí dýňové noky s máslem, čerstvou šalvějí a orestovaným prosciuttem jsou dokonalým nejen podzimním pokrmem, jehož příprava je navíc překvapivě jednoduchá a rychlá!
Co budete potřebovat
- 400 g vařené dýně
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička jemné soli
- 1 a ½ lžíce másla
- 2 plátky prosciutta nakrájené na tenké proužky
- 100 g strouhaného sýra pecorino
- 8 listů šalvěje
- 1 lžička soli na vaření noků
- dýňová semínka
Postup
- Uvařenou dýni rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Do nádoby mixéru přidejte mouku, vejce a sůl a vše společně prohněťte, ale nepřehněťte, jinak budou gnocchi gumové.
- Pokud je těsto na vále příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Pomůže také, když ho necháte 30 minut odležet v lednici.
- Těsto rozdělte na 8 dílů a každý rozválejte na šířku palce. poté nakrájejte na kousky velikosti palce.
- Vytvarované gnocchi pokládejte na lehce pomoučněnou plochu a nechte je tam, dokud je nebudete vařit.
- Přiveďte k varu velké množství osolené vody a přidejte gnocchi.
- Když gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.
- To by mělo trvat asi dvě minuty.
- Pokud nevyplavou, je možné, že se přilepily ke dnu nebo jeden ke druhému.
- Použijte vařečku a jemně promíchejte vodu.
- Před vařením gnocchi si připravte omáčku.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
- Přidejte lístky šalvěje a proužky prosciutta.
- Restujte několik minut, dokud nebude prosciutto křupavé.
- Vypněte sporák.
- Když jsou gnocchi uvařené, dobře je sceďte a přidejte na pánev k prosciuttu.
- Přidejte nastrouhané pecorino a dobře promíchejte.
- Ihned podávejte s trochou extra pecorina a nasekanými dýňovými semínky.

Bramborové noky s dýňovým pyré, slaninou a kuřecím masem
Tento pokrm je hotový za méně než 30 minut a kombinaci noků, dýňové omáčky, křupavé slaniny a kousků kuřecího masa si jednoduše zamilujete!
Co budete potřebovat
- 1 kg bramborových noků
- 8 proužků slaniny, nakrájených na kostičky
- 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže, nakrájená na kostičky
- 230 g smetanového sýra, změkčeného
- 1 šálek dýňového pyré
- 1/2 šálku parmazánu
- 2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky chipotle prášku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 šálek smetany na vaření
- sůl a pepř, podle chuti
- 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
Postup
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
- Jakmile se voda vaří, přidejte noky a vařte podle návodu na obalu.
- Po úplném uvaření sceďte, pokapejte trochou olivového oleje a dejte stranou.
- Velkou pánev dejte na střední plamen a přidejte slaninu.
- Smažte do křupava a vyjměte z pánve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odsáli přebytečný tuk.
- Do pánve přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a dochuťte solí a pepřem.
- Restujte, dokud maso přestane být růžové.
- Vyjměte kuře z pánve a dejte stranou.
- Snižte teplotu na středně nízkou, v pánvi nechte 1 lžíci tuku ze slaniny a přidejte smetanový sýr.
- Promíchejte, aby smetanový sýr změkl.
- Přidejte dýňové pyré, parmazán, uzenou papriku, chipotle prášek a česnekový prášek.
- Promíchejte.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Do pánve přidejte noky, kuřecí maso a slaninu.
- Promíchejte a nechte omáčku 5 minut vařit, aby se noky a kuře prohřály.
- V tuto chvíli by omáčka měla pěkně zhoustnout.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany a nechte chvíli povařit.,
- Pokrm ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Hotové jídlo posypte jarní cibulkou a ihned podávejte.

Máme pro vás i výborné dýňové recepty na sladko. Připravte si třeba stejný džus jako pil Harry Potter!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!