Výborné recepty na dýňové gnocchi 5x jinak aneb připravte si luxusní oběd či večeři pro celou rodinu!

Dýně má v kuchyni spoustu využití.

V našich lahodných receptech na dýňové noky ji používáme buď přímo do noků nebo do omáčky.

Navíc pro vás máme i veganskou a bezlepkovou variantu, takže u nás si přijde na své úplně každý.

Užijte si to!

Krémové dýňové noky se špenátem a klobásou

Úžasné podzimní jídlo, které máte připravené za pouhých 30 minut a ještě navíc na jedné pánvi! Smetanová omáčka s dýňovým pyré, špenátem, klobásou a čerstvými bylinkami dělá z noků pokrm hodný luxusní restaurace.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 340 g italských klobás (střívka odstraňte)
  • 280 g bramborových gnocchi
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • ⅓ šálku kuřecího vývaru
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 3 stroužky česneku, nasekaného
  • 110 g čerstvého špenátu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi s těžkým dnem a vysokým okrajem na středním ohni.
  • Vyjměte klobásy ze střívek a nakrájejte.
  • Přidejte na pánev nakrájenou klobásu a opékejte na středním plameni asi 4 minuty z jedné strany bez otáčení, aby klobása zhnědla.
  • Překlopte na druhou stranu a opékejte ještě 2 minuty.
  • Slijte tuk a veškerou tekutinu.
  • Do stejné pánve ke klobáse přidejte nevařené bramborové gnocchi, smetanu a kuřecí vývar.
  • Na středním plameni přiveďte k varu a vše dobře promíchejte.
  • Přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 5 minut na středním plameni.
  • Poté přidejte dýňové pyré a prolisovaný česnek.
  • Promíchejte.
  • Přidejte špenát.
  • Přiveďte k varu na středním plameni, snižte na mírný střední plamen a vše dobře promíchejte.
  • Vařte asi 3 nebo více, dokud špenát nezvadne.
  • Ujistěte se, že gnocchi jsou uvařené, česnek propečený podle vaší chuti a omáčka dostatečně hustá.
  • Vařte déle, pokud chcete hustší omáčku.
  • Sundejte pánev ze sporáku.
  • Vmíchejte polovinu čerstvé šalvěje a polovinu čerstvého tymiánu.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Při podávání posypte zbylou polovinou čerstvé šalvěje a zbylou polovinou čerstvého tymiánu.
  • Nechte si chutnat!
Noky se smetanovou omáčkou s dýňovým pyré, špenátem, klobásou a čerstvými bylinkami na talíři.
www.juliasalbum.com

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na gnocchi! Máme pro vás varianty s kachním ragú, žampiony či s kuřecím masem.

Pečené dýňové gnocchi bez lepku s bylinkovým máslem

Dokonalé bezlepkové domácí noky z dýně, servírované spolu s bylinkovým máslem potěší všechny vaše chuťové buňky a na ty kupované si ani nevzpomenete! Potěšte svou rodinu vynikající večeří či obědem, po kterém se budou moci utlouct.

Co budete potřebovat

  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 1 hrnek blanšírované mandlové mouky
  • 1 šálek tapiokové mouky
  • 1 šálek strouhaného parmazánu + 1/4 šálku navíc
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 šálku slaného másla
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce šalvěje, nasekané

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Smíchejte dýňové pyré a vejce v misce.
  • Vmíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, 1 šálek parmezánu, česnekový prášek a mořskou sůl.
  • Poté směs přendejte do plastového sáčku.
  • Odřízněte jeden roh sáčku a směs vymačkávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Chcete tvořit asi 2,5 cm dlouhé noky, které jsou široké asi centimetr.
  • Poté, co naplníte celý plech noky, použijte zadní část vidličky k vytvoření odrážky v horní části každého noku.   
  • Pečte 20 minut.
  • Zatímco se noky pečou, na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Přidejte nasekaný česnek a šalvěj.
  • Když jsou noky upečené, přendejte je na pánev s máslem a promíchejte.
  • Naberte noky do misky a přelijte je bylinkovým máslem.
  • Posypte dalším parmazánem a užijte si to!
Bezlepkové domácí noky z dýně, servírované spolu s bylinkovým máslem v misce s vidličkou.
www.thetoastedpinenut.com

Veganské bramborovo-dýňové noky

Naučte se s naším jednoduchým návodem připravit domácí veganské noky z brambor a dýně, na které potřebujete pouhé 4 ingredience. Je vhodný pro dospělé i děti, které můžete zapojit do procesu přípravy noků. Určitě si to užijí!

Co budete potřebovat

Na dýňové noky:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na velké kousky
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 lžička soli
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)

Na máslovou omáčku:

  • 4 lžíce veganského másla
  • 20 čerstvých lístků šalvěje, nasekaných nadrobno
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané

K servírování:

  • černý pepř
  • veganský parmazán

Postup

  • Vložte brambory do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu.
  • Snižte plamen na mírný a vařte, dokud nepůjdou jednoduše propíchnout vidličkou, asi 20–30 minut.
  • Sceďte (nezapomeňte si ponechat asi 1/4 šálku škrobové vody) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Rozšťouchejte brambory, aby byly jemné a hladké.
  • Odměřte si 3/4 šálku rozšťouchaných brambor a zbytek si schovejte na jiné použití.
  • Šťouchané brambory položte na čistou pracovní plochu.
  • Prosejte k nim mouku a přidejte dýňové pyré a sůl.
  • Vše promíchejte pomoučenýma rukama, dokud nevznikne hladké těsto, a když je těsto příliš mokré, přidejte další lžíci mouky nebo, je-li těsto příliš suché, přidejte po 1 lžíci odložené škrobové vody.
  • Těsto by mělo být měkké a mírně lepivé.
  • Jakmile je těsto hladké, hněťte ho 30 sekund až minutu nebo dokud nebude měkké, dávejte pozor, abyste těsto nepřepracovali.
  • Z těsta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdélník a nakrájejte ho vodorovně na plátky.
  • Každý z těchto plátků srolujte do provazu o průměru asi centimetr a poté tyto provazy nakrájejte na noky.
  • Noky můžete buď vařit tak, jak jsou, nebo na nich můžete obtisknout vidličku.
  • Noky položte v jedné vrstvě na prkénko a lehce je poprašte moukou.
  • Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
  • Připravte si omáčku.
  • Dejte pánev na střední plamen a přidejte veganské máslo.
  • Jakmile se veganské máslo rozpustí, nechte ho vařit na pánvi asi 3-4 minuty.
  • Přidejte šalvěj a česnek a vařte 2-3 minuty.
  • Odstraňte ze sporáku.
  • Když se voda vaří, přidejte noky a zamíchejte, aby se nepřichytily. V
  • ařte, dokud nevyplavou na hladinu vody, a poté je nechte dalších 30 sekund sedět.
  • Pomocí děrované lžíce noky vyndejte a přendejte je do pánve k máslu.
  • Dejte pánev zpět na střední plamen a noky pár minut opékejte v máslové omáčce.
  • Podávejte posypané veganským parmazánem a troškou černého pepře.
Veganské noky z brambor a dýně na talíři s vidličkou.
www.sweetsimplevegan.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Gnocchi z dýně se šalvějí a prosciuttem

Luxusní domácí dýňové noky s máslem, čerstvou šalvějí a orestovaným prosciuttem jsou dokonalým nejen podzimním pokrmem, jehož příprava je navíc překvapivě jednoduchá a rychlá!

Co budete potřebovat

  • 400 g vařené dýně
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička jemné soli
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 2 plátky prosciutta nakrájené na tenké proužky
  • 100 g strouhaného sýra pecorino
  • 8 listů šalvěje
  • 1 lžička soli na vaření noků
  • dýňová semínka

Postup

  • Uvařenou dýni rozmixujte v kuchyňském robotu.
  • Do nádoby mixéru přidejte mouku, vejce a sůl a vše společně prohněťte, ale nepřehněťte, jinak budou gnocchi gumové.
  • Pokud je těsto na vále příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  • Pomůže také, když ho necháte 30 minut odležet v lednici.
  • Těsto rozdělte na 8 dílů a každý rozválejte na šířku palce. poté nakrájejte na kousky velikosti palce.
  • Vytvarované gnocchi pokládejte na lehce pomoučněnou plochu a nechte je tam, dokud je nebudete vařit.
  • Přiveďte k varu velké množství osolené vody a přidejte gnocchi.
  • Když gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.
  • To by mělo trvat asi dvě minuty.
  • Pokud nevyplavou, je možné, že se přilepily ke dnu nebo jeden ke druhému.
  • Použijte vařečku a jemně promíchejte vodu.
  • Před vařením gnocchi si připravte omáčku.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
  • Přidejte lístky šalvěje a proužky prosciutta.
  • Restujte několik minut, dokud nebude prosciutto křupavé.
  • Vypněte sporák.
  • Když jsou gnocchi uvařené, dobře je sceďte a přidejte na pánev k prosciuttu.
  • Přidejte nastrouhané pecorino a dobře promíchejte.
  • Ihned podávejte s trochou extra pecorina a nasekanými dýňovými semínky.
Dýňové gnocchi s máslem, čerstvou šalvějí a orestovaným prosciuttem na talíři s vidličkou.
www.useyournoodles.eu

Bramborové noky s dýňovým pyré, slaninou a kuřecím masem

Tento pokrm je hotový za méně než 30 minut a kombinaci noků, dýňové omáčky, křupavé slaniny a kousků kuřecího masa si jednoduše zamilujete!

Co budete potřebovat

  • 1 kg bramborových noků
  • 8 proužků slaniny, nakrájených na kostičky
  • 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže, nakrájená na kostičky
  • 230 g smetanového sýra, změkčeného
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1/2 šálku parmazánu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky chipotle prášku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 šálek smetany na vaření
  • sůl a pepř, podle chuti
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky

Postup

  • Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
  • Jakmile se voda vaří, přidejte noky a vařte podle návodu na obalu.
  • Po úplném uvaření sceďte, pokapejte trochou olivového oleje a dejte stranou.
  • Velkou pánev dejte na střední plamen a přidejte slaninu.
  • Smažte do křupava a vyjměte z pánve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odsáli přebytečný tuk.
  • Do pánve přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a dochuťte solí a pepřem.
  • Restujte, dokud maso přestane být růžové.
  • Vyjměte kuře z pánve a dejte stranou.
  • Snižte teplotu na středně nízkou, v pánvi nechte 1 lžíci tuku ze slaniny a přidejte smetanový sýr.
  • Promíchejte, aby smetanový sýr změkl.
  • Přidejte dýňové pyré, parmazán, uzenou papriku, chipotle prášek a česnekový prášek.
  • Promíchejte.
  • Přidejte smetanu a promíchejte.
  • Do pánve přidejte noky, kuřecí maso a slaninu.
  • Promíchejte a nechte omáčku 5 minut vařit, aby se noky a kuře prohřály.
  • V tuto chvíli by omáčka měla pěkně zhoustnout.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany a nechte chvíli povařit.,
  • Pokrm ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Hotové jídlo posypte jarní cibulkou a ihned podávejte.
Gnocchi se slaninou, sýrem a kuřecím masem na talíři.
www.nutmegnanny.com

Máme pro vás i výborné dýňové recepty na sladko. Připravte si třeba stejný džus jako pil Harry Potter!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X