Dýně je v Česku čím dál oblíbenější surovinou.
Dá se použít nasladko i naslano, vařit, péct, smažit, zapékat i zavařovat.
Velice snadno a rychle z ní lze připravit také výborné recepty na dýňové rizoto.
Inspirujte se v našem článku
Rizoto z dýně hokkaido
Rychlé a snadné jídlo. Rizoto s hokkaido dýní můžete mít do 30 minut na stole.
Ingredience
- 250 g rýže Arborio
- ½ dýně hokkaido
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 50 g parmezánu
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce krémového sýra (např. Gervais)
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
- Dýni oloupejte, nakrájejte na malé kostky, přendejte na plech, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°.
- V hrnci rozehřejte lžící olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku a opečte do zlatova.
- Přidejte rýži, nakrájený česnek, promíchejte a opékejte ještě 2 minuty.
- Přilijte bílé víno a nechte vstřebat, zalijte vývarem, přidejte šalvěj a přiveďte k varu. Vařte dokud rýže nezměkne, v případě potřeby dolijte vodu.
- Do rýže, která absorbovala veškerou tekutina a je měkká na skus přimíchejte nastrouhaný parmezán, krémový sýr a upečenou dýni.
- Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Rizoto z pečené máslové dýně se slaninou
Lahodné, krásně jemné smetanové rizoto. Máslová dýně je po upečení přesně taková jak napovídá její jméno. Vyzkoušejte sami.
Ingredience
- 600 g máslové dýně
- 200 g rýže arborio
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g tvrdého sýru (eidam, čedar)
- 2 lžíce piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- 100 ml bílého stolního vína
- 2 lžíce másla
Postup
- Rozehřejte troubu na 180°.
- Dýní oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kousky. Vložte do pekáče vymazaného máslem, posolte, opepřete, promíchejte a pečte 20 minut.
- Ve větším hrnci opečte na drobno nakrájenou slaninu.
- Vyndejte z hrnce a odložte stranou a v tuku ze slaniny orestujte najemno nasekanou cibuli.
- Když cibule zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a rýži. Krátce opečete, zalijte vývarem a minutu promíchejte.
- Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte k varu a vařte dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a nezměkne (pokud je třeba, přilijte trochu vody). Poté odstavte z plotny.
- Upečenou dýni vyndejte z trouby a společně se slaninou a nastrouhaným sýrem ji zlehka vmíchejte do uvařené rýže. Dochuťte solí a pepřem.
- Na pánvi opečte pár minut na sucho piniové oříšky nebo slunečnicová semínka.
- Dýňové rizoto posypte opraženými oříšky nebo semnínky a servírujte.

Dýňové rizoto s kuřecím masem
Barevné a chutné dýňové rizoto (nejen) pro děti. Připravte rychlou a levnou večeři pro celou rodinu.
taste.com.au
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g Arborio rýže
- 500 ml kuřecího vývaru
- 600 g dýně hokkaido
- 100 g mraženého hrášku
- 2 kuřecí řízky
- 80 g strouhaného tvrdého sýru
Postup
- V hrnci zahřejte olej, přidejte najemno pokrájenou cibuli a 2 minuty opékejte.
- Přidejte česnek a rýži a opékejte ještě další 2-3 minuty.
- Přidejte dýni, zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu. Vařte 20 minut.
- Kuřecí maso omyjte, osušte, nakrájejte na kostky nebo nudličky, osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a maso za stálého míchání opečte.
- Když se voda v hrnci téměř vstřebá a dýně změkne, přidejte mražený hrášek a vařte ještě 5 minut.
- Odstavte z plotny, vmíchejte nastrouhaný sýr a opečené maso, podle potřeby dochuťtě a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Krémové italské dýňové rizoto
Rizoto z dýně je jednoduchý a tradiční recept italské kuchyně. Je typické především pro severní regiony, kde se pěstuje jak rýže, tak i dýně typu Mantua. Ta je chutí podobná máslové dýni, kterou běžně seženete u nás.
Ingredience
- 450 g máslové dýně
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio
- 80 g másla
- 100 g strouhaného parmezánu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a polovinu másla a opečte do zlatova.
- Přidejte dýni, podlijte trochou vývaru, zakryjte a vařte 10 minut.
- Když dýně absorbuje všechen vývar, přidejte rýži, zalijte zbylým vývarem a vařte 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, vypněte teplo, do rizota vmíchejte nastrouhaný parmezán a zbytek másla a můžete podávat.

Dýňové rizoto s krevetami, šalvějí a vínem
Smetanovou chuť dýňového rizota krásně osvěží a odlehčí krevety, nebo jiné mořské plody. V kombinaci s vínem a šalvějí je to naprosto bez chybičky.
Ingredience
- 190 g Arborio rýže
- 1 bílá cibule
- 400 g špagetové dýně
- 200 g krevet
- 1 l zeleninového vývaru
- 125 ml bílého vína
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- čerstvá šalvěj
Postup
- Dýni oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kostky.
- Troubu předehřejte na 180°, dýni rozložte na vymazaný plech, osolte, opepřete, promíchejte a dejte péct na 20 minut.
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte trochu másla, cibuli a pozvolna osmažte.
- Po 2 minutách přisypte rýži, promíchejte, zalijte vínem a nechte ho odpařit.
- Přilijte naběračku vývaru, promíchejte a počkejte než rýže tekutinu absorbuje a poté přilijte další naběračku. Průběžně míchejte. Pokračujte dokud rýže nezměkne na skus.
- Poté přidejte krevety a pečenou dýni a vařte ještě 5 minut, podle potřeby přilijte další vývar.
- Osolte, opepřete, vmíchejte čerstvou nadrobno nasekanou šalvěj a můžete servírovat.

Pokud máte rádi krevety, podívejte se i na další recepty s krevetami.
Veganské dýňové rizoto s růžičkovou kapustou
Snadné zdravé dýňové rizoto bez lepku a živočišných produktů. Kapustičky přidají další živiny a obohatí celkovou chuť.
Ingredience
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g rýže Arborio
- g růžičkové kapusty
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 menší muškátové dýně
- 150 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
- 3 lžíce pekanových nebo vlaššských ořechů
Postup
- Hrnec naplňte do poloviny vodou, osolte a přiveďte k varu, dýni oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kostky. Dejte do hrnce a vařte do změknutí.
- Sceďte a dýňové kostky rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibulku a opečte.
- Přidejte česnek nasekaný na drobno a rýži, 2-3 minuty opečte, poté zalijte vývarem, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut.
- Zalijte kokosvým mlékem, přidejte dýňové pyré, dochuťte solí a pepřem a vařte ještě 5 minut.
- Hrnec znovu zpoloviny naplňte vodou, přiveďte k varu, vložte kapustičky a 5 minut povařte.
- Sceďte, na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte kapustičky a 3 minuty opečte.
- Dýňové rizoto podávajte v misce nebo na talíři s porcí opečené růžičkové kapusty na vrchu a posypané ořechy.

Dýni a kapustičky si můžete pro ještě zdravější způsob uvařit v některém z parních hrnců z naší recenze. Podívejte se na jejich další výhody.
Není dýně jako dýně. . .
Dýním se přezdívá Královny podzimu, jsou barevné, pokrmy z nich jsou hutné, zasytí a jsou plné živin a vitamínů.
Na pultech supermarketů je běžně k dostání několik druhů, přičemž každý je trochu jiný:
Dýně Hokkaido
Původně japonský druh, který v poslední době získal velkou popularitu. Nemusí se loupat, má krásný tvar a sytě oranžovou barvu.
Hodí se k přípravě polévky nebo koláčů.
Inspirujte se našimi recepty na dýňovou polévku.
Špagetová dýně
Méně sladký druh, která je považován za jednu z nejchutnějších dýní. Po upečení se dužina rozpadá na drobná vlákna – tyto „špagety“ lze použít do polévky, nebo jako alternativa klasických těstovin.
Máslová dýně
Tento druh má tvar hrušky a nasládlou máslovou chuť. Hodí se na pečení, na sladko do moučnéků i na slano s bylinkami a další zeleninou. Je výborná k přírpravě dýňového pyré.
Muškátová dýně
Chutově připomíná batáty a je vhodná na přípravu dýňové kaše nebo pyré, lze ji konzumovat i syrovou.