Těchto 6 receptů na rizoto s dýní prostě musíte vyzkoušet

Dýně je v Česku čím dál oblíbenější surovinou.

Dá se použít nasladko i naslano, vařit, péct, smažit, zapékat i zavařovat.

Velice snadno a rychle z ní lze připravit také výborné recepty na dýňové rizoto.

Inspirujte se v našem článku

Rizoto z dýně hokkaido

Rychlé a snadné jídlo. Rizoto s hokkaido dýní můžete mít do 30 minut na stole.

Ingredience

  • 250 g rýže Arborio
  • ½ dýně hokkaido
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 50 g parmezánu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce krémového sýra (např. Gervais)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup

  • Dýni oloupejte, nakrájejte na malé kostky, přendejte na plech, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°.
  • V hrnci rozehřejte lžící olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou šalotku a opečte do zlatova.
  • Přidejte rýži, nakrájený česnek, promíchejte a opékejte ještě 2 minuty.
  • Přilijte bílé víno a nechte vstřebat, zalijte vývarem, přidejte šalvěj a přiveďte k varu. Vařte dokud rýže nezměkne, v případě potřeby dolijte vodu.
  • Do rýže, která absorbovala veškerou tekutina a je měkká na skus přimíchejte nastrouhaný parmezán, krémový sýr a upečenou dýni.
  • Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Směs vařené rýže, pečené dýně a bylinek v bílé misce
Zdroj: karlasnordickitchen.com

Rizoto z pečené máslové dýně se slaninou

Lahodné, krásně jemné smetanové rizoto. Máslová dýně je po upečení přesně taková jak napovídá její jméno. Vyzkoušejte sami.

Ingredience

  • 600 g máslové dýně
  • 200 g rýže arborio
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g tvrdého sýru (eidam, čedar)
  • 2 lžíce piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml bílého stolního vína
  • 2 lžíce másla

Postup

  • Rozehřejte troubu na 180°.
  • Dýní oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kousky. Vložte do pekáče vymazaného máslem, posolte, opepřete, promíchejte a pečte 20 minut.
  • Ve větším hrnci opečte na drobno nakrájenou slaninu.
  • Vyndejte z hrnce a odložte stranou a v tuku ze slaniny orestujte najemno nasekanou cibuli.
  • Když cibule zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a rýži. Krátce opečete, zalijte vývarem a minutu promíchejte.
  • Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte k varu a vařte dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a nezměkne (pokud je třeba, přilijte trochu vody). Poté odstavte z plotny.
  • Upečenou dýni vyndejte z trouby a společně se slaninou a nastrouhaným sýrem ji zlehka vmíchejte do uvařené rýže. Dochuťte solí a pepřem.
  • Na pánvi opečte pár minut na sucho piniové oříšky nebo slunečnicová semínka.
  • Dýňové rizoto posypte opraženými oříšky nebo semnínky a servírujte.
Krémová dýňová rýže s opečenou slaninou v bílém hranatém talíři
Zdroj: macheesmo.com

Dýňové rizoto s kuřecím masem

Barevné a chutné dýňové rizoto (nejen) pro děti. Připravte rychlou a levnou večeři pro celou rodinu.

taste.com.au

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g Arborio rýže
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 600 g dýně hokkaido
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 kuřecí řízky
  • 80 g strouhaného tvrdého sýru

Postup

  • V hrnci zahřejte olej, přidejte najemno pokrájenou cibuli a 2 minuty opékejte.
  • Přidejte česnek a rýži a opékejte ještě další 2-3 minuty.
  • Přidejte dýni, zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu. Vařte 20 minut.
  • Kuřecí maso omyjte, osušte, nakrájejte na kostky nebo nudličky, osolte a opepřete.
  • Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a maso za stálého míchání opečte.
  • Když se voda v hrnci téměř vstřebá a dýně změkne, přidejte mražený hrášek a vařte ještě 5 minut.
  • Odstavte z plotny, vmíchejte nastrouhaný sýr a opečené maso, podle potřeby dochuťtě a můžete podávat.
Červená miska s rýží, kuřecím masem, hráškem, dýní a parmezánem
Zdroj: simplyrecipes.com

Krémové italské dýňové rizoto

Rizoto z dýně je jednoduchý a tradiční recept italské kuchyně. Je typické především pro severní regiony, kde se pěstuje jak rýže, tak i dýně typu Mantua. Ta je chutí podobná máslové dýni, kterou běžně seženete u nás.

Ingredience

  • 450 g máslové dýně
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio
  • 80 g másla
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a polovinu másla a opečte do zlatova.
  • Přidejte dýni, podlijte trochou vývaru, zakryjte a vařte 10 minut.
  • Když dýně absorbuje všechen vývar, přidejte rýži, zalijte zbylým vývarem a vařte 15 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem, vypněte teplo, do rizota vmíchejte nastrouhaný parmezán a zbytek másla a můžete podávat.
Pokrm z vařené rýže a dýně v hlubokém talíři na stole
Zdroj: recipesfromitaly.com

Dýňové rizoto s krevetami, šalvějí a vínem

Smetanovou chuť dýňového rizota krásně osvěží a odlehčí krevety, nebo jiné mořské plody. V kombinaci s vínem a šalvějí je to naprosto bez chybičky.

Ingredience

  • 190 g Arborio rýže
  • 1 bílá cibule
  • 400 g špagetové dýně
  • 200 g krevet
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 125 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá šalvěj

Postup

  • Dýni oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kostky.
  • Troubu předehřejte na 180°, dýni rozložte na vymazaný plech, osolte, opepřete, promíchejte a dejte péct na 20 minut.
  • V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte trochu másla, cibuli a pozvolna osmažte.
  • Po 2 minutách přisypte rýži, promíchejte, zalijte vínem a nechte ho odpařit.
  • Přilijte naběračku vývaru, promíchejte a počkejte než rýže tekutinu absorbuje a poté přilijte další naběračku. Průběžně míchejte. Pokračujte dokud rýže nezměkne na skus.
  • Poté přidejte krevety a pečenou dýni a vařte ještě 5 minut, podle potřeby přilijte další vývar.
  • Osolte, opepřete, vmíchejte čerstvou nadrobno nasekanou šalvěj a můžete servírovat.
Směs rýže s dýní ozdobená tygřími krevetami
Zdroj: maryswholelife.com

Pokud máte rádi krevety, podívejte se i na další recepty s krevetami.

Veganské dýňové rizoto s růžičkovou kapustou

Snadné zdravé dýňové rizoto bez lepku a živočišných produktů. Kapustičky přidají další živiny a obohatí celkovou chuť.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g rýže Arborio
  • g růžičkové kapusty
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 menší muškátové dýně
  • 150 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce pekanových nebo vlaššských ořechů

Postup

  • Hrnec naplňte do poloviny vodou, osolte a přiveďte k varu, dýni oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kostky. Dejte do hrnce a vařte do změknutí.
  • Sceďte a dýňové kostky rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  • V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibulku a opečte.
  • Přidejte česnek nasekaný na drobno a rýži, 2-3 minuty opečte, poté zalijte vývarem, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut.
  • Zalijte kokosvým mlékem, přidejte dýňové pyré, dochuťte solí a pepřem a vařte ještě 5 minut.
  • Hrnec znovu zpoloviny naplňte vodou, přiveďte k varu, vložte kapustičky a 5 minut povařte.
  • Sceďte, na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte kapustičky a 3 minuty opečte.
  • Dýňové rizoto podávajte v misce nebo na talíři s porcí opečené růžičkové kapusty na vrchu a posypané ořechy.
Rizoto z dýně s opečenými růžičkovými kapustami a pekanovými ořechy
Zdroj: biancazapatka.com

Dýni a kapustičky si můžete pro ještě zdravější způsob uvařit v některém z parních hrnců z naší recenze. Podívejte se na jejich další výhody.

Není dýně jako dýně. . .

Dýním se přezdívá Královny podzimu, jsou barevné, pokrmy z nich jsou hutné, zasytí a jsou plné živin a vitamínů.

Na pultech supermarketů je běžně k dostání několik druhů, přičemž každý je trochu jiný:

Dýně Hokkaido

Původně japonský druh, který v poslední době získal velkou popularitu. Nemusí se loupat, má krásný tvar a sytě oranžovou barvu.

Hodí se k přípravě polévky nebo koláčů.

Inspirujte se našimi recepty na dýňovou polévku.

Špagetová dýně

Méně sladký druh, která je považován za jednu z nejchutnějších dýní. Po upečení se dužina rozpadá na drobná vlákna – tyto „špagety“ lze použít do polévky, nebo jako alternativa klasických těstovin.

Máslová dýně

Tento druh má tvar hrušky a nasládlou máslovou chuť. Hodí se na pečení, na sladko do moučnéků i na slano s bylinkami a další zeleninou. Je výborná k přírpravě dýňového pyré.

Muškátová dýně

Chutově připomíná batáty a je vhodná na přípravu dýňové kaše nebo pyré, lze ji konzumovat i syrovou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X