Glukosaoxidasa (E1102) se v potravinách používá jako náhražka oxidantů. Víte, kde ji najdete?

Glukosaoxidasa (E1102), do potravin se přidává kvůli svým oxidačním účinkům. Nahrazuje oxidanty, jako je například bromičnan.

V potravinářském průmyslu má řadu využití. Zlepšuje barvu a chuť, odstraňuje glukózy ze sušených vajec a kyslík z různých šťáv a nápojů.

Hlavní důležité body o E1102 – glukosaoxidasa:

Bezpečná látka.
Vhodná pro děti.
Potenciální alergen při špatném použití.
Není povolena v Evropské unii.

Výroba E1102

Tento enzym produkují určité druhy hub (Aspergillus niger a Pennicillium) a za přítomnosti kyslíku a glukózy vykazuje antibakteriální aktivitu.

Je také produkován hypofaryngeálními žlázami včelích dělnic a ukládán do medu, kde působí jako přírodní konzervant.

Kde se glukosaoxidasa používá?

Glukosaoxidasa podporuje produkty při pečení, aby byly plnější a nadýchanější. Proto se nejčastěji přidává do:

  • mražených pizz
  • baget
  • chlebů
  • snídaňových cereálií

Je E1102 zdravé?

E1102 může být potenciálním alergenem pouze při vdechování. Příznakem bude vyvolání alergie, astmatu nebo dýchacích potíží.

Jinak se glukosaoxidasa považuje za bezpečnou látku.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii je tato látka zakázaná.

V zemích jako je USA, Austrálie a Nový Zéland se do potravin stále přidává.

Jak glukosaoxidasa nahradit?

Jako náhražku lze použít přírodní zahušťovadla jako je kukuřičný škrob, tapioka nebo bramborový škrob.

Použité zdroje

Glucose oxidase, www.en.wikipedia.org, [citováno: 19. 07. 2022]
Additif E1102, www.world.foodfactor.net, [citováno: 19. 07. 2022]
en:E1102, www.world-eu.openfoodfacts.org, [citováno: 19. 07. 2022]
Glucose oxidase: Applications, sources, and recombinant production, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, [citováno: 19. 07. 2022]
15 Thickening Ingredients for Stunning Sauces, Stews and More, Jenna M., www.swansonvitamins.com, 26. 09. 2016, [citováno: 19. 07. 2022]
X