Co je invertáza neboli E1103 a k čemu se používá?

Tento enzym je jednou z tajných přísad v cukrářském, průmyslu. Způsob použití se v zásadě nijak ve světě neliší a největšímu úspěchu se těší právě v potravinářském průmyslu.

Označením E 1103 je vyjádřeno, že tento stabilizátor patří do skupiny „éček“, které jsou obecně povoleny k výrobě potravin.

Hlavní důležité body o E1103 – invertáza
Jedná se o emulgátor

Je to přírodní látka a vyskytuje se běžně v našich slinách

Je vhodná pro děti a nijak neohrožuje zdraví a vývoj dítěte

Není to běžný alergen

Je vhodná pro vegany

Výroba E1103

Invertáza se obvykle získává fermentací kvasnic, buď z pekáren, nebo pivovarů. Prodává se buď jako čirá tekutina, nebo jako prášek, který lze rozpustit ve vodě.

Kde se invertáza používá?

Nejčastěji se používá v průmyslově vyráběných sladkostech, protože to je enzym, který se běžně používá k výrobě bonbonů s tekutým středem, třešní v čokoládě, fondánových bonbónů, smetanových vajíček a dalších likérů, také udržuje pečivo po delší dobu měkké. 

Konkrétní produkty

  • Dr. Oetker marcipán
  • Ritter sport čokoláda s marcipánem
  • Midnight mind čokolády
  • Mozartovy koule

Je E1103 zdravé?

U invertázy nebyly zaznamenány žádné negativní účinky na lidský organizmus a obecně je považována za bezpečnou.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jak v EU, tak v USA bylo schváleno úřady zabývajícími se bezpečností potravin. Použití je primárně v cukrářských výrobcích a sladkých náplních.

Kde jí koupit?

Protože se invertáza běžně používá při pečení a výrobě cukrovinek, je nejlepší ji hledat v dobře zásobovaných obchodech s produkty na zdobení dortů.

Skladování

Invertáza by měla být skladována v lednici.

Bonbony kde je stabilizátor přidaný by měly být skladovány při pokojové teplotě na místo v lednici.

Použité zdroje

Invertase and its applications – A brief review, Samarth Kulshrestha, Research Gate, [citováno: 30. 06. 2022]
Three-dimensional Structure of Saccharomyces Invertase, M. Angela Sainz-Polo, NCBI, [citováno: 30. 06. 2022]
What Is Invertase and How Is It Used?, Elizabeth LaBau , The Spruce Eats, [citováno: 30. 06. 2022]
,
X