Co je kyselina karmínová neboli E 120 a kde jí najdeme?

Toto „éčko“ můžeme najít i pod dalšími názvy jako je karmín nebo košelina, je to jasně červené barvivo, které najdeme v mnoha volně prodejných potravinách.

Všechny názvy označují červené barvivo přírodního původu, které je rozpustné ve vodě. Její použití je poměrně drahou záležitostí, a tak bývá nahrazována jinými červenými barvivy.

Hlavní důležité body o E120 – kyselina karmínová
Je to barvivo

Je to přírodní látka získávaná sušením těl některých druhů hmyzu

Není vhodná pro děti, i když se jedná látku, která má přírodní původ, jsou jí přisuzovány účinky, které u dětí mohou způsobit hyperaktivitu

Je to alergen, který je vyráběn z derivátu antrachinonu, který má rakovinotvorné účinky. U některých citlivějších jedinců může být důvodem pro vznik kopřivky, rýmy, astmatu nebo dokonce anafylaxi (prudká reakce těla na alergen)

Toto barvivo není vhodné pro vegany

Výroba E120

Karmínové barvivo je získávané pomocí extrakce z těl určitého hmyzu, který se vyskytuje v teplých oblastech jako je Peru nebo Kanárské ostrovy.

Kde se kyselina karmínová používá?

Barvivo je nejčastěji součástí potravin, jako jsou marmelády, žvýkačky, kompoty, ale i salámy, alkoholické nápoje, jogurty, džusy, zmrzliny a jiné výrobky, které potřebují získat jasně červenou barvu.

Je E120 zdravé?

Košelina je považována za škodlivou látku, zejména proto že se jedná o derivát antrachinonu, které jsou považovány za rakovinotvorné látky. Její použití může u některých jedinců způsobit alergickou reakci, kopřivku a bolest hlavy.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V potravinářském průmyslu v Evropské unii se pro určité potraviny v omezeném množství běžně používá a v regulovaném množství je považována za nezávadnou.

  • Krahulík – uherská klobása
  • Tauris – nitram salám
  • Pikok – herkules
  • Wingy bits klobásky

Ve Spojených státech se toto barvivo využívá a jeho obliba stoupá. Již více než dvě století se používá jako přísada do masných výrobků, pochutin a nápojů. Nepodléhá ani nutné certifikaci od FDA (Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv).

Čím kyselinu karmínovou nahradit?

Pokud chcete, aby vaše dorty a koláče byly červené, můžete použít náhrady jako je šťáva z červené řepy nebo granátového jablka. Výsledný efekt sice nebude tak intenzivní, ale vyhnete se případným nežádoucím vedlejším účinkům.

Použité zdroje

Colour Additives for Foods and Beverages, Michael J. Scotter, Food Science, Technology and Nutrition, [citováno: 30. 06. 2022]
X