Čím je charakteristický fosfát škrobu (E1410)? Proč ho používáme v potravinách?

Fosfát škrobu (E1410) patří do skupiny škrobů, které jsou upraveny pro použití v potravinářském průmyslu.

Jde o bezpečnou látku, která se používá při výrobě potravin i nápojů, kde je zapotřebí vyšší hustota a stabilní zahuštění.

Hlavní důležité body o E1410 – fosfát škrobu:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E1410

Fosfát škrobu patří mezi zesíťované škroby, které se vyrábí pro odolnost v nízkých teplotách.

Pro výrobě se používají alkalické fosforečnany, polyfosforečnany a kyselina fosforečná, které reagují s běžným škrobem a posilují jeho schopnosti.

Na co se používá E1410?

Fosfát škrobu se nejčastěji používá u mražených produktů, protože dokáže velmi dobře snášet nízké teploty.

Najít ho můžete také v potravinách, jako jsou salátové dresinky, pudinky, polévky, omáčky, káva nebo náplně do koláčů a dalšího pečiva.

Je E1410 zdravý?

Obecně se zpracované škroby považují za zdravé. Nejsou známy žádné vedlejší účinky.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E1404 je schválený jako potravinářská přísada v celé Evropské unii (včetně České republiky) a také ve Spojených státech.

Celosvětově se používá jako bezpečná látka pro potravinářské výrobky.

Použité zdroje

E 1410: mono-starch phosphate, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 16. 07. 2022]
What is Modified Food Starch (E1404–E1452): Types, Uses, and is it Gluten Free?, https://foodadditives.net/, 02. 01. 2020, [citováno: 16. 07. 2022]
X