Oříškové směsi chutnají skvěle i díky diškrobovému glycerolu (E1411). O co jde?

Diškrobový glycerol (E1411) je stabilizátor a zahušťovadlo, které se používá při výrobě potravin, nápojů a léků.

Škrob se v těle rozloží a změní se na glukózu.

Hlavní důležité body o E1411 – diškrobový glycerol:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E1411

Diškrobovaný glycerol je kombinací klasického škrobu a glycerolu. Škrob se zpracuje a poté se přidá glycerol. Díky chemické reakci vznikne diškrobovaný glycerol.

Na co se používá E1411?

Mimo Evropskou unii se diškrobový glycerol používá na výrobu potravin.

Patří mezi ně např.:

  • arašídy ve wasabi,
  • jahodový dort Fraisier,
  • houbové těstoviny (Knorr),
  • japonská směs ořechů,
  • balené sladkosti a cukroví.

Je E1411 zdravý?

Nejsou známé žádné nežádoucí účinky konzumace této látky. Přesto je v našich zemích zakázaná.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití E1411 zakázané v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

Ve Spojených státech i dalších zemích je použití diškrobového glycerolu povolené a používá se při výrobě potravin a léků.

Použité zdroje

E1411; Acetylated Distarch Glycerol, https://1source.com/, [citováno: 16. 07. 2022]
E1411 - Distarch glycerol, https://world.openfoodfacts.org/, [citováno: 16. 07. 2022]
E 1411: Di-starch glycerol, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 16. 07. 2022]
X