E142 neboli zeleň S. Potravinářská přídatná látka, která není až tak zelené. Měli bychom se mu vyhnout?

Potravinářská aditiva způsobují emoce. Jsou dobrá, špatná a neutrální. Jak je to s E142? Pojďme se na zeleň S podívat více zblízka.

Výroba E142

Zeleň S je syntetické potravinové barvivo, vyrobené z dehtu – odpadní látky při výrobě uhlí. Výsledný prášek má tmavě zelený, až téměř černý nádech.

Hlavní důležité body o barvivu E142 – zeleň S:
·         V nízkém množství by nemělo být pro děti škodlivé
·         Ve vyšších koncentracích může způsobovat alergické reakce a hyperaktivitu
·         Mimo EU je většinou zakázáno
. Ačkoliv by v malém množství mělo být neškodné, spíše bychom se mu vyhnuli

Na co se zeleň S používá?

Toto zelené barvivo najdete zejména ve sladkostech – zmrzlinách, sušenkách, bonbónech, želé ale i v limonádách (např. Schweppes Citrus Mix) a dalších potravinách.

Používá se i v lékařství – například k diagnostice poruch povrchu oka, či v oděvním průmyslu – jako barvivo na tkané látky. Zeleň S nalezneme i v některých kosmetických přípravcích, kde se používá také jako barvivo.

Je přísada E142 zdravá?

Vzhledem k tomu, že tato látka je syntetická, může být lidským tělem přijímána hůře, zvláště pak ve vyšších koncentracích. Nepřináší žádné zdravotní benefity.

Studie ale neprokázaly žádné konkrétní nebezpečí, a tak by při konzumaci do 5mg na kilogram tělesné váhy denně by měla být neškodná. Při vyšších koncentracích ale může v způsobovat alergické reakce, anémii či nespavost.

Některé zdroje uvádí i zdravotní dopady závažnější – rakovinu, hyperaktivitu, poškození mozku, neplodnost a další.

Produkty obsahující E142 se nedoporučují dávat ve větším množství dětem – právě kvůli zmíněné hyperaktivitě a možným alergickým reakcím.

V roce 1984 proběhla studie na hlodavcích, která ukázala že při podávání dávek 1500mg/kg váhy denně hlodavci vykázali středně závažnou anémii, zvýšenou ureu v krvi a zvětšení lymfatických uzlin ve střevních stěnách. Při dlouhodobém podávání 500mg/kg váhy denně nebyly nalezeny žádné patologické změny na mozku, srdci, ledvinách, játrech, slezině či žaludku, které by byly prokazatelně důsledkem podávání E142.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V EU, Austrálii a na Novém Zélandu je E142 povolené. Naopak USA, Kanada, Norsko, Finsko, Švédsko a Japonsko jej (z důvodu možného poškození zdraví) pro použití v potravinářském průmyslu zakazují.

Použité zdroje

E142: Brilliant green BS, http://www.food-info.net/, [citováno: 14. 07. 2022]
Green S (E142) – Overview, Uses, Side Effects & More, Matiss Dzelve, https://healthknight.com/, 14. 03. 2022, [citováno: 14. 07. 2022]
E142, https://www.ivyroses.com/, 01. 07. 2008, [citováno: 14. 07. 2022]
Green S, https://en.wikipedia.org/, [citováno: 14. 07. 2022]
Additives Most Likely To Cause Adverse Reactions. Food Additive Numbers List & Effects, Alex Rutkowska, https://checklabels.com.au/, 08. 10. 2020, [citováno: 14. 07. 2022]
X