Co je karamel neboli E150 a kde se používá?

Karamel milujeme všichni, nejen pro jeho chuť, ale také krásnou barvu.

Karamelová barva, je jednou z nejstarších a nejpoužívanějších barviv v potravinách a nápojích. 

Jeho barva se pohybuje od světle žluté přes jantarovou až po tmavě hnědou.

Hlavní důležité body o E150 – karamel
Je to přírodní látka  a barvivo

V přiměřeném množství je vhodná pro děti, jelikož je vyroben z cukru, může při nekontrolovaném konzumování, hyperaktivitu, nebo přispět k obezitě

Není to běžný alergen

Je vhodná pro vegany i do bezlepkové diety

Výroba E150

Získává se z pečlivě kontrolovaného tepelného zpracování potravinářských sacharidů a my tento proces známe pod zjednodušeným názvem, jako karamelizace.

Kde se karamel používá?

Toto barviv může být obsaženo v následujících potravinách: 

  • Robi řízky
  • Dobrá voda – Dobrý sirup
  • Boneco – Bavorská hořčice
  • Activia jogurt – červené jablko

Je E150 zdravé?

Studiemi nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organizmus a nebyla prokázána ani karcinogenita.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Karamelové barvivo neboli E 150 se běžně používá v potravinářském průmyslu a bylo schváleno jak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), tak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), ale i Světovou zdravotní organizací (WHO).

WHO dokonce rozdělila toto barvivo do 4 kategorií podle způsobu výroby, kterou získávají svou barvu  – E150a, 150b , 150c a 150. 

O těch ale pojednávají samostatné články. 

Čím E 150 nahradit?

  1. Karamelový sirup
  2. Karamelový likér
  3. Karamelová omáčka
  4. Salko
  5. Vanilkový extrakt
  6. Mandlový extrakt

Použité zdroje

Caramel Color 101, Natural Products Insider, [citováno: 30. 06. 2022]
Color Additives: Regulations, Uses, and Safety, Gavin Van De Walle , Knowledge UL Prospects, [citováno: 30. 06. 2022]
What is Caramel Color (E150) in food: Uses, Safety, Side effects, James Han, Food Additives, [citováno: 30. 06. 2022]
X