Co je kaustický sulfitový karamel (E150b) v potravinách?

Kaustický sulfitový karamel (E150b) je přírodní barvivo, které se využívá v potravinářském průmyslu. Díky své bezpečnosti a jedinečné barvě se přidává do mnoha produktů, včetně alkoholu.

Využívá se pro svou jasně žlutou, jantarovou nebo tmavě červenohnědou barvu.

Potraviny s tímto éčkem mohou přitom bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek i vegani.

Hlavní důležité body o E150b – kaustický sulfitový karamel:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E150b

Všechny typy karamelového barviva se vyrábí podobným způsobem. Základem procesu je tepelné zpracování potravinářských sacharidů.

V případě E150b se nepoužívají žádné amonné sloučeniny, ale přidává se sulfitový reaktant. Obvykle se jedná o siřičitanové sloučeniny, jako je kyselina siřičitá a další.

Na co se používá kaustický sulfitový karamel?

Karamelová barvivo se obecně používají při výrobě mnoha produktů, jako je pečivo, alkohol, nealkoholické nápoje, omáčky nebo sladkosti.

Kaustický sulfitový karamel se používá hlavně při výrobě čaje, whisky nebo brandy. Najdeme ho ale také v některých energetických nápojích.

Díky své zlatavé barvě je ideální pro alkohol a další nápoje, kde chtějí výrobci docílit hnědé a zlaté barvy.

Je E150b zdravý?

Podle některých lidí je použití tohoto éčka nebezpečná a má karcinogenní vlastnosti.

Pravdou je, že podle Světové zdravotních organizace, která zkoumala vlastnosti a účinky této látky, žádné nebezpečí nehrozí.

Látka E150b neobsahuje 4-MeI, které by mohlo mít karcinogenní účinky. Díky tomu je jeho konzumace zcela bezpečná.

Použití EU vs. USA vs. svět

Podle některých odborínků může E150b působit karcinogenním účinkem, když se spojí s amoniakem. Světová zdravotnická organizace WHO, FDA i EFSA tato prohlášení ale nepřijali.

Látka je stále považována za bezpečnost a její používání v potravinářském průmyslu je povolené po celém světě.

Použité zdroje

What is Caramel Color (E150) in food: Uses, Safety, Side effects, James Han, https://foodadditives.net/, 19. 12. 2019, [citováno: 01. 08. 2022]
X