Glyceryl diacetát (E1517) je známé rozpouštědlo při výrobě potravin. Je u nás povolený?

Glyceryl diacetát (E1517) je obecně známý jako diacetin.

Jde o látku, která se používá jako rozpouštědlo aroma a chutí v potravinářském průmyslu.

Jedná se o čistou, bezbarvou, viskózní látku bez zápachu, která má vysoký bod varu.

Hlavní důležité body o E1517 – glyceryl diacetát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E1517

Většinou se jedná o kombinaci jsou izomerů.

V komerčních podmínkách se vyrábí z glycerolu a kyseliny octové.

Na co se používá glyceryl diacetát?

Glyceryl diacetát se v potravinářském průmyslu používá:

  • ke snížení vlhkosti,
  • jako rozpouštědlo s přídavkem glycerolu,
  • jako ochrana čerstvého ovoce.

E1517 se používá v mnoha produktech, např. v proteinových výrobcích nebo zpracovaných arašídech.

Je E1517 zdravý?

U některých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, dehydratace, průjem, žízeň, závratě nebo duševní zmatek. Tyto příznaky jsou ovšem velmi vzácné.

Obecně se jedná o bezpečnou látku, ze které nemusíte mít strach.

Použití EU vs. USA vs. svět

E1517 je schválené k použití v potravinářském průmyslu v České republice a celé EU, ale také ve Spojených státech a mnoha dalších zemích po celém světě.

Použité zdroje

Glycerl diacetate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 30. 06. 2022, [citováno: 08. 08. 2022]
E1517, E1518 - Glycerol Acetates, https://thisnutrition.com/, 19. 06. 2021, [citováno: 08. 08. 2022]
X