E1519 neboli benzyl alkohol – multifunkční alkohol, který naleznete třeba i v ylang-ylangu

Benzylalkohol je bezbarvá kapalina s mírným a příjemným aromatickým zápachem.

Hlavní důležité body o ochucovadle E1519 – benzyl alkoholu:
·         Konzumaci dětmi bychom se raději vyhnuli
·         Ve vyšším množství může způsobovat střevní potíže
·         Toxicita nebyla prokázána
·         V malém množství by škodit neměl

Výroba E1519

Průmyslově se benzylalkohol vyrábí z toluenu přes benzylchlorid, který se hydrolyzuje. Další cesta je hydrogenace benzaldehydu, vedlejšího produktu oxidace toluenu na kyselinu benzoovou.

V přírodě je přirozeně produkován mnoha rostlinami a vyskytuje se v ovoci a v čajích. Nachází se také v různých esenciálních olejích – například jasmínu, hyacintu a ylang-ylangu.

Na co se benzylalkohol používá?

V potravinářství se používá jako ochucovací látka v množství asi 400mg/kg. Denní dávka byla v roce 1979 určena na max. 5mg/kg váhy člověka. V roce 1996 došlo k přezkoumání tohoto rozhodnutí a benzylalkohol opět prošel – nebyla prokázána toxicita ani karcinogenita. Naleznete jej v likérech a vínech, stejně tak jako v některých cukrovinkách a čokoládách.

Benzylalkohol se používá jako obecné rozpouštědlo pro inkousty, vosky, šelaky, barvy, laky a povlaky z epoxidové pryskyřice. Lze jej také použít v odstraňovačích nátěrů.

V kosmetice se benzylalkohol používá jako prostředek pro úpravu pH a jako konzervační prostředek. Nachází se v produktech péče o pleť, jako je oční make-up a čistící prostředky. I když si používání konzervantů spojujeme spíše s potravinářskými produkty, důležitou roli hrají i při prodlužování trvanlivosti kosmetiky. Benzylalkohol jako bakteriostatický konzervant zabraňuje růstu bakterií, aniž by je zničil, což znamená, že kosmetické produkty se nestanou živnou půdou pro bakterie, ale také nevyhladí žádné „dobré“ bakterie.

Může ale být použit i jako lokální anestetikum, zejména společně s epinefrinem.

Je přísada E1519 zdravá?

Setkáme-li se s benzylalkoholem v potravě, v množství, v kterém se používá by neměl způsobit problémy. Citlivější osoby mohou mít po zkonzumování většího množství střevní potíže.

Přímý kontakt s benzylalkoholem ale může vyvolat mírné podráždění kůže či očí.

Použití v EU vs. USA vs. Svět

E1519, tedy benzylalkohol, je povolen k používání v potravinářském průmyslu a kosmetice všude po světě.

Použité zdroje

Opinion of the Scientific Committee on Food on Benzyl alcohol, https://food.ec.europa.eu, 17. 10. 2002, [citováno: 22. 07. 2022]
, https://en.wikipedia.org, [citováno: 22. 07. 2022]
Benzyl alcohol, https://www.canada.ca, 11. 03. 2022, [citováno: 22. 07. 2022]
From Paint Stripping To Preservatives: The Many Uses Of Benzyl Alcohol, https://blog.charkit.com, 16. 05. 2017, [citováno: 22. 07. 2022]
X