Flavoxantin (E161a), žluté barvivo, které v českých potravinách nenajdete. Přečtěte si o něm více!

Flavoxantin je přírodní žluté barvivo, které se používá v potravinářství a dalších průmyslových odvětvích a patří do skupiny karotenoidů.

Najdeme ho v listech mnoha rostlin.

I když není zdraví škodlivé, v ČR i EU je zakázané.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E161a– Flavoxantin:
Jedná se o barvivo.
Je bezpečené.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.

Výroba E161a

Flavoxantin se přirozeně vyskytuje v listech mnoha květin. 

Pro komerční účely se nejčastěji získává z rostliny Pryskyřník (Ranunculus).

Na co se flavoxantin používá?

Používá se především jako potravinářské barvivo, ale jen v zemích, ve kterých je povolený. 

E160a se také používá jako přírodní barvivo v některých kosmetických výrobcích, jako jsou například rtěnky a lesky na vlasy.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E161a:

  • mexické pokrmy
  • polévky
  • pomazánky
  • margaríny
  • omáčky
  • sladkosti
  • nápoje

Je E161a zdravé?

Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.

Jako u všech karotenoidů můžeme počítat s určitými zdravotní benefity, a to především s jeho antioxidačními účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jak v Evropě, tak ve Spojených státech je používání E161a zakázané.

V potravinářském průmyslu se může používat v Austrálii a na Novém Zélandu. Nejčastěji ho tam naleznete v mexických pokrmech, polévkách či pomazánkách. 

Použité zdroje

Flavoxanthin, www.foodb.ca, 26. 11. 2019, [citováno: 07. 01. 2023]
E161a, www.food-info.net, [citováno: 07. 01. 2023]
Flavoxantin, www.1source.com, [citováno: 07. 01. 2023]
X