Kanthaxanthin (E161g), barvivo, které najdeme v samoopalovacích přípravcích. Kde všude se ještě používá?

Kanthaxanthin je oranžové až červené syntetické barvivo, které se používá v potravinářství ke zlepšení vzhledu potravin a nápojů.

Patří do skupiny karotenoidu, je rozpustný v tucích, málo rozpustný ve vodě a lidé ho nemohou přeměnit na vitamín.

Je produkován určitými mikroorganismy a nalezneme ho v některých houbách, korýších, rybách či ptačím peří.

Hlavní důležité body o E161g– Kanthaxanthin:
Jedná se o barvivo.
Může být živočišného původu.
V ČR je jeho použití v potravinách zakázané.
Doporučujeme 3/5.

Výroba E161g

Přirozeně kanthaxanthin najdeme u mnoha rostlin a zvířat.

Komerčně se kanthaxanthin získává z catharelles (houby) nebo peří plameňáků. Vyrábí se však především synteticky z karotenu.

Na co se kanthaxanthin používá?

E161g se používá v potravinářství jako barvivo, dále v samoopalovacích přípravcích nebo jako přísada do krmiv pro zvířata. Může vést k intenzivnějšímu zbarvení žloutku a masa drůbeže a načervenalější barvě lososa.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E161g:

  • koláče
  • sladkosti
  • nápoje
  • polotovary
  • houby
  • ryby
  • pečivo
  • klobásy
  • polévky
  • salátové dresingy

Je E161g zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky pro použití v potravinách.

Některé studie ukázaly, že častý a dlouhodobý blízký kontakt s kanthaxanthinem může způsobit skvrny na sítnici oka v důsledku tvorby krystalů.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V rámci EU je E161 g povoleno pouze jako barvivo v léčivých přípravcích. USa použití kanthaxanthinu jako barviva v potravinách povoluje. V jiných zemích, jako je například Austrálie nebo Nový Zéland, je použití kanthaxanthinu jako barviva zakázáno.

Použité zdroje

E161g Canthaxanthin , www.food-info.net, [citováno: 07. 01. 2023]
E161g , www.ivyroses.com, [citováno: 07. 01. 2023]
E161G; Canthaxanthin, www.1source.com, [citováno: 07. 01. 2023]
X