Betanin (E162), přírodní barvivo, díky kterému jsou salámy, marmelády i rajčatové polévky červenější.

Betanin nebo též betalainová červeň je přírodní barvivo červené až fialové barvy.

Získává se především z červené řepy, poté se mísí s vodou a průmyslově upravuje.

Jakmile pH dosáhne alkalické hodnoty, betanin se hydrolýzou rozkládá a výsledkem je žlutohnědá barva.

Molekulární vzorec E162 je C24H26N2O13.

Hlavní důležité body o E162 – betanin:

Je to barvivo.
Je to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Nepatří mezi běžné alergeny.
Použití v ČR je povolené, kromě dětské výživy.

Na co se betanin používá?

E162 se hojně využívá jako barvivo v potravinářském průmyslu. Najdeme ho v řadě různých nápojů, používá se rovněž k barvení masných výrobků, zejména salámů a uzenin, dále k barvení džemů a marmelád, zmrzlin, jogurtů, sladkostí, náplní, polev či výrobků z rajčat.

  • Kmotr Poličan
  • Maso uzeniny Písek Lovecký salám
  • Vitana Polévka tomatová
  • Billa Malokarpatský salám
  • B.M. Kávoviny Arizonky rýžové

Vzhledem k jeho nestabilitě, degraduje při působení světla, tepla a kyslíku, se používá především ve výrobcích s krátkou dobou trvanlivosti, ve výrobcích prodávaných v suchém stavu nebo mražených produktech.

Je E162 zdravé?

Používání betaninu jako potravinářského barviva je všeobecně považováno za bezpečné, kromě červené řepy ho najdeme i v některých plodech kaktusů Opuntia či některých odrůdách mangoldu. Z těla se vylučuje močí.

U dětí se nedoporučuje vzhledem k možným potížím, které by mohl způsobit případný zvýšený obsah dusičnanů v červené řepě, ze které se získává.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání betaninu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i ostatních zemích světa.

X