Co je hydrogensiřičitan sodný neboli E 222 a jaké je jeho použití v potravinách?

Bisulfit sodný, také známý jako hydrogensiřičitan sodný je jeden ze siřičitanů, který lze použít jako konzervant a antioxidant v potravinách.

Jedná se o čirou bezbarvou občas lehce nažloutlou kapalinu s typickou vůní oxidu siřičitého.

Hlavní důležité body o E 222- hydrogensiřičitan sodný

Není přírodního původu a vyrábí se synteticky  

Není vhodný pro děti 

Jedná se o potravinový alergen a u citlivějších jedinců může dojít k podráždění očí nebo sliznic – vždy musí být výrazně označen, pokud je obsažen v potravině

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E222

Tento konzervant může být komerčně vyráběn z chemické reakce mezi plynným oxidem siřičitým a vodným hydroxidem sodným.

Hydrogensiřičitan sodný vždy musí být tučně zvýrazněn na obalu potravin, pokud je obsažen.

Kde se hydrogensiřičitan sodný (E 222) používá?

Pokud se přidá do vody v kyselém prostředí, uvolňuje plynný oxid siřičitý, který funguje jako konzervační prostředek k ničení mikroorganismů.

Může být také použit jako pohlcovač kyslíku, který zabraňuje znehodnocení potravin oxidací. A tím chrání barvu (proti zhnědnutí), čerstvost a chuť potravin. Běžně se používá při konzervování ovoce a listové zeleniny.

Krevety jsou často tímto éčkem ošetřeny, aby se zabránilo nebo zpomalilo tvorbě černých skvrn v hlavě a krunýři poté, co jsou vystaveny kyslíku.

Jeho funkcí je zabránit zhnědnutí při výrobě taveného sýra.

Může být použit ke změkčení kukuřičných zrn, a tím umožňuje umožnění snadnému oddělení vlákniny a bílkovin od škrobu.

Konkrétní produkty

  • Huy Fong Foods – Sriracha omáčka
  • Milsy – Bánovecká pomazánka
  • Olma – tradiční pomazánkové máslo

Je E222 zdravé?

Řadíme ho mezi konzervanty, které můžou u některých jedinců způsobit alergickou reakci, jako bolest hlavy, kopřivku nebo dýchací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tento konzervant je bezpečný k jídlu a nemá téměř žádné vedlejší účinky a jeho bezpečnost byla schválena jak v USA, tak V Evropské unii, pro použití v omezeném množství.

Bisulfit sodný je obecně uznáván jako bezpečný, pokud se používá jako konzervační látka, ale je zakázán v mase, potravinách obsahující vitamín B1 a syrovém/čerstvém ovoci nebo zelenině.

Použité zdroje

What is Sodium Bisulfite (E222) in food? Property, Uses, Safety and More, James Hun, Food Additives, [citováno: 07. 07. 2022]
What Is Sodium Bisulfate and How Is It Used?, KAREN PELTIER, the Spruce, [citováno: 07. 07. 2022]
X