Co je natamycin neboli E 235 a zjistěte jak ho používat i u vás doma!

Natamycin, také známý jako pimaricin, běžně používaný jako přírodní konzervační prostředek při povrchové úpravě sýrů a uzenin k zamezení růstu kvasinek a plísní.

Na trhu je dostupný v několika typech, jako čistý, 50% s pomocnými látkami laktózy, glukózy nebo soli.

Je bez chuti, bez zápachu a neovlivňuje vzhled, chuť a barvu jídla.

Hlavní důležité body o E 235 – natamycin

Je přírodního původu

Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy

Není to běžný alergen

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E 235

Je to přírodní antimykotická složka vyráběná řízenou fermentací.

Kde se natamycin (E 235) používá?

Běžně se používá k hubení kvasinek a plísní na povrchu přírodně fermentovaných produktů, jako je jogurt, sýr, šunka a suchá klobása, a tím prodlužuje trvanlivost.

Jeho vodný roztok můžete sami doma nastříkat na povrch sýra, abyste zabránili zplesnivění sýra a prodloužili jeho trvanlivost. Nebo do jeho roztoku namočte klobásu anebo jeho roztok přidejte do ovocných a zeleninových šťáv a vína.

Může být také použit v nekvašeném kynutém pečivu. Tímto prodloužíte trvanlivost produktů.

Konkrétní výrobky

  • Italiamo – jemný italský sýr
  • Milbona – sýr Gouda
  • Koliba – salámový sýr

Je E 235 zdravé?

Při testech byl zjištěn pozitivní účinek na redukci váhy a látka je v podezření, že snižuje účinnost antibiotik.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jak v USA, tak EU se natamycin může používat k povrchové úpravě sýrů.

Použité zdroje

X