Víte, pro jaké odvětví potravinářského průmyslu je octan vápenatý (E263) nejdůležitější?

Octan vápenatý můžeme nalézt i pod názvy, jako jsou ethanolát vápenatý nebo vápenatá sůl kyseliny octové, která má podobu bílého krystalického prášku a výborně absorbuje vodu. 

Mimo potravinářský průmysl se používá k regulaci vysoké hladiny fosfátů v krvi.

Hlavní důležité body o E 263 – octan vápenatý
Je to regulátor kyselosti

Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu jí označujeme jako syntetický

Je vhodný pro děti 

Není to běžný alergen 

Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií

Pojiva fosfátů na bázi vápníku mají při dlouhodobém užívání mohou vést ke kalcifikaci měkkých tkání a cév způsobené nadměrným usazením vápníku

Výroba E236

Je to syntetická sloučenina běžně vyráběná reakcí kyseliny octové s hydroxidem vápenatým nebo uhličitanem vápenatým.

Kde se octan vápenatý (E 263) používá?

Jakožto regulátor kyselosti je jasné, že se tato sloučenina bude v potravinářství používat činidlo pro úpravu kyselosti potravin a jako konzervační prostředek pro prodloužení jejich trvanlivosti.

Navíc může být také použit k obohacení potravin o vápník.

Nejčastěji se používá v pekařství jako konzervant, kde zabraňuje růstu mnoha bakterií a plísní (např. v chlebu). 

Konkrétní výrobky

  • Delta – chlebíčková veka
  • Penam – závin s makovou náplní
  • Crocodille triple – toast šunka, slanina, vejce

Je E 236 zdravé?

U octanu nebyly doposud zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Při použití jako potravinářské přídatné látky je bezpečný a nemá téměř žádné vedlejší účinky. Byl schválen jak úřadem pro kontrolu potravin a léčiv v USA, tak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Použité zdroje

Calcium acetate, calcium pyruvate, calcium succinate, magnesium pyruvate magnesium succinate and potassium malate added for nutritional purposes to food supplements, EFSA, EFSA Europe, [citováno: 01. 07. 2022]
What’re the Uses of Calcium Acetate (E263) in Food and Hyperphosphatemia Treatment?, James Han, Food additives, [citováno: 01. 07. 2022]
X