Víte, pro jaké odvětví potravinářského průmyslu je octan vápenatý (E263) nejdůležitější?

Octan vápenatý můžeme nalézt i pod názvy, jako jsou ethanolát vápenatý nebo vápenatá sůl kyseliny octové, která má podobu bílého krystalického prášku a výborně absorbuje vodu. 

Mimo potravinářský průmysl se používá k regulaci vysoké hladiny fosfátů v krvi.

Hlavní důležité body o E 263 – octan vápenatý
Je to regulátor kyselosti

Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu jí označujeme jako syntetický

Je vhodný pro děti 

Není to běžný alergen 

Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií

Pojiva fosfátů na bázi vápníku mají při dlouhodobém užívání mohou vést ke kalcifikaci měkkých tkání a cév způsobené nadměrným usazením vápníku

Výroba E236

Je to syntetická sloučenina běžně vyráběná reakcí kyseliny octové s hydroxidem vápenatým nebo uhličitanem vápenatým.

Kde se octan vápenatý (E 263) používá?

Jakožto regulátor kyselosti je jasné, že se tato sloučenina bude v potravinářství používat činidlo pro úpravu kyselosti potravin a jako konzervační prostředek pro prodloužení jejich trvanlivosti.

Navíc může být také použit k obohacení potravin o vápník.

Nejčastěji se používá v pekařství jako konzervant, kde zabraňuje růstu mnoha bakterií a plísní (např. v chlebu). 

Konkrétní výrobky

  • Delta – chlebíčková veka
  • Penam – závin s makovou náplní
  • Crocodille triple – toast šunka, slanina, vejce

Je E 236 zdravé?

U octanu nebyly doposud zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Při použití jako potravinářské přídatné látky je bezpečný a nemá téměř žádné vedlejší účinky. Byl schválen jak úřadem pro kontrolu potravin a léčiv v USA, tak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Použité zdroje

X