Proč je azoformamid (E927a) v některých zemích zakázán a k čemu se používá?

Dříve chléb nebyl dobrý již jeden až dva dny po upečení a plíseň se na něm začala objevovat třetí či čtvrtý den. Dnes si ale můžete koupit chléb, který zůstane měkký a čerstvý klidně dva týdny.

Za tímto zázrakem stojí právě azoformamid, který ve výrobě chleba hraje dvě důležité role: funguje zde jako bělící činidlo (aby byl chléb bělejší) a zlepšuje pevnost mouky. Tím se zlepšuje schopnost těst zadržovat plyny a chléb je pak pružnější.

Azoformamid je oranžový prášek bez zápachu.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E927a– Azoformamid:
Jedná se o látku zlepšující mouku.
Není povolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E927a

Azoformamid se získává synteticky z karbamidu.

Na co se azoformamid používá?

V potravinářství azoformamid funguje jako látka zlepšující mouku. Mimo jiné se také používá jako pěnidlo v plastech, ve fotografii a elektronice.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E927a:

  • muffiny
  • tortilly
  • mražené pizzy
  • mouka

Je E927a zdravé?

Dle výzkumů může tato chemikálie způsobit dýchací potíže, jako je astma, alergie, podráždění kůže a dermatitida. Azoformamid je také považován za karcinogen, protože byl spojen s rakovinou u laboratorních zvířat.

Kromě toho vědci pozorovali buněčné mutace, narušenou hormonální funkci, neurologické poruchy a imunitní nedostatečnost v důsledku aplikace injekce azoformamidu do pokusných zvířat. ato rizika jsou však pouze důsledkem expozice obrovskému množství chemikálie. Zdravotní experti říkají, že míra rizika je nejistá, takže úrovně expozice by měly být co nejvíce sníženy.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Zatímco v EU a Austrálii je používání azodikarbonamidu v potravinářství zakázáno jako potravinářské přídatné látky , v některých zemích se i nadále používá ke zrání, bělení obilných mouk a jako přísada do těsta. Některé země ho zakázaly z důvodu, že může způsobovat astmatické a jiné alergické reakce.

V Singapuru může dokonce použití E927a v potravinářských výrobcích vést k dlouhému trestu odnětí svobody.

Použité zdroje

E927a : Azodicarbonamide , www.food-info.net, [citováno: 09. 01. 2023]
What's Azodicarbonamide? What's it doing in your bread? (and how to pronounce it), www.fooducate.com, 04. 12. 2012, [citováno: 09. 01. 2023]
Is Azodicarbonamide Bad For You?, DeeAnne Oldham, www.isitbadforyou.com, 03. 06. 2016, [citováno: 09. 01. 2023]
X