Co je kyselina propionová neboli E 280 a kde jí najdeme?

Kyselina propionová je také známá jako propanová a je to přirozeně se vyskytující kyselina, kterou lze použít i jako konzervační prostředek v potravinách.

Je to těkavá kyselina, která se vyskytuje v olejové formě s mírně štiplavým a žluklým zápachem.

Tato složka se používá k potlačení růstu plísní v pečivu a sýrech.

Přirozeně se vyskytuje v mléčných výrobcích, jako je máslo a sýr. 

V našem těle je produkována štěpením aminokyselin a oxidací mastných kyselin. Kyselina propionová se také vyskytuje v potu a u některých lidí způsobuje, že zapáchají po octu.

Hlavní důležité body o E 280 – kyselina propionová

Je přírodního původu a běžně je produkována i naším tělem 

Je vhodná pro děti 

Není to běžný alergen – u citlivějších jedinců může dojít k podráždění očí nebo průjmu

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E280

Kyselina může být produkována chemickou syntézou nebo bakteriální fermentací. 

Kde se kyselina propionová (E 280) používá?

Tato kyselina se primárně používá jako prostředek, který zabraňuje růstu plísní. 

Používá se také jako konzervační činidlo v chlebu, tortillách, sýrech a dortech. 

Je E280 zdravé?

Pokud patříte mezi jedince trpící na bolest hlavy nebo migrény, může vám jednu přivodit. Dále může způsobit alergickou reakci na kůži, bolest břicha, ale i náladovost.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Její bezpečnost ke konzumaci byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Je schválenou přísadou v Austrálii a na Novém Zélandu.

Kyselina je obecně považována za bezpečnou, pokud se používá jako antimikrobiální činidlo a aromatizační činidlo v potravinách. 

Použité zdroje

Propionic acid, Pub Chem NCBI, [citováno: 07. 07. 2022]
What is Propionic Acid (E280) in Food and its Uses?, James Hun, Food Additives, [citováno: 07. 07. 2022]
X