Zjistěte jaké má propionan sodný (E 281) vlastnosti a jaké je jeho použití v potravinách?

Propionát sodný je sůl kyseliny propanové, kterou lze použít jako konzervant v potravinách.

Hlavní důležité body o E 281 – propionan sodný

Není přírodního původu

Není vhodný pro děti

Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže a bolest hlavy

Nadměrná konzumace může zvýšit zdravotní riziko obezity a cukrovky

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E281

Tento konzervant, lze vyrobit reakcí kyseliny propionové s hydroxidem sodným v peroxidu vodíku a vodě. Vznikne krystalický prášek nebo granule s lehkým kyselým zápachem.

Kde se propionan sodný (E 281) používá?

Primárně se používá v pečivu k prodloužení jeho trvanlivosti a lze jej také použít v následujících potravinách, aby se zabránilo růstu plísní a jiných mikrobů:

  • Nealkoholické nápoje
  • Sýry
  • Cukrovinky a polevy
  • Želatiny, pudinky a náplně
  • Džemy
  • Masné výrobky

Konzervant se smíchá s ostatními suchými ingrediencemi, nebo jej nejprve rozpustíme ve vodě, anebo ho přidáme na konci přípravy těsta.

Konkrétní výrobky

  • Nopek – Mr. Brownie
  • Pilos – tvarohová tyčinka
  • K Classic – toastový chléb světlý

Je E281 zdravé?

Zdravotní komplikace hrozí pouze u jedinců, kteří se ukáží jako přecitlivělí na tuto látku. Za normálních podmínek je proionan bezpečný.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Propionan je schválený jako bezpečný k použití i ke konzumaci jak v USA, tak v Evropské unii, pokud se používá jako antimikrobiální činidlo a ochucovadlo v potravinách.  

Použité zdroje

Sodium propionate, Pubchem NCBI, [citováno: 08. 07. 2022]
X