Propionan vápenatý (E282) najdeme třeba v pečivu. Proč se do něj dává?

E282 je relativně nový potravinářský konzervant, který se vyvinul v posledních desetiletích a to s ohledem na jeho bezpečnost oproti benzoátu sodném (E211) a nižší cenu než sorban draselný (E202).

Propionan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny propionové, což je přírodní kyselina, která je přítomná v malém množství v mnoha potravinách. Někdy je ve vysokých koncentracích produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Nachází se také v našem tlustém střevě.

Vyskytuje se buď v práškové nebo krystalické formě a je dobře rozpustný ve vodě.

Používá se jako konzervant proti plísním, čímž prodlužuje trvanlivost potravin. Je také zdrojem vápníku.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o 282– Propionan vápenatý:
Jedná se o konzervant.
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme 3/5.

Výroba E282

Zatímco propionát vápenatý lze přirozeně nalézt v sýrech a lze jej použít ke konzervaci masa a mléčných výrobků, komerční E282 je syntetizován v laboratoři, kde se vyrábí reakcí kyseliny propionové s uhličitanem vápenatým nebo hydroxidem vápenatým.

Na co se propionan vápenatý používá?

E282 je účinnější proti plísním než benzoát sodný, ale nemá žádnou aktivitu proti kvasinkám, takže se používá hlavně v pekárenských produktech, které používají jako přísadu kvasnice.

Dodává potravinám nutriční hodnotu, protože je zdrojem vápníku, který je pro lidský organismus velmi důležitým minerálem.

Kromě v potravinářství se používá také v zemědělství k potlačení horečky u krav a jako doplněk krmiva.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E282:

  • pekárenské produkty
  • sýry
  • nealkoholické nápoje
  • čerstvá těsta
  • pudinky
  • želatiny
  • džemy
  • masné výrobky
  • sušené mléko
  • jogurty
  • alkoholické nápoje

Je E282 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky propionanu vápenatého. Ve vzácných případech mohou někteří jedinci pociťovat bolesti hlavy nebo migrény.

Nicméně studie z roku 2002 zjistila, že propionát vápenatý může způsobit podrážděnost, neklid, nepozornost a poruchy spánku u některých dětí v případě, že by ho konzumovaly každý den.

Za zmínku také stojí, že naše těla E282 neukládají, což znamená, že se nedokáže hromadit v našich buňkách. Místo toho se látka rozkládá do trávicícího traktu a snadno se vstřebává, metabolizuje a eliminuje.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používá E282 jako potravinářské aditivum v potravinách je schváleno v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E282: Calcium propionate , www.food-info.net, [citováno: 07. 01. 2023]
What is Calcium Propionate (E282) in Food: Uses, Safety, Side Effects, James Han, www.foodadditives.net, 14. 01. 2020, [citováno: 07. 01. 2023]
What Is Calcium Propionate, and Is It Safe?, Ryan Raman, www.healthline.com, 14. 01. 2020, [citováno: 07. 01. 2023]
What Is Calcium Propionate and is it Vegan?, www.ingredi.com, 20. 01. 2021, [citováno: 07. 01. 2023]
Calcium Propionate E282 – Side Effects, www.awakeningstate.com, 29. 12. 2021, [citováno: 07. 01. 2023]
E282, www.ivyroses.com, [citováno: 07. 01. 2023]
X