Nejběžněji se vyskytující kyselina v přírodě! To je kyselina jablečná (E296)

Kyselina jablečná, běžně spojovaná s jablky a přirozeně se vyskytuje v ovoci, kde zvýrazňuje chuť a přidává kyselost.

Používá se jako ochucovadlo a činidlo pro kontrolu pH.

Hlavní důležité body o E 296 – kyselina jablečná

Je přírodního původu, ale může být vyrobena i synteticky
Je bezpečná pro děti, těhotné i kojící ženy
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby s bezlepkovou dietou

Výroba E296

Kyselina L-jablečná je přirozeně přítomna v mnoha ovocích s dalšími okyselujícími látkami, jako je kyselina citrónová, kyselina vinná a kyselina fumarová.

Kyselina jablečná a kyselina citrónová jsou převládajícími kyselinami ve většině druhů ovoce (meloun (99 %), jablko (95 %), meruňka (70 %), třešeň (94 %), broskev (73 %), hruška (77 %)).  

Výrobní procesy se liší podle jejích typů: L, D a DL. Obecně je L forma vyrobena fermentací sacharidů, DL forma je syntetizována z maleinanhydridu a D typ je oddělen od DL formy.

Vznikne bílý nebo téměř bílý krystalický prášek nebo granule s trpkou, kyselou chutí.

Kde se kyselina vinná (E296) používá?

Její vlastnosti jsou v potravinářství široce používané, protože dokáže kontrolovat PH, zvýrazňovat chuť jídla, dodává jídlu kyselost a může zabraňovat růstu některých bakterií.  

Konkrétní produkty

  • Staropramen – Cool nealko jablko a hruška
  • Sunárek – jablečný nápoj
  • Penam – Toustís

Je E296 zdravé?

Obecně je považována za bezpečnou, ale někteří lidé na ní mohou být alergičtí nebo citliví.

Je málo zpráv o vedlejších účincích, ale může vyvolat některé příznaky alergie, jako jsou bolesti hlavy, průjem, nevolnost a další reakce u lidí, kteří jsou na něj alergičtí.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Bezpečnost jakožto potravinářská přídatná látka byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Jaké jsou zdravotní přínosy E296?

Kyselina jablečná může našemu tělu pomoci předcházet močovým kamenům, zmírnit fibromyalgii, zlepšit suchost v ústech a prospívat naší pokožce.

Použité zdroje

Malic Acid - Uses, Side Effects, and More, Web MD, [citováno: 14. 07. 2022]
The Health Benefits of Malic Acid, Cathy Wong, Very Well Health, [citováno: 14. 07. 2022]
X