Jak se získává kyselina askorbová (E300) a k čemu je nám prospěšná?

Kyselina askorbová existuje ve čtyřech formách. Kyselina L – askorbová (vitamín C), kyselina D – askorbová, kyselina L – isoaskorbová a kyselina D – isoaskorbová. Poslední tři nemají téměř žádnou vitaminovou hodnotu. 

Kyselina askorbová je látka rozpustná ve vodě. Podílí se na mnoha důležitých funkcích v lidském těle. Je známým antioxidantem, tzn., že chrání naše tělo před neblahým vlivem okolí.

Hlavní důležité body o E300 – kyselině askorbové:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodná pro děti
Není to alergen

Výroba E300

Kyselina askorbová je rostlinná látka. Vzniká syntézou, anebo biosyntézou. V přírodě ji najdeme například v paprikách, bobulovém ovoci, citrusech, ale také v bílém zelí, anebo ve špenátu a bramborech. 

Na co se používá kyselina askorbová?

Kyselina askorbová je využívaná v potravinářství, anebo ve farmaceutickém průmyslu. 

  • V potravinářství například jako stabilizátor barvy potravin (uzeniny, nápoje, předvařená jídla) 
  • Do některých potravin se přidává, aby se tímto obohacené výrobky lépe prodávaly (např. mléko, jogurty)
  • Ve farmacii se užívá vnitřně jako prevence rakoviny, nachlazení, pro posílení cév a na podporu hojení 

Je kyselina askorbová zdravá?

Kyselina askorbová je považována za zdraví prospěšnou. 

Neměli bychom užívat nadměrné množství vitamínu C, pouze doporučené dávky na příbalových letácích.

Použití v EU vs. USA vs. svět 

V EU, Spojených státech i dalších zemích je použití E300 povolené. 

Použité zdroje

TEST E300 Acide ascorbique, Cécile Lelasseux, Domitille Vey, Claire Garnier, Léa Girard, https://www.quechoisir.org, 21. 10. 2018, [citováno: 10. 08. 2022]
Additifs alimentaires, https://www.additifs-alimentaires.net, [citováno: 10. 08. 2022]
E300 - Acide ascorbique, https://fr.openfoodfacts.org, [citováno: 10. 08. 2022]
E300 Acide ascorbique, vitamine, DR. WATSON Der Food Detektiv, https://food-detektiv.de/fr, [citováno: 10. 08. 2022]
X