Kde všude můžeme najít askorban sodný (E301)a k čemu se používá?

Askorban sodný (L-askorban sodný) je vysoce reaktivní sodná sůl (a jeden ze čtyř minerálních askorbátů) kyseliny askorbové, která funguje jako antioxidant a regulátor kyselosti. Jedná se o bílý nebo téměř bílý krystalický prášek bez zápachu, který na světle tmavne. Skvěle se také rozpouští ve vodě.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E301 – Askorban sodný:
Je bezpečné.
Jedná se o antioxidant.
Doporučujeme.

Výroba E301

Ačkoli je askorban sodný přírodním antioxidantem vyskytujícím se ve většině ovoce a zeleniny, může být také vyroben synteticky fermentací a oxidací glukózy, aby byl zdrojem vitamínu C.

Na co se používá askorban sodný?

V potravinářství se využívá hlavně jako antioxidant a také zvýrazňovač chuti a regulátor kyselosti u pekařských výrobků. Zabraňuje hnědnutí ovoce (zejména citrusových plodů) a tvorbě nitrosaminů v mase. Kromě toho se aktivně používá při výrobě mnoha druhů margarínu a majonézy, protože přidání tohoto prášku výrazně prodlužuje trvanlivost výrobků. Také neutralizuje toxické účinky dusičnanů. Jeho použití v potravinách umožňuje snížit dávku dusičnanů a  některých případech ji nepoužít vůbec.

Kromě potravinářství se také používá ve farmakologii jako součást antivirotik, v komplexech vitamínů a jako samostatný vitamín C. Setkáme se s ním i v kosmetických přípravcích proti stárnutí, šamponech a dětské kosmetice. Účinně bojuje proti bakteriím, které způsobují záněty kůže. Přidává se i do hospodářského krmiva jako vitaminový doplněk.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E301:

  • hluboce zmrazené ryby
  • klobásy
  • párky
  • masové konzervy
  • cereálie
  • kojenecká výživa
  • brambory
  • konzervované ovoce
  • nealkoholické nápoje
  • pivo
  • víno

Je E301 zdravé?

Askorban sodný není alergen a navíc je schopen aktivovat ochranné funkce těla a také regulovat vstřebávání stopových prvků a vitamínů z potravy.

S opatrností by ho měli brát pouze lidé s onemocněním močových cest a se selháním ledvin. Přebytek askorbanu sodného se v těle oxiduje na kyselinu šťavelovou, která začíná aktivně interagovat s vápníkem. V důsledku toho vzniká oxolát, ze kterého se tvoří ledvinové kameny.

Použití EU vs. USA vs. svět

E301 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

X