Znáte vlastnosti kyseliny erythorbové (E315)? Přečtěte si o ní více!

Kyselina erythorbová se v USA těší velké oblibě, a to zejména potom, co v  roce 1986, bylo používání siřičitanů jako konzervačních látek na syrovém ovoci a zelenině zakázáno. 

Je to bílá až slabě žlutá krystalická látka, která je součástí kyseliny askorbové, jinak známé jako vitamin C.

Tento stabilizátor lze použít jako antioxidant, konzervant a stabilizátor barvy ve zpracovaných masných a rybích výrobcích. 

Hlavní důležité body o E 315 – kyselina erythorbová

Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu jí označujeme jako syntetický

Je vhodná pro děti 

Není to běžný alergen 

Je vhodná pro vegany i osoby trpící celiakií

Výroba E315

Vzniká jako vedlejší produkt při organické syntéze kyseliny askorbové.

Kde se kyselina erythorbová (E 315) používá?

Obecně se používá ke stabilizaci barvy a prevenci oxidace v masných výrobcích, ovoci a zelenině, kde zachovává chuť a prodlužuje jejich trvanlivost. 

Hlavní použití v potravinářském průmyslu je v masných výrobcích, ovoci a zelenině a také v nealkoholických nápojích a pivu.

Konkrétní produkty

  • LE & CO – šunka nejvyšší jakosti
  • Krásno – Valašská klobása
  • Vodňanské kuře – kuřecí párky

Je E315 zdravé?

Doposud u ní nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Bezpečnost tohoto stabilizátoru byla potvrzena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

What is Erythorbic Acid (E315) in Food: Uses in Meat, Safety, Side effects, James Han, Food Additives,
Scientific Opinion on the re-evaluation of erythorbic acid (E 315) and sodium erythorbate (E 316) as food additives, EFSA, EFSA Europa, [citováno: 01. 07. 2022]
X