Lecitiny (E322) slouží v potravinářském průmyslu jako emulgátory. V jakých potravinách je najdeme?

Přídavná látka E322 je částečně hydrolyzovaný lecitin.

V potravinářském průmyslu slouží jako emulgátor, například ke zjemnění čokolády.

Termín lecitin označuje skupinu sloučenin, které se nacházejí v každém živém organismu, protože jsou součástí buněčné stěny všech buněk.

Hlavní důležité body o E322 – lecitiny:

Bezpečná látka.
Schválena v EU.
Je vhodné pro děti.
Při velkém množství může být potenciálním alergenem.

Výroba E322

V průmyslové výrobě se lecitin získává ze sójových bobů nebo vaječných žloutků.

Kde se lecitiny používají?

Nejčastěji se přídavná látka Е322 používá jako emulgátor při výrobě:

  • margarínu
  • mléčných výrobků
  • pekařských výrobků
  • čokolády
  • glazur

Je E322 zdravé?

Lecitin je normální složkou tělesných buněk, proto jej tělo odbourává a využívá bez vedlejších účinků.

Je nezbytný pro plnohodnotné fungování nervového systému a mozku. Kromě toho tělu dodává vitamíny, minerály a další živiny.

Při konzumování velkém množství může lecitin vyvolat alergickou reakci u určité skupiny alergiků.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tato přídavná látka je schválena ve všech zemích Evropské unii i ve Spojených státech.

Použité zdroje

E322 Lecithin, www.food-info.net, [citováno: 11. 09. 2022]
E322 – Lecithin, www.proe.info, [citováno: 11. 09. 2022]
X