Citronany vápenaté (E333), neškodné sekvestranty, které se přidávají nejenom do tavených sýrů!

Citronany vápenaté (citráty vápenaté) jsou vápenaté soli kyseliny citrónové, což je sloučenina nacházející se v každém živém organismu, neboť je součástí klíčových metabolických drah ve všech tělesných buňkách. Její velká koncentrace se nachází v citrusových plodech, kiwi, jahodách a mnoha dalších druzích ovoce. Citrát vápenatý je bílý prášek bez zápachu s kyselou chutí.

Mezi citronany vápenaté patří:

  • E333 (i) Monokalcium citrát
  • E333 (ii) Dikalciumcitrát
  • E333 (iii) Trikalcium citrát

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E333 – Citronany vápenaté:
Je bezpečné.
Jedná se o sekvestranty.
Doporučujeme.

Výroba E333

Citronany vápenaté se komečně vyrábí reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Na co se používají citronany vápenaté?

Citrát vápenatý se používá jako regulátor kyselosti, k navázání kovových iontů a ke zlepšení textury konzervované zeleniny.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E333:

  • zmrzlina
  • víno
  • sycené nápoje
  • sladkosti
  • džemy
  • kondenzované mléko
  • sušené mléko
  • tavené sýry
  • výrobky na bázi želatiny
  • vafle
  • sušenky
  • palačinky
  • dorty
  • koláče
  • mražená zelenina

Je E333 zdravé?

Kyselina citronová je normální složkou tělesných buněk a tělo ji odbourá a využije bez vedlejších účinků. Byly hlášeny pseudoalergické reakce (nesnášenlivost), ale ty jsou velmi vzácné. Lidé s takovou intolerancí by se také měli vyvarovat veškerého měkkého ovoce a bobulovin a výrobků z nich. Kyselina citronová nezpůsobuje alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na pomeranče a jiné citrusové plody, protože se komerčně vyrábí z cukru, nikoli z ovoce.

Použití EU vs. USA vs. svět

E333 je schváleno pro použití jako potravináská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E333 Calcium citrates , www.food-info.net, [citováno: 15. 08. 2022]
X