Čím je charakteristická kyselina fosforečná (E338) a kde ji můžeme najít?

Kyselina fosforečná (nebo také kyselina ortofosforečná), používaná jako potravinářská přísada E338, je bezbarvá krystalická kapalina bez zápachu sirupovité konzistence. Široce se používá v sodě a kolách jako okyselující činidlo, které dodává štiplavou chuť a zabraňuje růstu plísní a bakterií, které se mohou v sladkém roztoku snadno množit.

Hlavní důležité body o E338 – kyselina fosforečná
Je to regulátor kyselosti a antioxidant.

Není to alergen, ale jsou s ním spojována určitá zdravotní rizika

Je veganský i bezlepkový

Výroba E338

Kyselina fosforečná se vyrábí z minerálu fosforu, který se přirozeně vyskytuje v těle. Fosfor se nejprve chemickým výrobním procesem přemění na oxid fosforečný. Poté se znovu zpracuje na kyselinu fosforečnou.

Kde se kyselina fosforečná (E338) používá?

V potravinářství se používá k okyselení potravin a nápojů, jako jsou různé koly a džemy, kterým dodává kyselou nebo pikantní chuť.

Především ji najdeme v produktech, jako jsou nealkoholické nápoje, zejména soda a kola.

Je E338 zdravé?

Fosfáty jsou normální esenciální soli pro tělo. Jelikož snadno váže vápník, neměla by se konzumovat ve větším množství. V nízkých dávkách nemá žádné vedlejší účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V celé EU je použití kyseliny fosforečné povoleno v nezbytném množství v potravinách a pro úpravu pH při výrobě dětských příkrmů. V USA je její užívání také povoleno.

Jak omezit konzumaci kyseliny fosforečné?

Některé nápoje na trhu nepoužívají kyselinu fosforečnou nebo používají velmi malé množství. Čiré sycené nápoje, jako je zázvorové pivo nebo citronovo-limetkové limonády jsou dobrou volbou.

Použité zdroje

What is E338 Food Additive?, Morris Lester, www.linkedin.com, 08. 03. 2016, [citováno: 17. 07. 2022]
Is Phosphoric Acid Bad for Me?, Rena Goldman, www.healthline.com, 12. 10. 2017, [citováno: 17. 07. 2022]
X