Fosforečnany amonné (E342) můžete považovat za bezpečné. V českých potravinách je však nenajdete.

Fosforečnany amonné se vyskytují jako bílé krystaly, krystalický prášek nebo granule. Jsou volně rozpustné ve vodě.

Slouží jako regulátor kyselosti, zpevňující činidlo. Je to také látka, která zlepšuje kvalitu pečení nebo barvu mouky.

Hlavní důležité body o E342 – fosforečnany amonné:

Bezpečná látka.
Vhodná pro děti.
Není přírodního původu.
Není potenciální alergen.
Zakázaná v EU.

Výroba E342

Fosforečnan amonný vzniká reakcí amoniaku s kyselinou fosforečnou.

Kde se fosforečnany amonné používají?

Tato látka se přidává do potravin jako jsou:

  • kypřící prášky
  • dezerty
  • sýry
  • alkoholické nápoje
  • pekařské výrobky

Je E342 zdravé?

Doposud nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. Pouze při velké konzumaci může dojít ke snížení vápníku v těle.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tato látka se nesmí přidávat do potravin v zemích Evropské unie. Tento důvod ale neznačí její škodlivost. V USA se tato látka běžně používá.

Použité zdroje

Ammonium phosphates 342, www.noshly.com, [citováno: 21. 10. 2022]
China food additive INS E342(ii) Ammonium hydrogen phosphate DAP, www.bossgoo.com, [citováno: 21. 10. 2022]
X