Jablečnany vápenaté (E352) slouží jako regulátory kyselosti a ke zvýraznění chuti. Do jakých potravin se přidávají?

Přídavná látka E352, neboli vápenaté soli kyseliny jablečné, slouží k úpravě kyselosti.

Jablečnany vápenaté také zvýrazňují konkrétní chuť nebo vůni potravin.

Hlavní důležité body o E352 – jablečnany vápenaté:

Bezpečná látka.
Bez vedlejších účinků.
Schválené v EU.
Zakázané v USA.

Výroba E352

Jablečnany vápenaté vznikají přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny jablečné.

Kde se jablečnany vápenaté používají?

Naleznete je v potravinách jako jsou:

  • džusy
  • želatinové výrobky
  • zmrzliny
  • smažené výrobky
  • marmelády

Je E352 zdravé?

Jablečnany vápenaté můžeme považovat za bezpečné. Nemají žádné vedlejší účinky a mohou je konzumovat vegetariáni i vegani.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V EU je schválena jako potravinářská přísada. V USA je však její používání zakázáno.

Použité zdroje

E352 Calcium malates, www.food-info.net, [citováno: 22. 10. 2022]
E352; Calcium Malates, www.1source.com, [citováno: 22. 10. 2022]
E352 - Calcium malates, world.openfoodfacts.org, [citováno: 22. 10. 2022]
X