Kde L+- vinan vápenatý (E354) najdete? Přírodní složka hroznového vína se používá jako regulátor kyselosti

L+- vinan vápenatý (E354) je známý také jako L-vínan vápenatý.

Jedná se o produkt z vinařského průmyslu a přirozeně se nachází v mnoha druzích ovoce. L+- vinan vápenatý je vápenatá sůl, která se nejčastěji objevuje ve složení hroznového vína.

V potravinářském průmyslu se používá jako konzervant a regulátor kyselosti.

Hlavní důležité body o E354 – L+- vinan vápenatý:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E354

Látka se přirozeně nachází v plodech hroznového vína.

Synteticky lze E354 vyrobit z kyseliny vinné, do které se přidá hydroxid vápenatý.

Na co se používá L+- vinan vápenatý?

L+- vinan vápenatý se používá v široké paletě produktů. Najít ho můžete v ovocných konzervách, produktech z ryb a mořských řas, ale také piškotech nebo dětských sušenkách.

Konzervant a regulátor kyselosti se používá také ve farmaceutickém průmyslu při výrobě některých léků.

Je E354 zdravý?

Žádné zdravotní problémy nebyly zaznamenány. Podle úřadů se jedná o zcela bezpečnou látku.

Použití EU vs. USA vs. svět

V případě používání látky z přirozeného zdroje není používání v České republice a Evropské unii omezeno.

Ve Spojených státech je použití látky E354 v potravinářském průmyslu zakázáno.

Použité zdroje

Calcium tartrate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 12. 12. 2021, [citováno: 10. 09. 2022]
E354 Calcium tartarate, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 10. 09. 2022]
E354 - Calcium tartrate, https://world.openfoodfacts.org/, [citováno: 10. 09. 2022]
X