Co je to kyselina thiodipropionová (E388) a kde všude je zakázaná?

Kyselina thiodipropionová (E388) je dikarboxylová kyselina, která se používá především jako antioxidant v kosmetických a potravinářských výrobcích.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani. U veganů a vegetariánů však způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy.

Hlavní důležité body o E388 – Kyselina thiodipropionová:
Nepovolené v ČR.
Jedná se o sekvestrant.
Doporučujeme na 3/5.

Výroba E388

Jedná se o syntetickou sloučeninu.

Na co se používá kyselina thiodipropionová?

E388 se používá hlavně do obalů, odkud se může dostat i do potravin.

Je E388 zdravé?

Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E388 jako potravinářské přísady v EU je zakázáno. V USA je však jeho používání povoleno.

Použité zdroje

388 Thiodipropionic acid , www.food-info.net, [citováno: 25. 08. 2022]
E388; Thiodipropionic Acid, www.1source.com, [citováno: 25. 08. 2022]
X