E392 neboli rozmarýnové extrakty – zdravý a voňavý konzervant a antioxidant

Rozmarýn je voňavá, dřevitá bylina, která se často používá ke kořenění pokrmů jako je pečené kuře nebo brambory. Ale jeho potenciál sahá daleko za hranice pouhého zvýrazňovače chuti.

Hlavní důležité body o konzervantu E392 – rozmarýnovém extraktu:
·         Je vhodný pro děti
·         Nezpůsobuje alergické reakce
·         Má pozitivní vliv na naše zdraví
·         Je skvělým přírodním konzervantem a antioxidantem

Výroba E392

Extrakt z rozmarýnu se vyrábí z mletých sušených listů rozmarýnu pomocí jednoho ze dvou typů extrakcí pomocí rozpouštědla. Jmenovitě potravinářským ethanolem nebo acetonem. Výsledná směs se oddělí od vysušených listů koncentrací a/nebo srážením. Poté dochází k filtraci, aby se odstranily zbytky listů, vakuovému odpařování rozpouštědla, sušení a prosévání za účelem získání jemného prášku samotného extraktu. Podle určení pak extrakt může projít ještě deodorizací či odbarvováním. Extrakt má podobu jemného zeleného prášku či kapaliny.

Největším zpracovatelem a dovozcem rozmarýnu je Španělsko, konkrétně provincie Murcia (jihovýchodní Španělsko).

Na co se rozmarýnový extrakt používá?

Existují přírodní složky, které samy plní konzervační a antioxidační funkce. Rozmarýn je jednou z nich. Jeho listy se tradičně používaly při přípravě domácích klobás – pro jeho vůni a chuť, ale hlavně pro jeho schopnosti udržet potraviny čerstvé. Za to, že toto rozmarýn umí, vděčí bioaktivním sloučeninám. Konkrétně jde o dva typy polyfenolů: kyselinu karnosovou a rozmarýnovou. Ty zabraňují tvorbě volných radikálů, takže jejich aplikace v potravinách zpomaluje oxidační procesy.

Funkčnost rozmarýnu se znásobí, když jsou jeho sloučeniny izolovány a koncentrovány v extraktu.

Používá se zejména v uzeninách, šunkách, mletém mase, čerstvých rybářských produktech, zpracovaných rybářských produktech, tucích a omáčkách či hořčicích atd. atd.

Je přísada E392 zdravá?

Rozmarýn je bylina, která se tradičně používá jako protizánětlivé a analgetické činidlo a v současnosti je studována pro protirakovinné a hepatoprotektivní vlastnosti. Několik studií ukázalo, že podávání rozmarýnu má pozitivní dopad na gastrointestinální zdraví prostřednictvím snížení oxidačního stresu a zánětu v GI traktu.

Mezi zdraví podporující vlastnosti rozmarýnu patří také terapeutický potenciál pro Alzheimerovu chorobu a protirakovinné vlastnosti.

Byly provedeny studie na krysách, které dokázaly, že rozmarýnový extrakt nemá žádné negativní účinky, a to až do množství 500–1500 mg/kg/den u dospělého člověka.

Použití v EU vs. USA vs. Svět

Je povolený v EU i USA, stejně tak v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

Rosemary (Salvia rosmarinus): Health-promoting benefits and food preservative properties, Jacob P. Veenstra and Jeremy J. Johnson, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, 24. 06. 2021, [citováno: 03. 08. 2022]
Approval report – Application A1158 Rosemary extract as a food additive, https://www.foodstandards.gov.au, 13. 11. 2018, [citováno: 03. 08. 2022]
Functions of Rosemary Extract in food and its labeling. , https://www.nutexa.com, 16. 11. 2017, [citováno: 03. 08. 2022]
All About Rosemary Extract, the Alternative to Chemical Preservatives, Rebecca Firkser , https://www.myrecipes.com, 01. 10. 2018, [citováno: 03. 08. 2022]
Rosemary: A Natural Antioxidant for Clean Label Food Products, Jill Frank, https://knowledge.ulprospector.com/, 31. 12. 2015, [citováno: 03. 08. 2022]
X