Kolik toho zvládne jediná látka? Kyselina alginová (E400) toho dokáže opravdu hodně!

Kyselina alginová (E400) je stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo, želírující látka i odpěňovač. Záleží na použití u konkrétního produktu.

Jedná se o látku bez chuti a zápachu. Díky tomu a svých vlastnostem našla využití v nespočtu potravin, nápojů i kosmetických přípravcích.

Konzumace této látky se nemusíte obávat, protože pochází z přírodních zdrojů a je zcela bezpečná. S kyselinou alginovou se setkáte na mnoha místech, ale nemusíte z toho mít strach.

Jde o jedno z éček, které nijak nepoškodí vaše zdraví. Škodlivé dokonce není ani pro děti, protože se přidává také do dětských příkrmů.

Hlavní důležité body o E400 – kyselina alginová:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E400

Látka se získává z různých mořských řas, které rostou hlavně ve Spojených státech a Velké Británii. Jedná se o polysacharid, který je možné v potravinářském průmyslu použít do mnoha produktů.

Na co se používá kyselina alginová?

Kyselina alginová se používá hodně při výrobě zmrzliny, želé, pudinků, nápojů, sladkých polev, sýrů, tavených sýrů, dezertů, majonéz a v mnoha dalších produktech.

Kromě potravinářství se používá také v kosmetickém průmyslu do krémů, tělového mléka, šampónu nebo tekutých pracích prostředků. Setkat se s ní můžete také v zubních pastách, protože dokáže strukturu zahustit a nedráždí trávicí trakt.

Je E400 zdravý?

V běžných koncentracích neexistují žádné vedlejší účinky.

Ve vysoké koncentraci může kyselina alginová způsobit zhoršení příjmu železa, proto se na ni železo váže.

Použití EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii se kyselina alginová běžně používá. Výrobci většinou používají jen nebytné množství do svých produktů. Používat se může také do dětské stravy, ale pouze do příkrmů.

Ve Spojených státech je látka označena jako GRAS a používá se bez velkých omezení.

Použité zdroje

E400 Alginic acid, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 21. 09. 2022]
Re-evaluation of alginic acid and its sodium, potassium, ammonium and calcium salts (E 400–E 404) as food additives, https://www.efsa.europa.eu/en, 10. 10. 2017, [citováno: 21. 09. 2022]
X