Víte, že když jíte pudink, majonézu nebo paštiku, jíte svým způsobem i hnědé mořské řasy? Důvodem je alginát vápenatý (E404)

Alginát nebo též alginan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých mořských řas druhů Sargassum, Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea či Ecklonia.

Vlastní alginát se vyrábí synteticky reakcí hydroxidu vápenatého s kyselinou alginovou.

Společně s alginátem sodným je hlavní formou alginátů používanou v potravinářském průmyslu.

Používá se při výrobě mléčných, masných i pekařských výrobků.

Molekulární vzorec E404 je (C12H14CaO12)n.

Hlavní důležité body o E404 – alginátu vápenatém:

Je to stabilizátor, emulgátor, odpěňovač, zahušťovadlo a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se alginát vápenatý používá?

Oblast používání alginátu vápenatého je díky jeho multifunkčním vlastnostem velmi široká.

Nejčastěji se s ním setkáme ve výrobcích z mléka, například v jogurtech, krémech, pudincích, sýrových omáčkách a podobně, dále též ve zmrzlinách, dresincích či majonézách.

Přidává se ale také do džemů a dalších zavařenin.

V neposlední řadě se používá k potírání rozmanitého sladkého pečiva a také k zlepšení vzhledu masných výrobků.

  • Krahulík Játrový bloček
  • Rondas koláčky s pudinkovým krémem

Je E404 zdravé?

Alginát vápenatý a jeho používání v potravinářství je obecně považováno za bezpečné.

S jeho konzumací obvykle nejsou spojeny žádné nežádoucí účinky a látka byla schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a též americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Konzumace v nadměrném množství může ztížit vstřebávání určitých živin.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání alginátu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i dalších zemích světa.

Použité zdroje

Calcium Alginate Side Effects, www.foodsweeteners.com, 18. 07. 2015, [citováno: 04. 09. 2022]
X