O karagenanu (E407) jste možná neslyšeli, ale zcela jistě jste ho konzumovali. V jakých běžných potravinách ho najdeme?

Karagenan nebo karagen, případně též gelosa z irského mechu, je podobně jako agar přírodní polysacharid, který se v potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.

Získává se z některých druhů červených mořských řas rostoucích podél skalnatých pobřeží Irska, Anglie, Francie či Španělska, nejčastěji z puchratky kadeřavé, které se přezdívá irský mech.

Potravinářský karagenan se obvykle ředí cukry a mísí s jinými potravinářskými hydrokoloidy a solemi, aby se dosáhlo různých želírovacích nebo zahušťovacích vlastností.

Hlavní důležité body o E407 – karagenanu:

Je to stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se karagenan používá?

Karagen se využívá v celé řadě potravinářských výrobků. Velmi často se přidává do masných výrobků, jako je šunka, klobásy, lunchmeat a masové konzervy.

Dalším běžným použitím karagenu jsou mléčné výrobky, od sýrů přes smetanu, šlehačku, zmrzlinu až po čokoládová mléka, a rovněž pekařské výrobky, ve kterých se využívá především jeho schopnosti zvětšovat objem a zlepšovat vzhled těsta.

V neposlední řadě ho ale najdeme také v řadě cukrovinek, marmeládách, nealkoholických nápojích, polévkách i dětské výživě.

  • Kostelecké uzeniny Rio-Ebro salám, Moravské uzené, Šunka pro děti, Anglická slanina
  • Vepřové ve vlastní šťávě, Hovězí maso ve vlastní šťávě
  • Hamé Pasta z uzeného masa
  • Pikok Babiččina vepřová paštika
  • Madeta Smetana ke šlehání, Madetka tavený smetanový sýr
  • Olma 12% smetana, Smetana ke šlehání

Karagenan se přidává též do krmiv pro domácí mazlíčky či kosmetických produktů, například zubních past a krémů.

Je E407 zdravé?

Použití karagenanu v potravinářském průmyslu je považováno za bezpečné, s jeho konzumací obecně nejsou spojovány nežádoucí účinky. Jde o látku schválenou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Výjimečně se u citlivých jedinců může při nadměrné konzumaci objevit alergická reakce nebo střevní potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání karagenanu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa

Použité zdroje

Carrageenan (E407), www.justgotochef.com, [citováno: 16. 08. 2022]
Re-evaluation of carrageenan (E 407) and processed Eucheuma seaweed (E 407a) as food additives, www.efsa.onlinelibrary.wiley.com, 26. 04. 2018, [citováno: 16. 08. 2022]
X