Svatojánský chléb neslouží jen jako náhražka kakaa. Získává se z něj i karubin, bezproblémové a široce využívané éčko

Karubin, označovaný též jako lokustová guma, karob či karobová guma, je přírodní potravinářská přídatná látka, která se získává ze semen stromu rohovník obecný neboli svatojánský chléb.

Jde vlastně o rozpustnou vlákninu, která se v potravinářském průmyslu využívá jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Výroba spočívá v odstranění slupky semen a rozemletí jádra.

Pojivových vlastností karubinu využívali při mumifikacích již staří Egypťané.

Má podobu bílého až žlutobílý prášku bez zápachu.

Hlavní důležité body o E410 – karubinu:

Je to stabilizátor a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se karubin používá?

Díky své schopnosti vázat vodu se karubin hojně využívá v pekařských a mražených výrobcích, jako jsou zmrzliny, kterým dodává jemnost i objem.

Často se používá též k zahuštění mléčných výrobků, jako jsou jogurty a pudinky, majonéz či marmelád, dále zvyšuje výtěžnost sušiny při výrobě měkkých sýrů a vytváří filmy na povrchu masných výrobků.

V neposlední řadě se s karubinem setkáme též v některých nápojích, ve kterých zabraňuje vzniku zákalu.

Vzhledem k tomu, že samotný karubin nemá schopnost vytvářet gel, v mnoha potravinách se používá společně s agarem či karagenanem.

  • Hollandia Selský jogurt
  • Mlékárna Valašské Meziříčí Kefírové mléko
  • Plzeňský Prazdroj Birell polotmavý citron
  • Kaufland Čerstvý sýr termizovaný
  • Pilos Žervé s kapií
  • Losos v hořčičné omáčce, Jemné sleďové filety v rajčatové omáčce
  • Penny Market Ruská zmrzlina smetanová

Další využití má karubin též ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Je E410 zdravé?

Karubin je přírodní látka, s jejíž konzumací nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky. Naopak bylo zjištěno, že má příznivý vliv na hladinu cholesterolu i střevní mikroflóru.

Jeho použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.

Nadměrná konzumace karubinu může mít projímavé účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání karubinu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Re-evaluation of locust bean gum (E 410) as a food additive, www.efsa.onlinelibrary.wiley.com, 20. 01. 2017, [citováno: 30. 08. 2022]
E410 - Locust Bean Gum, Victoria Aly, www.thisnutrition.com, 30. 08. 2022, [citováno: 30. 08. 2022]
X