Arabská guma (E 414) je typem „éčka“, kterého se nemusíte bát. Zjistěte proč

Arabská guma nebo akáciová guma je přírodní guma obvykle používaná jako zahušťovadlo, emulgátor a pojivo.

Získává se z přírodních surovin, nezpůsobuje žádné zdravotní problémy a naopak má mnoho kladných přínosů pro lidské tělo!

Hlavní důležité body o E 414 – arabská guma

Je to zahušťovadlo přírodního původu

Je vhodná pro děti, těhotné i kojící ženy

Není to běžný alergen

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E 414

Získává se ze stonků a větví akácií, které se suší a běžně pocházejí z akácie senegalské a akácie seyalské, jejímiž největšími pěstiteli jsou Čad a Nigérie.

Rozeznáváme její 4 formy, a to surová, drcená, prášková a sušená. Ty se dělí podle výrobního procesu.

Kde se arabská guma (E 414) používá?

Akátová guma se běžně používá v potravinářství, kosmetice a léčivech pro své zahušťovací, emulgační a pojivové vlastnosti.

V pekařství se používá pro její nízkou absorpci vody a dobré vlastnosti rozpustné vlákniny, kterou obsahuje.

Při přidání do chlebu těstu dodává hladkou texturu, dělá ha nadýchaným a také zvětšuje jeho objem.

Může nahradit vejce pro vytvoření lesklého povrchu na pečivu nebo koláčích. To ocení zejména vegetariány, vegami a osoby alergické na vejce.

Může být použita v nealkoholických nápojích, pro vynikající rozpustnost, posílení stability pěny v pivu a nealkoholických nápojích, nízké kalorie.

Konkrétní výrobky

  • Orion – čokoláda s lentilkami
  • Lidl – Müsli srdíčka s jablky a chia
  • Stollwerck – Lískové ořechy v mléčné čokoládě

Je E 414 zdravé?

Arabská guma považována za bezpečnou látku, pouze ve vysokých dávkách může mít projímavé účinky a snížit vstřebatelnost minerálů jako jsou hořčík a vápník.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Toto zahušťovadlo, nemá téměř žádné vedlejší účinky a bezpečnost byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Jaké jsou zdravotní přínosy?

Akátová guma je také označována jako akáciová vláknina. Kromě svých funkčních vlastností je zdrojem rozpustné vlákniny, která je prospěšná pro zdravou výživu. Je to také nízkokalorický doplněk, plní probiotickou funkci, zmírňuje symptomy dráždivého tračníku a snižuje hladinu cholesterolu.

Čím arabskou gumu nahradit?

Jiná zahušťovadla, jako je xanthanová guma, karubová guma, karagenan nebo guarová guma.

Použité zdroje

What is Gum Arabic (E414) in food: Sources, Uses, Health benefits, Substitutes, James Hun, Food Additives, [citováno: 08. 07. 2022]
Alland & Robert affirms acacia gum has benefits on gut health, Alland & Robert, Food Navigator, [citováno: 08. 07. 2022]
X