Přečtěte si o xanthanové gumě (E 415) více a zjistěte, kde ho můžete použít i vy, při vašem vaření!

Xanthanová guma je krémově zbarvený polysacharidový prášek s neutrální příchutí široce používaný jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.

Od ostatních polysacharidových gum se liší tím, protože se vyrábí bakteriální fermentací, zatímco jiné jsou extrahovány z rostlin nebo částí rostlin.

Hlavní důležité body o E 415 – xanthanová guma

Je přírodního původu

Je vhodná pro děti

Není to běžný alergen, ale díky tomu, že se vyrábí z rostlin, které mohou sami o sobě být
alergenem, u citlivějších jedinců se alergie může projevit 

Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě

Výroba E415

Komerčně vyráběná guma se vyrábí fermentací zdrojů sacharidů (hlavně z kukuřičného škrobu), poté se čistí etanolem.

Kde se xanthanová guma (E 415) používá?

Díky odolnosti vůči kyselinám, zásadám, soli, teplu a enzymům a dalšími vlastnostmi jako je schopnost emulgace, stabilita a zahušťování je tato guma guma nejpoužívanější na trhu s potravinami.

Může být také použit jako náhrada vajec pro snížení spotřeby vaječného bílku, aniž by ovlivnila chuť a vzhled.

Lze ji také použít při bezlepkovém pečení jako náhradu za lepek.

V ovocných a čokoládových nápojích se běžně používá ve směsi se sodnou solí pro zlepšení chuti.

Ve zmrzlině funguje jako stabilizátor a zabraňuje rychlému tání, přidává hladkou texturu a krémový pocit v ústech, zabraňuje tvorbě ledových krystalků.

Konkrétní produkty

  • Ehrmann – Skyr snack
  • Hempiness – borůvkový proteinový nápoj
  • Polička – anglická slanina

Je E415 zdravé?

Toto zahušťovadlo, nemá téměř žádné vedlejší účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho bezpečnost byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Je schválenou přísadou v Austrálii a na Novém Zélandu.

Lze ji bezpečně používat jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor v potravinách.

Čím xanthanovou gumu nahradit?

Běžnými alternativami jsou kukuřičný škrob, slupky psyllia, sodná sůl, agar agar, arabská guma, guma ze svatojánského chleba, konjaková guma, želatina a karagenan.

Použité zdroje

What is Xanthan Gum (E415) in food: Uses and Substitutes, James Han, Food Additives, [citováno: 30. 06. 2022]
X